Efter helgens inbrott i Skarhult rekommenderade polisen Alexandra von Schwerin att kontakta ”medborgargardet i Eslöv”. – Det är katastrof, säger hon om polisens uttalande. arkivbild

”Bad mig kontakta medborgargardet”

Skarhult När polisen kom för att ta upp en anmälan om helgens inbrott och bilstölder på Skarhults slott tipsades Alexandra von Schwerin om att kontakta Eslövs ”medborgargarde” för att få stopp på stölderna.
– Det är en katastrof att våra myndigheter är så överbelastade att de inte kan utföra det mest basala, säger hon.

Under natten mellan fredag och lördag bröt sig tjuvar in i en ekonomibyggnad på Skarhults slotts ägor.
Här stals sedan tre fordon – en Volvo V50, en Wolkswagen pickup och en fyrhjuling – enligt anmälan värda ungefär 100 000 kronor. Inbrottet var det tredje på två veckor.

– Inbrotten är så klart väldigt tråkiga och tröttande i sig, men det är sånt som händer med jämna mellanrum på en sådan här stor gård. Det som gör mig både fruktansvärt arg och livrädd är däremot det förslag som jag fick av polisen, säger slottsfru Alexandra von Schwerin till tidningen.
Patrullen som kom för att ta upp anmälan efter inbrottet påpekade nämligen att man var så överbelastade att familjen von Schwerin kanske skulle överväga att kontakta ”medborgargardet i Eslöv” för att få skydd.
– De sa så. ”Medborgargardet i Eslöv”. Det är inte klokt, säger Alexandra von Schwerin.

Det ”medborgargarde” som poliserna troligtvis syftade på är säkerhetsnätverket Safe 0413 som under ett par års tid, på några Eslövsföretagares initiativ, patrullerar främst industriområdet i Eslöv.
Även härifrån har man fått uppfattningen att polisen lyfter sin hand över området som säkerhetsnätverket bevakar.
Ingvar Lindahl är ordförande i föreningen Safe 0413 och han är mycket förvånad över det som polispatrullen ska ha sagt.
– För det första är vi inget medborgargarde – vi är en helt vanlig förening som köper in bevakning för att skydda våra verksamheter. För det andra så kan polisen inte lägga över arbetsuppgifter på oss. Att man hjälps åt att förebygga brott är en sak – men det här är en helt annan, säger Ingvar Lindahl som känner sig orolig för att polisen kan komma att dra ner på sina resurser i området just eftersom föreningen Safe 0413 finns här.

Från Skarhult menar Alexandra von Schwerin att hon skräms av det faktum att polisen får allt mer att göra med allt mindre resurser.
– Om jag får rådet från polisen att kontakta en annan organisation för att kunna känna mig trygg, då känns det som min sista utväg – att polisen inte kan hjälpa mig längre. Och det gör mig jätterädd att våra myndigheter är så överbelastade att de inte kan utföra det mest basala, säger hon.
På polisen i Eslöv har stationschef Mats Odestål svårt att svara på varför polispatrullen ska ha rekommenderat säkerhetsnätverket – om de nu har gjort det, som han säger.
– Hade det rört sig om en företagare inne i Eslöv så hade det kanske varit mer förståeligt men att nämna det i Skarhult låter märkligt. Jag är säker på att man i alla fall har gjort det i all välmening även om det man säger i princip betyder att vi inte räcker till, säger han.

Under helgerna – fredag kväll till måndag morgon – patrullerar två polisbilar polisområdet Ringsjöbygden, det vill säga Eslöv, Höör och Hörby.
– Det säger sig tyvärr själv att vi inte kan vara överallt men vi försöker cirkulera hela området så gott vi kan, säger Mats Odestål.

Det finns sedan en tid tillbaka dessutom en dialog polisen och säkerhetsnätverket emellan – men detta ska inte gå ut på att Safe 0413 ska ta över polisens arbetsuppgifter.
– Nej, det är mer så att de och deras väktare kan kontakta oss med information som vi kan arbeta vidare med. Så fungerar flera andra nätverk i kommunen också, avslutar han.

Dagens fråga

Har du blivit strandsatt vid något tågstopp i år?

Loading ... Loading ...