Foto: Lennart Larsson

Protesterna utanför Stadshuset fortsätter

MALMÖ – Jag är ledsen och bedrövad. Jag trodde inte jag skulle behöva uppleva något sådant som det här igen.
Feministiskt initiativs EU-parlamentariker Soraya Post besökte på fredagseftermiddagen de protesterande romerna utanför stadshuset.

Många av de EU-migranter/romer som ännu demonstrerar och protesterar utanför stadshuset ville prata med Soraya Post när hon kom till Malmö på fredagseftermiddagen.
– Vi befinner oss i en tid då historien börjar upprepa sig. Det är som de där tre aporna, man ser inte, hör inte och säger ingenting. Det är den tiden vi lever i nu. Vår regering kan bättre, jag förstår inte varför den ska låta sig styras av högerkrafter, sa hon bland annat.

Hon var öppet kritisk till hur romerna hanterats i Malmö, även om beslutet att avhysa dem från den ockuperade tomten i Sorgenfri inte var fel.
– Men det var fel att inte hänvisa dem till ett annat boende, kanske till en campingplats eller liknande. Och de är villiga att betala ett självkostnadspris. De vill bara ha en plats de kan sova och känna sig trygga på.

Flera av de församlade berättade att de inte längre vågar ge sig ut på stan för att försöka tigga ihop pengar av rädsla för att bli attackerade.
Nyligen berättade SkD att Miljöpartiet vill upplåta boendeplatser för andra EU-migranter som kan komma till Malmö framöver, Men Socialdemokraterna, som MP styr med, är mer tveksamma. – Men vi följer utvecklingen i andra kommuner och ser om man kan hitta en långsiktig lösning, säger kommunalrådet Carina Nilsson (S).

Hon avser att besöka Lund, där kommunen upplåtit en campingplats för organisationen Hjälp Tiggare i Lund, som med hjälp av husvagnar ska ge migranter tack över huvudet. Carina Nilsson har även besökt Helsingborg, där kommunen i april öppnade en campingplats med 25 tält. En lösning bara över sommaren var det tänkt, men det har blivit en fortsättning.
Soraya Post tyckte att migranterna utanför stadshuset skulle fortsätta med att protestera.
– De får fortsätta och hoppas att välviljan och solidariteten vinner. Jag är ändå glad att romerna orkar kämpa, det är en svag grupp.

Dagens fråga

Har du köpt sommarkortet?

Loading ... Loading ...