Polisen

Odlade cannabis – 50-åring åtalas

Artikel Polisen hittade flera cannabisplantor i trädgården utanför Svalöv och nu åtalas en man i 50-års åldern för narkotikabrott.
PREMIUM

Det var i slutet av sommaren som polisen uppmärksammade en odlingsintresserad man på en adress utanför Svalöv.

I hans trädgård hittade man tolv cannabisplantor och i ett odlingsskåp i garaget fanns ytterligare fem plantor.Från dessa hade mannen framställt torkad cannabis, och i huset fanns närmare 20 gram.Mannen åtalas nu för ringa narkotikabrott.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

USA:s troliga finansminister Yellen grillas

Nominerade finansministern Janet Yellen utfrågas via länk av USA:s senat.
Foto: Anna Moneymaker/AP/TT
Utrikes
Utrikes Utfrågningar av tilltänkta ministrar har inletts i senaten redan innan USA:s president Joe Biden svurits in.
Finansminister Janet Yellen var först ut i senatens finansutskott. Hon anklagade Kina för att underminera USA:s ekonomi.

Processen har dragit igång för att kunna godkänna Bidens tilltänkta finansminister Janet Yellen, nationella underrättelsechef Avril Haines, minister för inrikes säkerhet Alejandro Mayorkas samt utrikesminister Antony Blinken, enligt kammarens planering.

Enligt grundlagen måste utnämningar av ministrar, höga tjänstemän och domare godkännas av senaten.

Men i det nya politiska läget, där Demokraterna kommer att ha en rösts övertag genom vicepresidentens utslagsröst, satte utfrågningar igång i kongressen på tisdagen.

Kränkande och ohederlig

Mest intresse rönte Yellen, tidigare ordförande i den amerikanska centralbanken Federal Reserve.

Hon kritiserade Kina i ordalag som påminde om avgående president Donald Trump:

– Vi måste ta oss an Kinas kränkande, ohederliga och olagliga agerande . . . och vi är redo att använda en rad olika verktyg, sade Yellen.

Men till skillnad från Trump valde hon att lyfta fram vikten av internationellt samarbete.

– Kina är vår viktigaste strategiska utmanare, sade hon och underströk betydelsen att verka med "allierade för att ta oss an utmaningen".

Yellen talade också om behovet av nya inhemska stödpaket, om än på längre sikt, på grund av coronapandemin .

Även nominerade underrättelsechefen Avril Haines synades i senaten. Hon sade bland annat att granskning av Kina är något som hon måste fokusera på, och att Iran numera befinner sig långt från den överenskommelse om atomenergi som fattats – och som inneburit att landet inte ska försöka ta fram kärnvapen.

Intern kamp

Samtidigt som de politiska utfrågningarna inleddes i Washington DC:s parlamentariska maktcentrum, så pågick en kamp om den reella maktfördelningen.

Demokraternas ledare i kammaren Chuck Schumer och republikanen Mitch McConnell, som de senaste åren varit majoritetsledare, håller också på att förhandla om maktfördelning, rapporterar medier.

När de sent valda senatorerna från Georgia och vicepresident Kamala Harris ersättare tagit plats i kammaren kommer det att finnas 50 ledamöter från varje parti. Men Demokraterna har ändå övertag eftersom Harris, i egenskap av vicepresident och senatens ordförande, har utslagsrösten.

Som det ser ut nu får Schumer därför titulera sig majoritetsledare och Demokraterna får ordförandeposten i de olika utskotten, skriver nyhetskanalen CNN. Men de båda partierna kommer att ha lika många ledamöter i utskotten.

Tidigare majoritetsledaren, republikanen McConnell sade att förändringen "inte betyder ett mandat för omfattande förändringar". En beskrivning som demokraten Schumer inte lär hålla med om.

Senast senaten var delad jämnt var 2001, då republikanen George W Bush tillträdde som president.

Tina Magnergård Bjers/TT

Grim Berglund/TT

Senatens blivande majoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, fotograferad i sin hemstad New York.
Senatens blivande majoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, fotograferad i sin hemstad New York.
Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Kävlinge

Ilska över lång väntan på bygglov

en kvinna med rosa tröja och hantverkarbyxor står med en såg och sågar.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Kävlinge
Kävlinge Upprördheten är stor över långa handläggningstider på bygglov, men nu lovar bygg- och miljönämndens ordförande Thomas Lövskog (M) bättring. Bygglovsavdelningen är nu fulltalig – igen.

