Victoria Jönsson lyckades med konststycket att blåsa glas och samtidigt göra en intervju med Sveriges Radio. Glasblåsaren Espen Jensen assisterade. foto: Tobias Lagerholm

Barnens bubblor ställs ut

höör Livet börjar och slutar med ett andetag. Det och mycket annat vill konstnärerna Joanna Thede och Solveig Lindgren Inderbitzin illustrera med sin utställning Breaths. I går deltog en sjätteklass från Emiliaskolan i utställningen.

– Okej barn, vi har en plan! Vi ska göra ett konstverk tillsammans, sade glasblåsaren Espen Jensen vid gårdagens seans.
Konstutställningen Breaths har tidigare ställts ut på bland annat Kulturhuset i Stockholm. Joanna Thede och Solveig Lindgren Inderbitzin använde då frostade plastpåsar som barn och vuxna fick blåsa upp. Det blev stor succé med en åtta meter hög vägg av påsar.
– Folk tyckte det var jätteroligt att blåsa och det blev en uppsluppen stämning samtidigt som verket tog sig sitt eget liv, berättar Solveig Lindgren Inderbitzin.
– Vi ville att det skulle vara ett billigt material. Deltagaren fick donera ett andetag och ge sin egen innebörd till verket, fortsätter hon.
– Vi bygger luftslott tillsammans, säger Joanna Thede.

Länge har konstnärerna funderat på hur man kan ta Breaths ett steg längre.
– Vi hade idén att det skulle vara roligt att blåsa glas. Vi tittade runt vad det fanns för ställen i Skåne och kom då i kontakt med Incendi Glasblåseri i Höör.
– De vill inte bara blåsa vinglas. I stället är Helena (Dunér) och Espen (Jensen) precis som vi intresserade av möten, säger Joanna Thede.
Sedan tog det ett tag bland annat eftersom finansieringen skulle lösas. Nu blir Breaths en del av Bästa Biennalen som beskrivs som en konstfestival för barn, unga och andra intresserade. Konstfestivalen pågår fram till den 1 november och arrangeras för andra gången.
I går fanns så en sjätteklass från Emiliaskolan i glashyttan för att blåsa glasbubblor till utställningen som håller öppet på biblioteket från och med måndag och två veckor framåt.

Eleven Victoria Jönsson gillade att se på hur glaset tillverkades.
– Glaset är vackert. Med en utställning får andra glädje eftersom de kan se vad vi har gjort, sade hon.
Klasskamraten Lyli Josefsson Wikstrand var först ut med att blåsa.
– Det var spännande eftersom jag inte riktigt visste hur jag skulle göra. Men det var kul och se hur glaset växte och blev till en bubbla, sade hon och tyckte det var en bonus att klassen gjorde ett konstverk tillsammans.
Konstnärerna själva tyckte det var intressant att se på hur konstverket blev till.
– Just det här med att spara formen av någons utandning. Det blir förgängligt och personligt, sade Joanna Thede.

Dagens fråga

Tror du att all mat du köper innehåller rätt råvaror?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev