Motdemonstrander samlas då gatukonstnären Dan Park och galleristen Henrik Rönnquist (tidigare Pegida), som sitter i styrelsen för föreningen "För Sverige - nu" demonstrerar mot flyktingar på Stortorget i Lund. Foto: Drago Prvulovic / TT Bild
Motdemonstrandet samlas då gatukonstnären Dan Park och galleristen Henrik Rönnquist (tidigare Pegida), som sitter i styrelsen för föreningen "För Sverige - nu" demonstrerar mot flyktingar på Stortorget i Lund. Foto: Drago Prvulovic / TT Bild
Gatukonstnären Dan Park och galleristen Henrik Rönnquist (tidigare Pegida), som sitter i styrelsen för föreningen "För Sverige - nu" talar under en demonstration mot flyktingar på Stortorget i Lund. Foto: Drago Prvulovic / TT Bild

Talkörer överröstade torgmötet i Lund

Lund Samtidigt som Domkyrkans klockor började ringa för att symbolisera ett helt annat budskap inledde den främlingsfientliga organisationen För Sverige – nu sin manifestation på Stortorget.

De fyra talarna blev omgående överröstade av de omkring 200 personer som samlats utanför polisens avspärrningar. Bland andra SSU och Ung Vänster fanns på plats med banderoller.
”Inga rasister på våra gator” och ”Den som flyr har inget val” löd några av talkörerna, och mötestalarna möttes även av budskapet ”Åk hem”.

För Sverige – nu är efterföljaren till den svenska grenen av den tyska Pegidarörelsen. Grundare av även den här organisationen är galleristen Henrik Rönnquist och konstnären Dan Park, tidigare dömda för hets mot folkgrupp.
Båda talade under mötet, i en megafon som inte alls räckte till, tillsammans med bland andra Sebastian Bjurman, förra året kandidat för det nazistiska, numera nedlagda, Svenskarnas parti.
Om de hade några sympatisörer på plats så gav de sig åtminstone inte till känna.
Polisen hade i god tid före klockan 15 spärrat av Stortorget med kravallstaket och ett tiotal polisbussar.

Mötestalarna slussades in via Stadshallens baksida och fick stå i en liten fälla omgärdad av staket. Utanför fanns sedan en stor tom yta, med enbart poliser, fram till den yttre avspärrningen som täckte största delen av torget.
– Vårt syfte är att hålla isär grupperna så att de som fått tillstånd för ett möte ska kunna genomföra det, förklarade polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.
Nätverket Tillsammans för Lund arrangerade samtidigt ett stillsamt möte utanför Domkyrkan.
– Vi samlas för att ta avstånd från det hatiska och rasistiska budskap som framförs på Stortorget och vill visa hur människor kan fungera tillsammans, säger Rasmus Trymander, ordförande för Tillsammans för Lund.
Några tankar på att störa mötet på Stortorget fanns inte.
– Vi vill möta hatet med öppenhet och icke-våld, säger Rasmus Trymander.

Svenska kyrkan reagerade redan tidigare i veckan på För Sverige – nu-manifestationen och beslöt att Lunds kyrkor skulle förenas i en klockringning för att visa solidaritet med dem som hoppas på ett civiliserat, humanistiskt och humant bemötande i Sverige.
Det har också höjts röster för att stoppa mötet. Martin Nihlgård, chef för Individuell Människohjälps verksamhet i Sverige, har i en debattartikel hävdat att polisen borde ha utnyttjat sin möjlighet att förebygga och stoppa hets mot folkgrupp genom att neka mötestillstånd.

Mötet avlöpte lugnt och var över på knappt en timme. Strax efteråt omhändertogs två unga män vid torget på grund av ordningsstörning.
– Men det hade inte samband med mötet utan bakgrunden var att de konfronterade en polis de kände igen, säger Ewa-Gun Westford.

Senaste nytt omOkategoriserade

Dagens fråga

Är du mörkrädd?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev