krönika

Hösten är perfekta tiden för att skriva

Frida Skybäck. Foto: Privat
Artikel krönika Om hösten som inspirationstid skriver författaren Frida Skybäck i sin krönika.

Frida Skybäck

PREMIUM

Det är någonting med hösten som får fart på min kreativitet. Så snart luften blir så där krispigt sval, träden blossande röda och kvällarna långa och mörka väcks skaparlusten i mig. Det enda jag vill är att slå på en dator, vira in mig i en mjuk filt, krypa upp i soffan och dricka litervis med te medan jag funderar över vad som ska hända familjen Stiernfors, huvudpersonerna i den bokserie jag arbetar med.

Ibland undrar jag om en det ens går att dra igång ett skrivprojekt under en annan tidsperiod. På vintern är jag trött och upptagen med att överleva kylan och mörkret.Under våren, när allt väcks till liv och ljuset äntligen återvänder, har jag fullt upp med att återupptäcka världen. Då vill jag bara ut i naturen; se de första späda skotten sticka upp ur marken, fingra på knoppade blommor och springa vårskrikande genom allt det gröna. Och sommaren är, av naturliga skäl, vikt åt ledighet och utomhusaktiviteter. Då behöver jag suga i mig tillräckligt mycket sol och sommarminnen för att kunna stå ut med ännu en vinter. Att sitta 400 timmar framför en dator verkar, med andra ord, inte särskilt lockande.Hösten däremot är perfekt för att skriva. Jag är laddad med lust och energi efter sommaren. Ofta har jag hunnit läsa en hel del böcker och känner mig fylld av inspiration. Dessutom har jag plötsligt ett överskott av tid. Kvällar som tidigare fyllts med långa promenader, restaurangbesök och resor, innebär nu timmar av ledig tid då barnen lagt sig och världen utanför har försjunkit i mörker.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Staffanstorp

Vendeltidsdagar i digital form i år

Staffanstorp
UPPÅKRA

De oerhört populära Vendeltidsdagarna, som Uppåkra Arkeologiska center vanligen arrangerar i augusti, blir inte av detta år utan får en annan utformning och då i november.

Arrangemanget brukar samla väldigt mycket besökare från både Sverige och andra länder och på grund av coronaviruset är detta därför inte möjligt att genomföra i år.

Vendeltidsdagarna är ett sätt att genom en mängd olika aktiviteter och attraktioner återskapa järnåldern autentiskt och vetenskapligt på plats i Uppåkra. I år blir det i stället något helt annat och här har man fått vara kreativ.

Uppåkra antyder på sin hemsida att man under hösten kommer att lansera detta event, Vendeltidsdagarna, i en unik, digitaliserad form under november månad. Exakt hur det ska gå till kommer det mer information om senare i sommar och höst.

Utrikes

Lukasjenko anklagar Ryssland för lögn

Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild.
Foto: Nikolai Petrov/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Belarus president Aleksandr Lukasjenko anklar Ryssland för att ljuga om en komplott för att destabilisera landet inför valet på söndag. Han säger att icke namngivna styrkor försöker genomföra en revolution i landet, men att de kommer att misslyckas.

Ryssland å sin sida hävdar att Belarus på felaktiga grunder gripit en grupp påstådda legosoldater förra veckan. Enligt Ryssland befann sig de gripna männen från en privat rysk säkerhetsfirma på genomresa till ett tredje land och hade inga planer på att försöka påverka Belarus inrikespolitik.

Det avfärdar Lukasjenko och uppmanar Ryssland att sluta ljuga. Han hävdar att männen erkänt allt och att de fått order om att ta sig in i Belarus och invänta ytterligare instruktioner.

Opinion

Rekordstor utflyttning

En brittisk flagga och en EU-flagga i vinden.
Färre väljer att hissa Union Jack.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Opinion
Opinion Ett stort antal britter har valt att lämna landet efter Brexit och bosätta sig i ett EU-land istället.

