Migranter utanför Stadshuset i Malmö. "Avvisning utan anvisning" är inget de accepterar säger gruppens tolk och talesperson. Foto: Lennart Larsson
Migranter serveras frukt och dryck utanför Stadshuset i Malmö.Foto: Lennart Larsson
MALMÖ 20151104 Efter att ha informerat de protesterande EU-migranterna utanför stadshuset i Malmö om att madrasser och andra skrymmande tillhörigheter måste bort började polisen avlägsna folk från platsen. Foto: Drago Prvulovic / TT / kod 10510
MALMÖ 20151104 Efter att ha informerat de protesterande EU-migranterna utanför stadshuset i Malmö om att madrasser och andra skrymmande tillhörigheter måste bort började polisen avlägsna folk från platsen. Foto: Drago Prvulovic / TT / kod 10510
MALMÖ 20151104 Efter att ha informerat de protesterande EU-migranterna utanför stadshuset i Malmö om att madrasser och andra skrymmande tillhörigheter måste bort började polisen avlägsna folk från platsen. Foto: Drago Prvulovic / TT / kod 10510
MALMÖ 20151104 Efter att ha informerat de protesterande EU-migranterna utanför stadshuset i Malmö om att madrasser och andra skrymmande tillhörigheter måste bort började polisen avlägsna folk från platsen. Foto: Drago Prvulovic / TT / kod 10510
MALMÖ 20151104 Efter att ha informerat de protesterande EU-migranterna utanför stadshuset i Malmö om att madrasser och andra skrymmande tillhörigheter måste bort började polisen avlägsna folk från platsen. Foto: Drago Prvulovic / TT / kod 10510
MALMÖ 20151104 : Polisen bär bort föremål från platsen. Polisen informerade på onsdagskvällen just nu de protesterande EU-migranterna utanför stadshuset i Malmö om att madrasser och andra skrymmande tillhörigheter måste bort. Det är inte förenligt med ordningslagen, säger polisens presstalesman Lars Förstell. Foto: Drago Prvulovic / TT / kod 10510
MALMÖ 20151104 Efter att ha informerat de protesterande EU-migranterna utanför stadshuset i Malmö om att madrasser och andra skrymmande tillhörigheter måste bort började polisen avlägsna folk från platsen. Foto: Drago Prvulovic / TT / kod 10510
MALMÖ 20151104 Efter att ha informerat de protesterande EU-migranterna utanför stadshuset i Malmö om att madrasser och andra skrymmande tillhörigheter måste bort började polisen avlägsna folk från platsen. Foto: Drago Prvulovic / TT / kod 10510
MALMÖ 20151104 : Polisen bär bort madrasser från platsen. Polisen informerade på onsdagskvällen just nu de protesterande EU-migranterna utanför stadshuset i Malmö om att madrasser och andra skrymmande tillhörigheter måste bort. Det är inte förenligt med ordningslagen, säger polisens presstalesman Lars Förstell. Foto: Drago Prvulovic / TT / kod 10510
MALMÖ 20151104 : Polisen informerade på onsdagskvällen just nu de protesterande EU-migranterna utanför stadshuset i Malmö om att madrasser och andra skrymmande tillhörigheter måste bort. Det är inte förenligt med ordningslagen, säger polisens presstalesman Lars Förstell. Foto: Drago Prvulovic / TT / kod 10510
MALMÖ 20151104 Efter att ha informerat de protesterande EU-migranterna utanför stadshuset i Malmö om att madrasser och andra skrymmande tillhörigheter måste bort började polisen avlägsna folk från platsen. Foto: Drago Prvulovic / TT / kod 10510
MALMÖ 20151104 : Polisen informerade på onsdagskvällen just nu de protesterande EU-migranterna utanför stadshuset i Malmö om att madrasser och andra skrymmande tillhörigheter måste bort. Det är inte förenligt med ordningslagen, säger polisens presstalesman Lars Förstell. Foto: Drago Prvulovic / TT / kod 10510
MALMÖ 20151104 : Polisen informerade på onsdagskvällen just nu de protesterande EU-migranterna utanför stadshuset i Malmö om att madrasser och andra skrymmande tillhörigheter måste bort. – Det är inte förenligt med ordningslagen, säger polisens presstalesman Lars Förstell. Foto: Jon Willén / TT / kod 10510
MALMÖ 20151104 : Polisen informerade på onsdagskvällen just nu de protesterande EU-migranterna utanför stadshuset i Malmö om att madrasser och andra skrymmande tillhörigheter måste bort. – Det är inte förenligt med ordningslagen, säger polisens presstalesman Lars Förstell. Foto: Jon Willén / TT / kod 10510

