Den kanske mest kända Bondbilen - Aston Martin DB5 från 1964 - rattades av Sean Connery i "Goldfinger" och syntes även i "Åskbollen".
Bild 5: Skurken Hinx, i sin Jaguar C-X75, jagar Bonds Aston Martin DB10 genom Roms gator. Foto: Jasin Boland/Metro-Goldwyn-Mayer Pictures/Columbia
BMW Z3 var med i "Goldeneye", då med Pierce Brosnan som världens mest kände agent. I dag står bilen på BMW:s museum i München. Foto: Anton Ivanon/Shutterstock.com
Bild 3: David Bautista spelar skurken Hinx, här i sin Range Rover Sport SVR. Foto: Jasin Boland/Metro-Goldwyn-Mayer Pictures/Columbia Pictures
Dave Bautista as HInx chases Bond in Metro-Goldwyn-Mayer Pictures/Columbia Pictures/EON Productionsv¢¬Ä¬ô action adventure SPECTRE.
Skådespelaren Daniel Craig har just tagit en tur i sin Aston Martin DB10, vid inspelningen av nya Bondrullen ”Spectre” i Rom. Foto: Angelo Carconi/AP/TT

Agent 007 – med rätt att köra

Motor Aston Martin, Jaguar, Range Rover och Land Rover. Det är en imponerande fyrklöver med de allra häftigaste, snabbaste och lyxigaste vrålåken som medverkar i nya James Bond-filmen ”Spectre”.

Hisnande nattliga färder på Roms månbelysta gator varvas med skurkjakt i de österrikiska alperna. Precis som det ska vara, enligt Bondexperten Anders Frejdh.
– En Bondfilm utan häftiga och spektakulära biljakter är ingen riktig Bondrulle, säger han.
Inget bilmärke är mer förknippat med agent 007 än Aston Martin, som rattades första gången av Sean Connery i ”Goldfinger”, 1964. Den nya filmens titel, ”Spectre”, är namnet på skurkorganisationen som förekommer i sex av de sju första Bond-filmerna.
– Det är en ikonisk organisation som legat på is under en massa år, men som nu får en ny renässans, säger Anders Frejdh.

Daniel Craig rattar en Aston Martin DB10, som specialbyggts för ”Spectre” av bilmärkets egen personal, i nära samarbete med filmens regissör Sam Mendes. Målet: att skapa den ultimata bilen för världens mest berömda spion.
– Den nya bilmodellen lanseras i samband med filmen, säger Anders Frejdh, och tilllägger att tio exemplar gick åt under inspelningen.
Även skurken Hinx Jaguar C-X75 har ansenliga hästkrafter under motorhuven och det blir en strid på kniven när man med dödsförakt jagar varandra i Rom, Österrike, London, Marocko och Mexico City.
Hinx gestaltas av skådespelaren David Bautista, som sägs vara överförtjust över att få köra en av de mest avancerade Jaguarmodeller som någonsin byggts:
– Att ha möjlighet att vara en del av en ikonisk bilscen i en Bondfilm och att köra en C-X75 var som en dröm som gick i uppfyllelse för mig. Det är verkligen en vacker superbil som kommer att gå till filmhistorien, citeras han på Jaguars hemsida.

Varken superstjärnan Daniel Craig eller David Bautista får dock trampa gasen i botten på de ursnygga bilarna, utan får nöja sig med att glida omkring i sina lyxåk.
Alla farliga scener tar stuntmännen hand om – inte ett hår får krökas på skådespelarna. Men vad vore en Bondbil utan alla osannolika tekniska finesser? Såsom Lotus Esprit S1, som på ett kick förvandlades till en ubåt under en biljakt, i ”Älskade spion” från 1977.
– Naturligtvis kommer Bonds bil även i denna film att vara utrustad med alla möjliga finesser, men där har filmbolaget lagt locket på. Man får helt enkelt ge sig till tåls till premiären, säger Anders Frejdh, som både läst manus och sett delar av filmen innan den går upp på biograferna.
– Mitt spontana intryck är att jag kommer att tycka bättre om ”Spectre” än ”Skyfall”, inte minst för att de satsat så mycket på actionscenerna.

I en scen jagar Bond skurkarna från luften när de far fram i snömodden i Alperna, i de specialbyggda Big Foot-bilarna Land Rover Defender och Range Rover Sport SVR.
Defender marknadsförs som den kraftfullaste Land Rover någonsin, medan Sport är stjärnan i de österrikiska actionscenerna. Defender-bilarna har utrustats med enorma 37-tums offroad-däck för att ha en chans att ta sig fram i den besvärliga terrängen av snötäckta bergväggar.
”Spectre” blir den tjugofjärde Bond-filmen sedan ”Agent 007 med rätt att döda” hade premiär i England 1962. Den går upp på de svenska biograferna den 30 oktober.
Källor: www.jamesbond007.se, www.007.com