Utflyttning från Storbritannien till ett EU-land har ökat med 30 procent och antalet britter som får medborgarskap i ett EU-land har ökat med 500 procent. I Tyskland, ett av de mest populära länderna att flytta till har medborgarskapsansökningarna ökat med 2000 procent. Ja, det är rätt antal nollor. Nästan 32 000 britter har valt att flytta dit, fått medborgarskap och enligt tyska källor lyckats bra med att integrera sig. Britter finns nu som den näst största gruppen invandrade som fått medborgarskap i Tyskland, efter turkar. Även Frankrike och Spanien har sett en tillströmning av britter.

En skotsk familj med en tyskfödd mamma intervjuas i The Guardian om varför de valde att återvända till Tyskland när sonen fick leukemi. De vågade helt enkelt inte lita på fortsatt god tillgång till mediciner. De menar i en intervju med The Guardian att deras grevskap Aberdeenshire redan såg tecken på ekonomisk tillbakagång i form av att investerare drog sig tillbaka och folk stängde plånböckerna av rädsla för Brexitkonsekvenser.

Det finns kanske inga omedelbara negativa konsekvenser av att ett antal britter flyttar utomlands. Det kan vara en bonus för den utländska marknaden att få extra tillgång till kvalificerad arbetskraft. Men i längden är det inte bra för Storbritannien om högutbildade medborgare lämnar landet. Man riskerar att hamna i samma situation som Rumänien, som förlorat många av sina unga i arbetsför ålder.

Inrikes

L vill sänka skatten med 30 miljarder

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna. Arkivbild.
Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Liberalerna vill se skattesänkningar på jobb och företag i storleksordningen 30 miljarder i höstens budget. Det säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson (L).

Företagen måste stimuleras till att våga investera och det måste bli enklare och billigare att anställa för att kunna möta den ekonomiska utvecklingen till följd av coronakrisen. Företagen är fortsatt pessimistiska om framtiden och långtidsarbetslösheten är på väg mot rekordhöga nivåer, framhåller han.

Skattesänkningar är något som finns med i januariavtalet mellan regeringen och Liberalerna och Centern. Före semestern skickade finansdepartementet ut fyra förslag på skattesänkningar på remiss inför höstens budgetförhandlingar. Det handlar om skattereduktioner för förvärvsinkomster, sänkt pensionärsskatt, sänkt statlig inkomstskatt och en förlängning av den så kallade expertskatten.

Vilka förslag som blir verklighet och hur stort utrymmet för skattesänkningar är avgörs i höstens budgetförhandlingar mellan partierna.

Inrikes

L vill sänka skatten med 30 miljarder

Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna. Arkivbild.
Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson i Liberalerna. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Liberalerna vill se skattesänkningar på jobb och företag i storleksordningen 30 miljarder i höstens budget. Det säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson (L).

Företagen måste stimuleras till att våga investera och det måste bli enklare och billigare att anställa för att kunna möta den ekonomiska utvecklingen till följd av coronakrisen. Företagen är fortsatt pessimistiska om framtiden och långtidsarbetslösheten är på väg mot rekordhöga nivåer, framhåller han.

Skattesänkningar är något som finns med i januariavtalet mellan regeringen och Liberalerna och Centern. Före semestern skickade finansdepartementet ut fyra förslag på skattesänkningar på remiss inför höstens budgetförhandlingar. Det handlar om skattereduktioner för förvärvsinkomster, sänkt pensionärsskatt, sänkt statlig inkomstskatt och en förlängning av den så kallade expertskatten.

Vilka förslag som blir verklighet och hur stort utrymmet för skattesänkningar är avgörs i höstens budgetförhandlingar mellan partierna.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lånapengar

Fyra dyra misstag många gör när de lånar pengar

Lånapengar Att låna pengar kan ofta upplevas som svårt och krångligt. Att hitta det rätta lånet med den lägsta räntan och de mest förmånliga villkoren går inte fort. Det kan kännas som att kliva in i en snårig djungel där erbjudanden finns från banker och långivare både till höger och vänster. Hur ska man veta vilka som faktiskt är bra?

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Du missar uppläggningsavgiften

Ett mycket vanligt misstag är att man inte undersöker vilka extra kostnader som tillkommer till lånet. Man kikar på den slutgiltiga kostnaden som informerar om vad man ska återbetala men man missar vad den faktiskt består av.

