Sörjande utanför skolan. Foto: TT

Förlåt oss

Opinion

Om en muslim begår ett terrordåd eller en israelisk jude dödar en palestinier brukar vi från svenskt håll vänta på att ”Sveriges muslimer” eller ”judar i Malmö” ska ta avstånd, som om det annars skulle betyda att de stod bakom det.
Lavin Eskandar ser så stark och frisk ut på bild att det är svårt att begripa att han är borta. 2015 fick han slänga sig på ett svärd för att rädda barn han hade hand om för att en person valde hans närmiljö för ett rasistiskt terrordåd. Principen om att en etnisk eller religiös grupp ska be om ursäkt för vad en enskild har gjort är barock. Men i det här fallet är Sverige skyldiga de anhöriga till offren i Trollhättan en ursäkt.
Förlåt oss för att vi inte har varit goda grannar. För att ni aldrig har fick komma så nära att vi kunde fungera som grannar ska och lyssna när ni berättade att något inte stämde och hjälpte er att lösa problemet. För att vi struntat i hur ni bor, bara ni inte bor granne med oss och lagar konstig mat som luktar och har ett namn på er brevlåda som vi inte ids lära oss att uttala. Förlåt oss för att vi har satt er på undantag i de förorter som vi själva har förlorat hoppet om, utan att fråga oss om det var bra för er och bra för samhället att ni fick så få chanser att växa tillsammans med oss. Förlåt oss för att vi skickat dubbla budskap om att ni ska hålla er till era landsmän, själva vill vi inte besväras med integration, för att sedan viska bakom ryggen på er att de där högljudda invandrarna nog är ett störningsmoment i vår svenskhet, utan att bjuda in er i den. Förlåt att vi aldrig har berättat för er vad som krävs för att man ska betraktas som svensk av oss. Förlåt att vi gjort så svårt för er att komma in på arbetsmarknaden och bidra till vårt samhälle.
Förlåt oss alldeles särskilt för att vi skapat människor som pojken som mördade era barn, genom att bete oss på detta viset. Förlåt oss för att vi gjort er sårbara för dem som menar att ni är en belastning för samhället. Hade vi varit bättre grannar hade det sannolikt inte hänt.

Dagens fråga

Kommer Storbritannien att lämna EU?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev