Hittills i år har över 120 åldringsbrott inträffat i Malmö. Många av offren är ensamstående kvinnor över 80 och 90 år. Arkivbild

120 åldringsbrott hittills i år i Malmö

MALMÖ Över 120 åldringsbrott har inträffat i Malmö hittills i år. Och flera personer har gripits den senaste tiden.
En 36-årig kvinna misstänks ligga bakom ett stort antal åldringsbrott. Hon ska ha lurat sig in hos äldre genom att uppge att hon kommer från hemtjänsten.

Genom att granska de olika tillvägagångssätten har polisen hittat ett tydligt mönster i flera av fallen.
Och efter tips, spaning och kartläggning har ett tiotal personer kunnat gripas misstänkta för olika åldringsbrott i år.

Yngst bland de som avslöjats den senaste tiden är två flickor, 14 och 16 år, som ska ha bluffat sig in hos äldre genom att uppge att de tänkte göra ”viktiga undersökningar”.
Båda flickorna bar på smycken som stulits hos äldre.
Den yngsta flickan är däremot inte straffmyndig.
Äldst bland de misstänkta är en 58-årig man som mot betalning i förskott erbjudit sig att köpa allt från billigt kaffe till cigaretter och choklad. Men några varor har aldrig levererats.

Många av brotten handlar också om det så kallade vattentricket. Gärningsmännen har lurat sig in hos äldre genom att uppge att de ska kontrollera till exempel rören i badrummet eller kvaliteten på vattnet.
Här handlar det om ett 60-tal fall bara i år.
Bland personer som misstänks för äldrebrott finns även två män som använt våld när de stulit saker från äldre. Det har bland annat hänt i trapphus och butiker.

En annan av de misstänkta, en 45-årig man, har bluffat om att han är utelåst eller behöver låna pengar till någon akut situation.
Flera av förövarna har också opererat minst två eller tre tillsammans.
– Det här är riktigt fula brott, där man ofta utnyttjat äldre människors vilja att hjälpa till, säger Lars Förstell, pressekreterare vid polisen i Malmö.
– Ofta är det ensamstående kvinnor över 80 och 90 år som drabbats.
Gemensamt för många av brotten är att förövarna i förväg har kartlagt sina offer.

I flera fall har bedragaren först ringt och meddelat att någon ska komma på besök från till exempel fastighetsägaren, hemtjänsten eller sjukvården.
I flera fall har den person som sedan ringt på dörren haft plasthandskar på sig.
Motiveringen har varit att det gällt en undersökning. Men istället har det handlat om personer som inte velat lämna några spår efter sig.
Ofta har sedan medhjälpare i smyg tagit sig in i bostaden. Och först efteråt har det upptäckts att kontanter och smycken försvunnit.

Upprepade gånger har boende också uppmanats att gå in i badrummet för att öppna och stänga kranar.
Ett par äldre kvinnor har även fått lämna ifrån sig sina ringar och klockan vid ”provtagningen”. Men efteråt har det saknats både smycken och kontanter.
– Vi kommer nu att titta mer på de olika händelserna och göra jämförelser för att se om fler brott kan klaras upp, säger Lars Förstell.

Dagens fråga

Är du rädd för att åka utomlands på grund av Coronaviruset?

  • Ja (65%, 587 Röster)
  • Nej (35%, 321 Röster)

Antal röster: 908

Loading ... Loading ...