Delar av Fair Play TK:s elitserielag, från vänster: Melis Yasar, Sydney Berlin, Mervana Jugic-Salkic (lagledare), Sandra Roma, Emma Ek och Chayenne Ewijk.Foto: Michael Lindholm

Fair Play går för nytt guld

TENNIS Holländskan Chayenne Ewijk in och Brenda Njuki ut. Där hittar ni de stora förändringarna i Fair Play TK som inte har några tankar på att frångå sin traditionella målsättning – SM-guld.
– Självklart siktar vi på att försvara vår titel, ler Sandra Roma som gör sin fjärde säsong i FPTK.

Det blåser återigen positiva vindar kring Sveriges bästa och största tennisklubb. Efter regnovädret för drygt ett år sedan stod halva Fair Play stadion under vatten, och ett medlemstapp befarades i takt med den omfattande renoveringen.
Men bara en medlem försvann till antalet, som nu är 2832, och samtidigt är anläggningen i stort sett återställd.
– Vi ligger just nu på runt två miljoner kronor i nettokostnader efter kommunalt bidrag och försäkringsersättning, och det lär bli lite mer innan det är helt klart, berättar klubbchef Janne Immonen inför elitseriestarten.
– Fast vi var rädda för att konsekvenserna skulle innebära mer för föreningen som sådan.

Mitt i allt fick han se Fair Plays damer vinna SM-guld inomhus och herrarna ta silver efter en gastkramande final som avgjordes på gameskillnad.
Och att ha annat än triumf i kikaren finns inte.
– Utsikterna är goda. Som vanligt har vi en stark och bred trupp som ska kunna fajtas i den absoluta toppen, understryker Immonen som gärna fokuserar helt på damlaget i denna intervjun.
– Trots allt är det tjejerna som sätter igång först.
Så sant, och man gör det redan på måndagen (start 17.00) med Skånederby hemma mot nykomlingen ATL Lund som debuterar i Sveriges högsta tennisserie.
– Lite roligt ändå. Samtidigt vet vi inte exakt hur vi ska spela mot ett sådant motstånd. Vi får bara ett papper på vilka spelare de har och därefter är det upp till oss att klura ut taktiken, säger lagledaren Mervana Jugic-Salkic.

35-åringen är inne på sin andra säsong som enbart tränare/lagledare i Fair Play, men vet vad som väntar efter alla år som professionell tennisspelare.
Därför tar hon heller ingenting för givet.
– Så klart är målet att ta guld igen, fast det kommer inte av sig självt. Respekt är A och O, man vet aldrig vad som händer. Det finns många unga spelare i de andra lagen och det gäller att vi är redo för match vid varje enskilt tillfälle.
– En dålig dag kan man förlora mot alla.

Och Helsingborg är den främsta utmanaren?
– Alla pratar om oss två, och är vi bara ödmjuka i vår framtoning kommer resultaten också komma.´
Mervana Jugic-Salkic är inte heller den som pratar om stjärnor på det sättet, utan framhåller gärna samhörigheten, det vill säga laget före jaget, i strävan efter framgång.
– Vi är här för att arbeta som en grupp. Jag försöker få en familjär stämning där alla känner för och hjälper varandra efter bästa förmåga. Det ska inte bara vara att vi spelar matcher, och sedan är det nog med det.
– Jag vill verkligen ha fram en riktig laganda.

Är ni bättre än ifjor?
– Svårt att säga då vi har i princip samma trupp som förra året. Det är bara Brenda Njuki som försvunnit eftersom hon är ute på ITF-touren, och vi har en ny tjej från Holland, Chayenne Ewijk, som jag tror är bra för laget. Hon är verkligen en lagspelare, självklart duktig på att spela tennis och även en bra dubbelspelare.
– Så jag ser definitivt fram emot eliseriemånaden.
27-åriga Ewijk är det stora affischnamnet i Fair Play tillsammans med sex år yngre Cornelia Lister.
Holländskan är för tillfället rankad på 623 plats i världen, medan Lister gjort enorma framsteg i framför allt dubbel där förra årets 435-plats bytts mot 206.
En av de mest rutinerade spelarna är Sandra Roma. 25-åringen tvingades för två år sedan lägga ner sin satsning på grund av en ryggskada och spelar i stort sett bara i elitserien.

Det får dock henne att längta ännu mer.
– Jag tycker att det ska bli jätteroligt, och visst betyder det lite extra för mig eftersom jag inte direkt spelar på den nivån i normala fall, säger Roma som studerar till lärare på Malmö högskola.

Hur ligger då det till med den egna formen?
– Återstår att se, men det känns bättre fysiskt än inför förra året och det kanske man bör ta som ett gott tecken.
Roma, som gör sin fjärde säsong i klubben, talar hellre om Fair Plays elitseriechanser än det egna spelet, och är övertygad om att det ett andra raka SM-guld finns inom räckhåll.
– Vi är optimistiska och känner att vi absolut kan försvara guldet. Jag tror dock att det är lite bredare startfält än tidigare då det mest handlat om oss och Helsingborg, men nu är det fler klubbar som skulle kunna utmana och det är enbart roligt.

Vad är det som talar för er?
– Som alltid är det bredden. Vi har kanske fem-sex spelare som håller ganska jämn nivå, till skillnad mot Helsingborg där Johanna Larsson är i särklass bäst och sedan kommer Sofia Arvidsson som god tvåa.
– Då blir man mer sårbar, och det är vår styrka gentemot dem. Men de har givetvis en starkare topp.

Sportresultat

Sport i dag