Röjningen är igång. Foto: Lennart Larsson

Rivningen är i full gång

Malmö Uppröjningen av migranttomten vid Industrigatan beräknas vara klar senast i kväll, torsdag.
Samtidigt fortsatte ett 50-tal av dem som bott på tomten att protestera utanför stadshuset och kräva en annan plats att bo på.

Flera av de vräkta EU-migranterna övernattade utanför Stadshuset, med täcken, filtar och frigolitskivor till skydd mot kylan. Och här blir vi kvar tills vi får något annan plats att bo på, förklarade de för SkD vid lunchtid på onsdagen via tolken och ”allt-i-allon” Catalin Mihai.

– Fler madrasser och täcken är på väg. Det är ingen lösning att erbjuda ett evakueringsboende i fem dagar. När de har gått, vad ska de då göra? Avvisning utan anvisning är inget vi kan ta emot, sa han.
Samtidigt pågick saneringen och städningen av den tomt vid Industrigatan som migranterna bott på. Entreprenören Kommunteknik tror att arbetet ska vara avklarat i kväll, uppgav utrymningsledaren Jeanette Silow, avdelningschef på miljöförvaltningen, för SkD.
– Allt synligt avfall och skräp ska bort. Sedan får Kommunteknik avgöra om marken också måste skrapas.
När politikerna i miljönämnden i Malmö fattade beslutet att lägret måste utrymmas var det endast Vänsterpartiet som röstade emot i och med att kommunen inte avsåg att erbjuda någon annan boplats. Det innebär att ingenting förändras, bara att nya läger uppstår på andra ställen i staden, ansåg partiets företrädare.

Nu öppnar ett av de två styrande partierna i Malmö, Miljöpartiet, för att andra utsatta EU-medborgare som kommer till Malmö borde kunna erbjudas en plats att bo på under de tre månader en EU-medborgare kan vistas i ett annat EU-land.
”Malmö bör inse att fattiga kommer att fortsätta komma till Malmö. Vi bör bidra med boendemöjligheter. Camping? Något liknande i alla fall”, skriver MP:s kommunalråd Nils Karlsson på Twitter.

Åsikten är inte ny för ”regeringskollegorna”, socialdemokraterna, säger Nils Karlsson till SkD. Men partierna är inte överens.
– Vi är eniga om att vi är oeniga. Men vi fortsätter att driva den.
Det kommer att komma fler EU-medborgare som tror att de har bättre möjligheter att försörja sig i Sverige än i hemlandet. Då borde de kunna anvisas en plats i Malmö att bo på, en plats med tillgång till el och vatten som man får betala för.
– Vi vill i alla fall att kommunen utreder det. Och nu är det kanske mer läge att se över situationen.

Dagens fråga

Har du bokat någon sommarresa?

Loading ... Loading ...