Nu ingriper polisen

Malmö Den allmänna sammankomsten utanför Stadshuset får fortsätta men bråten ska bort. Så löd beskedet från polisen sedan man vid halv sex-tiden givit demonstranterna en halvtimma på sig att få bort sina grejer. Fyra personer har omhändertagits.
Ett fyrtiotal personer fortsatte också sin prostest genom att sova framför stadshuset natten mellan onsdag och torsdag.

Polisen såg på onsdagsförmiddagen ingen anledning att ingripa mot EU-migranternas fortsatta manifestation utanför stadshuset, något som skulle förändras efter mörkrets inbrott.

– Det är en allmän sammankomst, och då får de genomföra den såvida den inte stör allmänna ordningen, sa polisens informatör Lars Förstell på förmiddagen.
– De har sin yttrandefrihet, och det finns inget underlag att ingripa så länge de framför sina åsikter som nu, sittande på sittunderlag. Så länge de inte utgör något hinder för tillträdet till stadshuset.
– Det här ingen stor fråga just nu.

Men polisen fanns under onsdagen på plats, och har också gjort en anmälan om att manifestationen saknar tillstånd.
– Ja, men det är en ren formalitet, det är inget man jobbar vidare med nu.

Vid halv sex-tiden kom nya besked: då fick de som deltog i demonstrationen en halvtimma på sig att få undan sina grejer, sedan skulle polisen ingripa. Vid sex-tiden började man från polisens sida rensa upp lastpallar, madrasser och sopor i plastsäckar som fanns på platsen och lägga dem i en container.
– Den allmänna sammankomsten får fortsätta, den har vi inga synpunkter på, säger Lars Förstell vid sju-tiden på kvällen.
– Det har vi däremot mot den belamring som skett på platsen och som har ökat ordentligt under dagen. Den är inte förenlig med ordningslagen.

Fyra personer omhändertogs  i enlighet på polislagens trettonde paragraf, störande av ordningen.

Vid sjutiden på kvällen hade ännu ingen anmälan gjorts mot de fyra som omhändertagits, och det är oklart om det kommer att bli någon brottsrubricering på deras motstånd.

Vid kvart i niotiden-tiden på kvällen hade lugnet sänkt sig över området framför Stadshuset. Mellan 100 och 200 personer var kvar på platsen, huvudsakligen aktivister.
– Det har mest varit aktivister hela tiden. Antalet EU-migranter har aldrig varit fler än 30, 40 stycken, säger Robert Löffel, polisens talesperson på plats vid stadshuset.

Så sent på kvällen fanns en mindre mängd poliser kvar på platsen, och den stundtals hätska stämning som Löffel upplevde i samband med ingripandet hade avklingat.
– Det hålls tal och skanderas en del men annars är det lugnt och stilla just nu.

I samband med stängningen av Sorgenfrilägret greps också en person för våld mot tjänsteman. Men identiteten är oklar, personen är registrerad som okänd, utan personnummer, och blev också släppt senare.
Under natten beräknas ett femtiotal migranter och sympatisörer ha sovit utanför Stadshuset. Och aktionen fortsätter. Fler filtar, madrasser och täcken är på väg.
Enligt tidningens reporter som pratat med Catalin Mihai, tolk och talesperson för gruppen,  vill migranterna att kommunen ska erbjuda dem en annan plats att vara på.
– Avvisning utan anvisning är inget vi tänker ta emot, säger de.

Efter att tumultet hade lagt sig valde ett fyrtiotal migranter att fortsätta protesten genom att även under natten till torsdag sova utanför stadshuset.

Samtidigt som migranterna fortsätter sin protest under torsdagen håller på polisens och kommunens jurister på att studera fallet för att se hur man ska kunna lösa situationen inom lagens gränser.
Enligt Malmö stad har ett tjugotal personer valt att åka hem till sitt hemland.

Se videofilm från platsen (extern källa).

Dagens fråga

Är du rädd för att flyga?

Loading ... Loading ...