Stöd till migranter

MALMÖ Denna veckan förväntas miljönämnden ta beslutet att tältlägret på Industrigatan ska tas bort.

Det har fått flera stödgrupper att ta fram ett förslag på var och hur man kan hitta ett alternativt boende till EU-migranterna.
– Vi tycker att kommunen borde avvakta och samarbeta med oss om en långsiktig lösning och driva en laglig boplats, säger Tobias Lohse i Solidaritet för EU-migranter, som fått ett nätverk under namnet ”Nätverket för Romers rättigheter”.
På bara några dagar har 1 400 personer skrivit under ett upprop på Facebook för att stoppa avhysningen av romer i Sorgenfrilägret.
Sorgenfrilägret i Malmö är det största tältlägret i Sverige sedan Katarina Taikons generation. En avhysning blir ytterligare en skamlig milstolpe i historien om hur diskrimineringen av det romska folket aldrig får ett slut, skriver nätverket.
– Vi vill att politikerna ska tänka till och ta ett mera humant beslut. Det kan handla om allt från en boplats med välutrustade tält till att ordna någon form av baracker eller bostäder, menar Tobias Lohse.
Nätverket tänker bevaka miljönämndens sammanträde på tisdag. Dessutom planerar man att överlämna namninsamlingen till kommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh vid kommunstyrelsens sammanträde på onsdag.
Dessutom planeras en gemensam manifestation till stöd för EU-migranterna i Malmö nästa lördag.
Skulle de politiska nämnderna klubba en avhysning av Sorgenfrilägret har nätverket fått en indikation på att polisen är beredda att gå in med 100 man för att starta avhysningen den 2 november. Innan dess ska Kronofogden identifiera EU-migranterna.
– Det handlar om 150 fattiga rumänska romer som om en vecka blir hemlösa. Vi förstår att de bryter mot lagen när de bor där och att man av miljöskäl vill riva lägret. Men ett alternativ måste fram först.

Dagens fråga

Har du bokat någon sommarresa?

Loading ... Loading ...