Eleverna lär sig att sätta sig ner på botten och känna sig trygga med att de kommer upp igen. FOTO: Joakim Stierna
– Allt på kursen är jättelätt, säger Marie Otemayanga Esongo.
Cecilia Holm visar hur man kan låtsas att händerna är lungor. Kursdeltagarna får blåsa ut all luft de har och sedan gå ner under ytan. Det ska de klara utan att ta ett litet tjuvandetag innan.

Unga lär sig att gilla vatten i unikt projekt

lund Under höstlovet kämpade en grupp 11-12 åringar i undervisningsbassängen på Högevallsbadet.
De har av olika anledningar inte lärt sig att simma i simskola eller i skolornas undervisning.
Nu har de fångats upp i satsningen Gilla vatten, som organiseras från Lund.

– Målet är att de ska känna sig trygga i vattnet, att de ska våga bada med kompisar och delta i skolornas simundervisning. De lär sig inte att simma, utan grunderna, så att de ska få det lättare att gå vidare, säger Cecilia Holm, utbildare och ansvarig för region 1 (Skåne, Småland, Blekinge och Öland).
Projektet Gilla vatten startade 2014 av simklubben Poseidon och Scar (Swedish Center for Aquatic Reserach). Huvudkontoret finns i Lund och instruktörer utbildas med målet att ge kurser över hela Sverige.
Nästa tillfälle att utbilda sig till instruktör är i slutet av januari 2016, i Halmstad. Är man intresserad går det bra att ta kontakt med Gilla Vatten.
Allmänna arvsfonden har gått in med en treårig finansiering.
Det finns vattenvanekurser för småbarn, men om man är 11-12 år har det inte funnits något tidigare, uppger Cecilia Holm.

I den åldern kan det börja bli ett problem när man inte kan simma.
– Skolorna undervisar, men om man inte vågar hoppa i vattnet blir det skämmigt och eleven hittar ofta på ursäkter för att inte vara med. Det kan också vara jobbigt för ett barn när det inte vill följa med kompisarna och bada på sommaren, säger hon.
Gilla vatten samarbetar med ett par som bor i Australien, tidigare OS-stjärnan Shane Gould och hennes make, amerikanen Milton Nelms. De två har utarbetat en ny metod som heter Brainswim.

– När man är rädd för vatten är instinkten att sticka ifrån bassängen eller stranden. Metoden lär ut övningar som ger eleverna möjlighet att i ett väldigt lugnt tempo vänja hjärnan vid vatten och att det inte är farligt, säger Cecilia Holm.
Ett viktigt mål är att eleven ska kunna resa sig upp i vattnet på ett säkert sätt.
Många icke simkunniga kan inte detta utan sprattlar med armarna för att försöka komma upp, istället för att göra det på ett kontrollerat sätt. Vet man att man kan resa sig när man hamnar i vattnet, ger det en trygghet.
– En del av dem som drunknar gör det i lårdjupt vatten bara för att de inte klarar av att ställa sig upp. Det låter självklart att kunna det. men så är det inte för den som inte kan simma, säger Cecilia Holm.

Tio dagars intensivundervisning är det som Gilla vatten erbjuder på sina kurser. I Lund ges två kurser under höstlovet. Det ges även kurser på sportlovet och under sommaren. Max fem barn per instruktör får det vara för att undervisningen ska bli effektiv. Helst ska det vara ännu färre elever per lärare, berättar Cecilia Holm.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Kommer du att äta någon semla i dag?

Loading ... Loading ...