Förutom ränta så tillkommer det ofta extra avgifter för bland annat avier och uppläggning. En uppläggningsavgift är en engångsavgift som ofta kan vara mycket hög. Det är inte ovanligt att den ligger på 795 – 895 kr. Tänk därför på att alltid undersöka vilka extra avgifter som måste betalas och välj hellre ett lån med en avgift på mellan 0 – 395 kr för att sänka den totala kostnaden.

Du jämför inte räntorna

Att inte jämföra räntor tillräckligt kan vara ett av de största misstagen som görs. Det är också ett av de vanligaste. Att jämföra olika låns räntor är mycket viktigt, det är det här som du ska lägga mest tid på när du letar efter ett lån.

Det är räntan som bestämmer hur dyrt ditt lån blir. Ofta har snabblån en mycket hög ränta medan ett längre privatlån har låga räntor om du har rätt förutsättningar. Räntan du betalar på ett bolån över tid är vanligtvis en väldigt stor summa. Tänk därför noggrant över vilken typ av lån du behöver.

Jämför inte bara den nominella årsräntan utan även den den effektiva räntan. Se om räntorna är fasta eller rörliga och hur de ändras beroende på vilket belopp och vilken löptid du vill ha.

Du struntar i att ha en medsökande

Att ansöka om ett lån tillsammans med en medsökande är väldigt förmånligt. Med en medsökande som har en god ekonomi kan du få en betydligt bättre ränta. Det innebär helt enkelt att lånet blir mycket billigare.

Om man har dålig hälsa på sin ekonomi, dvs. en låg kreditvärdighet, så är det även enklare att få ett lån godkänt om man ansöker med en medsökande. Det gäller speciellt om man vill ansöka om ett stort privatlån för en större utgift eller investering.

Du amorterar inte tillräckligt

Något som många missar är att inte amortera tillräckligt mycket på sitt lån. Många långivare kan locka med långa löptider vilket ger en lägre månadskostnad. Men det här är inte ett alternativ att föredra, då det i slutänden kommer att ge ett dyrare lån.

Ju längre löptid du har desto mer ränta kommer du att totalt betala för ditt lån. Det allra bästa för låntagare är därför att välja en så kort löptid som möjligt samtidigt som man håller sig inom gränsen för vad ens månadsbudget klarar av att återbetala. Budgetera därför alltid för att amortera på ditt lån varje månad.

Om du får in en extra pengar en månad så kan det vara värt att göra en extra amortering på ditt lån. I längden sparar det dig ofta ganska mycket pengar. Om du känner att du kan betala mer än vad du gör – kontakta din långivare för att öka din månadsbetalning.

Det finns många tips att ta vara på när det kommer till att låna pengar som privatperson, här samlade vi några utav de viktigaste. Om du följer de ovanstående tipsen och jämför alla lånealternativ väl innan du lånar så kommer du att få en mycket bättre upplevelse av att låna pengar.

Det är lätt att begå misstag, speciellt om det är första gången som man tar ett lån. Det finns vissa misstag som är vanligare än andra – och det kan stå en dyrt. När du ska låna pengar – jämför alla typer av lån, på så sätt hittar du det bästa alternativet för just dig.

Sport

TFF värvar från Norrköping

Carl Björk byter allsvenska IFK Norrköping mot superettantillhörande Trelleborgs FF.
Foto: Simon Larsson/IFK Norrköping
Sport
FOTBOLL Trelleborgs FF har gjort klart med en offensiv förstärkning. Från allsvenska topplaget IFK Norrköping ansluter Carl Björk på lån.
Låneavtalet sträcker sig över säsongen 2020.

– Det känns jättekul att få komma till Trelleborg och TFF för att få spela i Superettan. Jag har haft en bra säsong hittills men det är hård konkurrens i IFK Norrköping och jag ser fram emot att få möjlighet till mer speltid, säger Carl Björk i ett pressmeddelande.

Carl Björks moderklubb är IFK Holmsund/Sandviks IK.

