Konstnären Ola Åstrand hemma i Benestad vid konstverket Psykedelisk vardag av hans sambo Mette Wide. Foto: Jari Markkanen

Urban konstnär bygger ateljé på landsbygden

BENESTAD Konstnären Ola Åstrand bygger en ateljé hos sin sambo Mette Wide i Benestad med pengar från ett stipendium.

Han hoppas att ateljén ska stå klart om två, tre veckor för hans och Mette Wides konstverk i deras hem i Benestad.
– Längtan efter Skåne har alltid funnits där, det är något särskilt i luften som jag inte kan förklara, säger han.
De 60 000 kronorna från Gunnar och Lilly Perssons stiftelse som han tilldelades på kulturfesten på Ystad teater förra veckan kom i rätt tid i hans liv.

– Här ska jag nolla mig själv och börja på ny kula tillsammans med min livsfrände, säger han och antyder därmed att landbygden kan så småningom komma att påverka hans urbana konst från åren i Göteborg och Malmö.
– Linjen de senaste åren har varit de alienerade stämningar som vi lever i nu. Jag är fascinerad av allmänna, anonyma transitplatser där bilar och människor färdas igenom som exempelvis väntsalar och flygplatser. Det är representativt för vår civilisation, förklarar han.

Han har otaliga utställningar och publikationer bakom sig sedan början av 1980-talet, bland annat på Moderna museet, Malmö museum och Göteborgs konstmuseum.
Han tecknar, gör collage, använder dator och blandar gärna tekniker för att fånga samtidens företeelser.
– Våra liv har blivit allmängods på något vis. Vi vill gärna kommunicera, men det är inte längre privat, numera går man inte undan när man ska tala i telefon. Det är ett samhälle med allt starkare övervakning, förklarar han.

Hans senaste utställning Varning för känsliga människor om livskriser fick mycket uppmärksamhet när den visades på Ystads konstmuseum under våren.
Just nu jobbar han med utställningen Malmö brinner om alternativa livsstilar mellan åren 1968 och 1988, ett arbete som han gör tillsammans med sin vän Clemens Altgård, författare och kulturskribent på Skånska Dagbladet.
– Det blir många bilder av människor som är på väg någonstans för att realisera livet, förklarar han. Det är en känsla av en civilisation som är på drift där ingen vill ta på sig ansvaret för någonting.

Sedan fem år tillbaka är Ola Åstrand och Mette Wide ett par och planerar att gifta sig och arbeta tillsammans. Det kommer att bli en gemensam utställning, kanske redan till konstrundan nästa år.
De träffades för första gången på en klubb i Göteborg för ett 20-tal år sedan, när han studerade på konsthögskolan Valand.

Mette Wide är en etablerad, utbildad konstnär med många utställningar bakom sig under de 25 åren hon hittills har varit konstnärligt verksam.
Hon bor i Benestad sedan 25 år tillbaka, ett hus med en tomt på 3 000 kvadratmeter med fruktträd, bärbuskar och perenner.
– Vi har hönor och här finns plats för att odla grönsaker, även om jag inte haft tid med det den senaste tiden, säger Mette Wide.
Idyllisk landsbygd och urban konst låter som en spännande kontrast men Ola Åstrand tar det med ro. Han trivs med livet i Benestad på behörigt avstånd från stress.
– På landet är det lättare att hålla ihop tankarna och att klara sig ekonomiskt som fattig konstnär, säger han.

Dagens fråga

Brukar du sopsortera?

Loading ... Loading ...

Webbkryss