De långa handläggningstiderna för bygglov har under lång tid varit ett problem för Kävlinge kommun.

I våras satte sig förvaltningschefen Lina Rosenstråle och nämndsordföranden Thomas Lövskog ner och diskuterade hur de skulle åtgärda de långa handläggningstiderna.

– Vi bestämde oss för att utöka kapaciteten, säger Thomas Lövskog. Det var inga problem så vi anställde en till. Det skulle visa sig vara extremt bra.

Tyvärr bestämde sig två på avdelningen för att sluta, varför den tredje resursen plötsligt blev enda handläggare från i somras. Extraresurs togs in genom en konsult, som fick projektanställning.

Branschen lider brist på bygglovshandläggare, i synnerhet erfarna sådana. Arbetsmarknaden är god, vilket gör att många passar på att byta jobb. Kävlinge kommun fick ägna sig åt nyrekryteringar igen.

– Vi blev fulltaliga till årsskiftet, säger Thomas Lövskog. Nu har vi tre seniora heltidare och har behållit vår extrahjälp i form av en projektanställd.

Häromdagen ilsknade debatten till på Facebookgruppen Löddekoll. Många medborgare kände igen sig och vittnade om oskäligt långa väntetider.

– Har ansökt om bygglov till en tillbyggnad för 22 veckor sen, skriver en.

– Vi ska bygga uterum. Tog 15 veckor innan vi fick veta att vi skulle komplettera en tredje gång... När jag läser här känns det som att uterummet inte blir klart i år... skriver en annan.

En tredje hävdar att det gått nästan ett år sedan ansökan om färgbyte på fasaden.

– Det längsta jag sett är 26-27 veckor, säger Thomas Lövskog.

Han påpekar att vägen från idé till startbesked kan vara väldigt lång. Lagkravet om tio veckors handläggning är från komplett ärende.

Enligt Thomas Lövskog vände situationen under december månad.

– Då hade vi fler beslut än ärenden in. Nu håller vi på att beta av högen vi har, vilket nog lär vara en bit in i Q2.

Vilket innebär att halva 2021 kommer att ägnas åt att komma ikapp.

På Löddekoll föreslås att man ska anställa fler handläggare, men det är inte en enkel lösning. Då bygglovsavdelningen ska vara självfinansierad kan för många handläggare som inte har fullt upp innebära ökade kostnader för den enskilde, påpekar Thomas Lövskog.

Utrikes

Pompeo anklagar Kina för folkmord på uigurer

USA:s avgående utrikesminister Mike Pompeo.
Foto: Andrew Harnik
Utrikes
Utrikes USA:s avgående utrikesminister Mike Pompeo anklagar regimen i Kina för att utföra folkmord på uigurer.

Utspelet från det amerikanska utrikesdepartementet, på Pompeos sista heldag på jobbet, innebär en ytterligare skärpning av tonen mot Peking.

"Vi kommer inte att vara tysta. Om det kinesiska kommunistpartiet tillåter folkmord och brott mot mänskligheten på sin egen befolkning, vad kan det då betyda för den fria världen i en överskådlig framtid", skriver Pompeo.

Människorättsgrupper beräknar att en miljon uigurer är fängslade i läger i Xinjiang.

Pompeos verbala angrepp kan komma att välkomnas av den tillträdande regeringen. Blivande president Joe Biden har markerat att mänskliga rättighetsfrågor ska stå högt på hans utrikespolitiska agenda, skriver AFP.

Även Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab anklagar Kina för bland annat brott mot mänskliga rättigheter i landets behandling av uigurer och andra muslimska minoriteter.

Men USA:s språkbruk i fördömandet är det starkaste hittills från någon regering.

Ekonomi

5g-auktionerna avslutade – här är vinnarna

5g-näten i Sverige har gått under klubban. Arkivbild.
Foto: Szilard Koszticsak/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Efter en dags auktion och fyra budrundor är auktionen om det svenska 5G-nätet nu avslutad.
– Även om flera redan har 5G-nät så kan vi nu börja utrullning på riktigt, säger en lättad energiminister Anders Ygeman till TT.

Det blir storbolag rakt över som ska driva de nya mobilnäten. De fyra vinnarna är Hi3G (Tre), Net4mobility (Tele2 och Telenor) Telia och Teracom.

