Anders Johansson som Stig Helmer, Olof Ramel som Doktor Levander och Fredrik Dolk som Angerud. Foto: Mikael Lindell Bohlin
Stefan Ljungqvist, Sven Melander och Cornelius Löfmark i Sällskapsresan. Foto: Mikael Lindell Bohlin
Sven Melander, Frida Bergh, Stefan Ljungqvist, Anders Johansson, Hans-Erik Dyvik Husby och Nina Pressing i Sällskapsresan på Nöjesteatern i Malmö. Foto: Mikael Lindell Bohlin
Hans-Erik Dyvik Husby, Anders Johansson och Sven Melander i Sällskapsresan. Foto: Mikael Lindell Bohlin

Helt oemotståndligt

Recension

musikal
Sällskapsresan
Musikal av Bengt Palmers och Jakob Skarin baserat på Lasse Åbergs film
Premiär på Nöjesteatern i Malmö den 23 oktober
Medverkande: Anders Johansson, Hans-Erik Dyvik Husby, Sven Melander, Stefan Ljungqvist, Frida Bergh, Nina Pressing, Fredrik Dolk med flera.
Kostym: Marianne Lunderquist
Scenografi: Fredrik Dillberg
Mask och peruk: Anita Agerlo, Elin Horvat Holmgren
Kapellmästare: Björn Claeson
Koreografi: Sîan Playsted
Regi: Anders Albien
ppppp

Om man googlar ”Sveriges mest sedda film” får man upp en lista som toppas av Sällskapsresan från 1982. Stig-Helmer Olssons äventyr med SunTrip på Gran Canaria har genererat 2 038 589 biobesök. Hur många gånger den setts av människor hemma framför tv:n går förstås inte att räkna ut, men klart är i alla fall att folk i allmänhet känner Stig-Helmer, Majsan, Sivan, Ole, Berra och de andra ganska väl. Man kan citaten. Det finns en Pepes Bodega både här och där och vad som står på Berras tröja, ja, fråga vem som helst.

Nu blir den här sagan från 80-talet musikal och det är klart att många undrat hur det ska gå. Går det att ställa Stig-Helmer & co på scen? Musikaler baserade på en film är ju inget nytt, men på den folkliga Filmen med stor F? Svaret fick en fullsatt salong på Nöjesteatern i Malmö i fredags kväll. Jo, musikalen kan flyga, för att travestera Stig-Helmer själv. Den flyger högt och tar med publiken på en resa till solen så att det fullkomligt bubblar av glädje i salongen. Det är grymt underhållande och samtidigt nästan lite rörande att se de gamla film-antihjältarna få liv på scenen. Livs levande är de faktiskt helt oemotståndliga.

Historien känner man igen från filmen. Allt finns med – och lite till i några kul inslag med en extra twist. Men man behöver inte vara en av de redan frälsta för att åka med, det funkar bra ändå. Musikalen lyfter redan från början i numret Vad är det för jäkla land. Redan då förstår publiken att man ska få följa med på en välplanerad resa med bra fart och fläkt och att musikalen som form ska tas tillvara hela vägen. Det är ett effektivt berättande med musikens hjälp.

Lasse Åbergs älskade karaktär Stig-Helmer görs av Anders Johansson och han är kort sagt helt perfekt i rollen. Lågmäld och gänglig, blyg och snäll. Johansson fångar det där älskansvärda Åbergska på kornet. Hans låt på temat ”Jag kan flyga” är en av kvällens riktiga godbitar, en som hänger kvar i skallen när man går hem.

Bengt Palmers filmmusik – av den minns man förstås allra mest temat Med SunTrip mot solen – har kompletterats med ny musik av Palmers och Jakob Skarin. Fem originallåtar från filmen finns med, totalt innehåller musikalen 22 låtar. Det är låtar som också sätter sig, bland annat har Majsan (Frida Bergh som vi tidigare sett på Malmö stadsteater) några riktiga höjdarsånger som hon framför med stark och vacker röst. När hon lite desperat friar till Stig-Helmer på grisfesten får hon en av kvällens varmaste applåder. Syrran Sivan görs av Guldpanterbelönade Nina Pressing, som är något av Nöjesteaterns egen leading lady och alltid levererar kvalitet fullt ut. Hon får bland annat komma loss i ett härligt nummer med lite annorlunda tema.
Hennes semesterflirt, norrmannen Ole som delar rum med Stig-Helmer görs av Hans-Erik Dyvik Husby, som gör en bra insats och som också får rocka loss lite på scenen. Takterna sitter i.

Ett speciellt kärt återseende i historien är Sven Melander som Berra, den ende kvarvarande från filmoriginalet. Den här gången har han fått Stefan Ljungkvist som dryckesbroder och kumpan i jakten på Pepes Bodega. A match made in heaven, kan man säga. Att Melander-Ljungqvist klickar är en underdrift. De är helt enkelt grymt roliga tillsammans och lyfter fram det bästa hos varandra. Melander är i högform vilket i sig är en njutning att se och dessutom sjunger Ljungqvist ju, som vi hört förr, helt underbart.

Andra medverkande som man gärna vill lyfta fram är Fredrik Dolk som Sivans pengasmugglande chef och Cornelius Löfmark som reseledaren samt inte minst hela ensemblen som gör små mästerverk i dans och sång. Bakom alltsammans anar man förstås regissören Anders Albiens säkra hand när han lotsar den här skutan i land, väl hjälpt av scenograf och kostymör. Den åtta man starka orkestern låter fantastiskt bra och är värda en stor applåd.
Kort sagt – med Sällskapsresan har producenten Julius Malmström fått till en hit som kommer att flyga långt och länge.

musikal
Sällskapsresan
Musikal av Bengt Palmers och Jakob Skarin baserat på Lasse Åbergs film
Premiär på Nöjesteatern i Malmö den 23 oktober
Medverkande: Anders Johansson, Hans-Erik Dyvik Husby, Sven Melander, Stefan Ljungqvist, Frida Bergh, Nina Pressing, Fredrik Dolk med flera.
Kostym: Marianne Lunderquist
Scenografi: Fredrik Dillberg
Mask och peruk: Anita Agerlo, Elin Horvat Holmgren
Kapellmästare: Björn Claeson
Koreografi: Sîan Playsted
Regi: Anders Albien
ppppp