Redan i ung ålder lämnade han Umeå för att flytta till Norrköping. Björk, som är född 2000, hade redan då, 2016, debuterat för Umeå FC i division 1.

Carl Björk har under detta 2020 spelat fyra allsvenska matcher för ”Peking” och dessutom tre cupmatcher. Under vårens gruppspel i Svenska Cupen gjorde Björk två mål.

– Jag kan spela både som ytter och anfallare och ser mig själv som en stark och snabb spelare som är bra både i djupled och med boll. Allround är nog ett ord man kan använda för att beskriva mig på ett bra sätt.

TFF:s huvudtränare Kristian Haynes är nöjd med tillskottet.

– Den senaste tiden har vi tittat på att förstärka truppen och att kunna låna in Carl Björk, som både kan spela forward och på en kant, får man se som bra timing. Det är en spelare som har meriter från allsvenskt spel den här säsongen och vi ser det som viktigt att både bredda truppen och öka konkurrensen nu när vi har det tuffa spelschema vi har. Carl Björk har både fart och fysik samtidigt som han kan vara ett hot både framför och bakom en backlinje vilket vi ser som viktiga egenskaper hos en offensiv spelare som ansluter till vår trupp.

Malmö

Påstod sig komma från Telestyrelsen – stal telefoner

Mannen ska ha monterat ner den äldre kvinnans telefoner och lämnat lägenheten.
Foto: ADAM IHSE / TT
Malmö
Malmö I fredags vid 10-tiden fick en kvinna i 80-årsåldern besök i sin lägenhet på Söderkulla. Besökaren visade sig vara en man som påstod sig vara från Telestyrelsen.

Mannen sa att han hade fått i uppdrag att kontrollera hennes fasta telefoner. Enligt kvinnan gav mannen ett seriöst intryck och släpptes in.

Väl inne ska han ha monterat ner hennes två fasta telefoner och tagit med sig dem när han lämnat lägenheten.

Kvinnan tog senare kontakt med sin hyresvärd för att dubbelkolla om någon från Telestyrelsen skulle komma den dagen och ska då ha fått ett nekande svar.

Nu har hon polisanmält telefonstölderna. Inget annat har i nuläget rapporterats som stulet. Vad de fasta telefonerna var värda är okänt och brottet är rubricerat som stöld.

Ekonomi

Amazon har påbörjat lansering i Sverige

Amazons grundare och vd, Jeff Bezos. Arkivbild.
Amazons grundare och vd, Jeff Bezos. Arkivbild.
Foto: Marcus R. Donner/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Efter åratal av spekulationer meddelar den amerikanska e-handelsjätten Amazon att företaget har "påbörjat" lanseringen av en svensk sajt, Amazon.se.

"Amazon har varit tillgängligt för svenska konsumenter och företag genom våra olika europeiska hemsidor under flera år, men nästa steg är att introducera ett komplett detaljhandelserbjudande i Sverige och det är det vi planerar att göra nu", heter det i ett pressmeddelande från Amazon.

I skrivande stund blir dock den som går in på den svenska adressen fortfarande omdirigerad till Amazons tyska sajt.

Enligt Amazon kommer lanseringen i Sverige att innebära möjligheter för mindre, svenska företag att nå fler kunder både i Sverige och i övriga världen. Företag som är intresserade av att sälja sina produkter via Amazons svenska sajt ombeds kontakta e-handelsjätten.

Några detaljer kring lanseringen vill dock bolaget inte avslöja.

"Vi har inget ytterligare att berätta i nuläget. Vi återkommer med mer information när vi närmar oss lansering", meddelar Amazon via sin presskontakt i Sverige.

I förra veckan spådde analysföretaget HUI Research att Amazon skulle lanseras i Sverige under hösten.

– Vi har fått signaler från aktörer i branschen att de är på gång att lansera en svensk sajt, sade Emma Hernell, vice vd på HUI Research, till TT.

Enligt Hernell kan Amazon komma att konkurrera ut en del svenska aktörer.

– Men det kan också betyda möjligheter för mindre varumärken som vill nå en internationell marknad, genom att använda Amazon som plattform, sade hon.

NÄSTA ARTIKEL