Hi3G Access, Net4Mobility och Telia Sverige vann alla i 3,5 GHz-banden. Bolaget Teracom vann i sin tur hela 2,3 GHz-bandet. PTS kommer inom de närmaste dagarna att fatta alla tilldelningsbeslut.

Budgivare vann tillstånd i två frekvensband. Den totala auktionslikviden uppgick till 2 317 000 006 kronor (drygt 2,3 miljarder), pengar som nu tillfaller statskassan. Detta meddelade Post- och telestyrelsen (PTS) strax efter klockan 17 när auktionen avslutats på tisdagen.

"Historiskt snabbt"

Anna Beckius, chef för enheten för spektrumanalys på PTS, har varit huvudansvarig för auktionerna och hon är nöjd med utfallet.

– Vi är jätteglada över det här. De här frekvenserna behövs i Sverige och den här försäljningen har varit efterlängtad, säger hon till TT.

TT: Ni hade uppskattat att auktionerna kunde ta mellan två och tio arbetsdagar, så blev det inte?

– Nej inte riktigt. Det är historiskt snabbt att auktionera ut två frekvensband under en och samma dag, snabbare hade det inte kunnat gå.

TT: Vad berodde det på att det gick så snabbt?

– Dels berodde det på auktionsdesignen som användes och dels på grund av att alla som var intresserade fick varsin del av bandet.

TT: Vad är skillnaden på 3,5 GHz och 2,3 GHz-banden?

– Banden är tekniskt likvärdiga, i ett tidigare skede pekade man ut just 3,5 GHz-bandet som ett pionjärband för 5G men teknik utvecklas. I slutändan är det upp till budgivarna att värdera hur 5G-kompatibla ett band är, säger Anna Beckius.

Kinesisk kontrovers

Samtidigt som auktionsrundorna gått snabbt har auktionen av det svenska 5G-nätet flera gånger skjutits upp. Det beror bland annat på turerna runt de två kinesiska jättarna Huawei och ZTE, som portats från att leverera utrustning i utbyggnaden.

Detta trots att bolagen tillsammans står för nästan en fjärdedel av alla bredbandsuppkopplingar som täcks av Svenska stadsnätsföreningen.

Beslutet att stänga ute de kinesiska bolagen fattades av PTS i oktober i fjol, med hänvisning till att Säpo anser att Hauwei riskerar att skada Sveriges säkerhet.

PTS:s beslut innebär bland annat att nyinstallation och implementering av viktiga funktioner för radioanvändning i frekvensbanden inte får genomföras med deras produkter, och att i de fall där de redan är leverantör måste tas bort från systemet senast den 1 januari 2025.

Ministern värnar relationer

Energiminister Anders Ygeman tror inte att hanteringen av Huawei kommer att påverka bilden av Sverige negativt.

– Nej det tror jag inte. Sverige har varit ganska tidigt ute och varit drivande för den säkerhetslagstiftning som finns inom EU. Jag tror att det här är frågor som har varit och kommer vara aktuell i många andra länder, säger han till TT.

TT: Kan det komma att påverka Sveriges relation med Kina?

– Jag hoppas inte det utan jag hoppas att båda Sverige och Kina kan upprätthålla hög säkerhetsnivå i våra radio- och kommunikationssystem och samtidigt vara handelspositiva.

– Sverige eftersträvar att ha bra relationer med Kina, lägger Anders Ygeman avslutande till.

FAKTA

Fakta: Från 1G till 5G

1G lanserades i Sverige 1981 och innebar ett nät där personer kunde ringa till varandra med trådlösa telefoner. 2G, som kom elva år senare, möjliggjorde sms, och vid 3G:s intåg 2004 blev det fart på internetsurfandet i mobiltelefonen.

2009 kom 4G-näten till Sverige, vilket gjorde mobilsurfandet betydligt snabbare. Det fick till följd att många sms och telefonsamtal flyttade över till meddelandetjänster som Facebooks Messenger eller Whatsapp.

Och nu är det alltså dags för nästa steg: generation fem, eller 5G. På flera håll i världen har tekniken redan börjat ta över.

Nu har fyra aktörer: Hi3G (Tre), Net4Mobility (Tele 2 och Telenor), Telia samt statliga Teracom,vunnit auktionerna om 5G-frekvenser i de så kallade 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden.

5G möjliggör betydligt snabbare trådlös dataöverföring, med en maxhastighet på 10 gigabit per sekund. Det motsvarar det allra snabbaste fasta bredbandet som privatpersoner i Sverige kan beställa i dag. Den maximala hastigheten på ett 4G-nätverk är 100 megabit per sekund - 5G har alltså en maxhastighet som är 100 gånger högre.

Utrikes

Topprepublikan: Trump provocerade fram attack

Den amerikanska senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell. Arkivbild.
Foto: Kevin Dietsch/AP/TT
Utrikes
Utrikes President Donald Trump ljög för sina anhängare och hetsade dem inför den dödliga attacken mot kongressen, den 6 januari.
Orden kommer från topprepublikanen ​Mitch McConnell, majoritetsledare i den amerikanska senaten.

– Mobben matades med lögner, säger McConnell vid en session i senaten på tisdagen rapporterar The Washington Post.

– De hetsades av presidenten och av andra mäktiga personer, och de försökte använda våld och fruktan för att hindra en specifik procedur som de ogillade i det federala styrets främsta instans.

Senaten skulle formellt fastställa tillträdande president Joe Bidens seger i presidentvalet när angreppet inleddes.

Trump har envist, men utan belägg, hävdat att det var han som vann valet.

Demokraterna i representanthuset har drivit fram ett riksrättsåtal mot Trump, som misstänks för anstiftan till uppror på grund av hans uttalanden i samband med stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium.

McConnells uttalande kommer vid senatens första möte sedan den dödliga attacken, som föregicks av att Trump uppmanat sina anhängare att ta sig till kongressen och att "visa styrka".

Fem människor dog den 6 januari, en av dem en kongresspolis som misshandlades till döds.

Filip Norman/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Sport

Corona stoppar NHL-match

Nashvilles Viktor Arvidsson, till höger, och Nino Niederreiter i kamp om pucken natten till tisdagen. Nattens returmöte mellan lagen har skjutits upp på grund av covid-19.
Foto: Andrew Nelles/AP/TT
Sport
Sport

Nattens NHL-match mellan Nashville och Carolina skjuts upp på grund av problem med covid-19 hos gästerna.

Carolinas lagkapten Jordan Staal har missat de två senaste matcherna på grund av covid-19.

NHL har inte officiellt gått ut med anledningen men skriver att beslutet tagits efter konsultation med medicinsk expertis "för att säkerställa hälsa och säkerhet hos spelare, tränare och övrig personal".

Fjolårsfinalisten Dallas blev första lag som fick matcher uppskjutna i NHL. Det beskedet kom redan innan grundserien hade startat då 17 spelare och ledare smittades under träningslägret. Dallas har fått sina fyra första matcher för säsongen uppskjutna.

Nashville och Carolina skulle ha mötts för andra kvällen i rad. Natten till tisdagen vann Carolina med 4–2 sedan Filip Forsberg och Viktor Arvidsson gjort Nashvilles mål.

Malmö

Välkänd luftballong till salu för mer än 50 000 kronor

Luftballongens totala höjd är 4,5 meter och diametern 2,75 meter.
Foto: Bukowskis
Malmö
MALMÖ Luftballongen som i 39 år svävade inne i köpcentrumet Caroli city är nu till salu. Ballongen har gjorts av konstnären Bertil Vallien och är välkänd för många Malmöbor.

Ballongen är gjord av glas och metall och kom på plats när köpcentrumet invigdes. 2012 plockades den ner i samband med en renovering. Nu är den till salu via en onlineauktion hos Bukowskis.

Utropspriset är 100 000 kronor och det finns flera som är intresserade. På tisdagseftermiddagen låg högsta budet på 52 000 kronor. Auktionen går ut på söndag. Köparen få själv ansvara för transport och montering.

Stort intresse

– Säljarens acceptpris har uppnåtts vilket betyder att den som nu har högsta budet är den som vinner luftballongen om inga fler bud inkommer. Men intresset är stort och priset kan komma att bli högre, kommenterar Maria Granström som är filialchef för Bukowskis i Malmö.

– Luftballongen är en klassisk Malmösymbol. Den är ett spektakulärt konstverk och jag kommer mycket väl ihåg den från tiden när jag bodde i Malmö. Det hade varit roligt om den fick stanna i Malmö.

