Vem är konspirationsteoretiker?

Opinion

Föreningen Vetenskap och Folkbildning arbetar för bättre förståelse för den vetenskapliga metoden och mot pseudovetenskap. De har beställt en undersökning av Demoskop om svenskarnas inställning till vetenskap och pseudovetenskap. Urvalet är lite litet för att köpa rakt av, men det är en sammanställning som är rolig att fundera på.
Kvinnor tror i högre grad på alternativa behandlingsformer, vetenskapligt motbevisade diagnoser och paranormala fenomen än män. Män tror istället att utomjordingar redan har besökt jorden.
Att man ofta tror på mer än en konspirationsteori är känt sedan tidigare. Så att Miljöpartister får höga ”konspirationspoäng” beror säkert på att MP-sympatisörerna som svarat tror på flera konspirationer. Nästan var femte Miljöpartist tror till exempel att månlandningen 1969 är en bluff.
Dock kan man förvånas att Kristdemokrater och Miljöpartister båda tror på änglar och i ovanligt hög grad på healing.
Sverigedemokrater tror att ADHD är påhittat och på rasindelning av mänskligheten.
Men den största överraskningen är kanske att Moderater tror på konspirationsteorin om ”chemtrails”, det vill säga att flygplan släpper ut något som gör oss antingen medgörliga eller påverkar väder, beroende på vilken skola man tillhör.
På den positiva sidan med undersökningen finns att ganska många svenskar har stort förtroende för den vetenskapliga metoden.
Martina Jarminder

Dagens fråga

Har du klimatångest?

Loading ... Loading ...

Webbkryss