– Luftballongen är en klassisk Malmösymbol.
Luftballongen är en klassisk Malmösymbol, konstaterar Maria Granström som är filialchef för Bukowskis i Malmö.
Foto: Bukowskis

Säljaren vill vara anonym. Konstverket visas efter överenskommelse. Stommen är tillverkad av Lars Larsson i Boda. Glaset tillverkades på Åfors glasburk. Konstverket tog 7-8 månader att tillverka och levererades i ett stycke när det lyftes på plats i Caroli city. Där hängde det i den delen av köpcentrumet som hade två våningar.

Den totala höjden är 4,5 meter och diametern 2,75 meter. Korgen har en elektrisk motor.

Konstnären Bertil Vallien har gjort luftballongen som består av metall och glas. Här en detalj från ballongen.
Foto: Bukowskis

– Konstverket behöver absolut inte hänga så högt som det gjorde i Caroli city för att komma till sin rätt, fortsätter Maria Granström. Då missar man litet av dess storhet. De fina glasbitarna kommer bättre till sin rätt på närmare håll.

– Den belysning som finns på insidan ingår inte i originalet utan har satts dit i efterhand.

Två konstverk

Bertil Vallien gjorde två konstverk till Caroli city. Det andra var en zeppelinare som också bytt ägare och som hänger på Slagthuset idag.

Att Bertil Vallien valt att skapa en luftballong är ingen slump. Luftballonger har genom alla år fascinerat honom. 1963 startade han tillsammans med några andra konstnärer i Åfors en raket- och luftballongsklubb.

År 1968 var han med på premiärturen av Sveriges första varmluftballongfärd med luftballongen Emillie.

Köparen får själv ansvara för transport och montering.
Foto: Bukowskis
Luftballongen när den hängde i köpcentrumet Caroli city. Den monterades ner 2012 och är nu till salu.

Skurup

Postens gamla lokaler ska snart renoveras

Paket i korgar i långa rader.
Foto: Jil Yngland
Skurup
Skurup För sju år sedan flyttade Posten till Södergatan i Skurup. Sedan dess har hörnlokalen vid Svantorget stått tom. Men om några veckor kommer hantverkare att sätta i gång att renovera lokalen och sedan ska BRO-verksamheten flytta in.

– Vi vill få alla verksamheter till ett och samma ställe, så vi har hyrt en extra yta för att få plats. Det blir nära till hemtjänsten vid torget och LSS-administrationen som ska ligga på Fiskaregatan, berättar fastighetschef Pontus Åkesson.

Svantorget kommer att döpas om till Heminsatsernas torg. I gamla Postens lokaler kommer BRO husera, bemötande, rehabilitering och omvårdnad. Vägg i vägg ligger biblioteket som ska ligga kvar liksom Pomona som också ska vara kvar i sina nuvarande lokaler. Dagverksamheten däremot ska flyttas till Fiskaregatan 5, ett närliggande kvarter på samma fastighet, som heter Svanen. Och där dagverksamheten har haft sin verksamhet ska hemtjänsten samla sina kontor.

I dagarna signerades nya hyresavtal mellan Skurups kommun och fastighetsägaren Bösarps grus och torrbruk, med ett tillägg om ytterligare 490 kvadratmeter i Postens gamla lokaler.

Tidigare har kommunpolitiker och tjänstemän arbetat i ett par år för att samla kommunens verksamheter i egna fastigheter och sade därför upp hyresavtalen med Bösarps grus och Torrbruk rörande Fiskaregatan 5, där socialtjänsten har lokaler i dag, och hyreskonstrakten vid Svantorget. Men efter att fukt- och mögel upptäcktes i Mariaskolan har lokalrockaden fått göras om igen. Mariaskolan samt Mackleanskolan ska rivas och kommunen har återigen valt att teckna avtal med externa fastighetsägare för att få rum med sina verksamheter.

Gamla postens lokaler ska renoveras invändigt och anpassas för kontorsverksamhet. Det är fastighetsägaren Bösarps grus och torrbruk som sätter i gång det arbetet inom kort. Därefter kommer även övriga lokaler vid torget och på Fiskarevägen succesivt att renoveras, med undantag av biblioteket och Pomona.

– Vi har ritat och skissat fram lösningar och haft en tät dialog med Bösarps grus. Det har varit roligt, berättar fastighetschef Åkesson.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL