År 2009 beslutade länsstyrelsen att över 200 av Samantha Asps djur skulle omhändertas. Efter en omprövning fick hon senare tillbaka några av hundarna. Nu menar polisen att Samantha Asp ska ersätta dem för deras kostnader i samband med att de sålde eller avlivade de djur som blev omhändertagna. Foto: Daniel Nilsson/arkiv

Polisen kräver Asp på 400 000 kronor

Rydsgård Efter att länsstyrelsen beslutat att omhänderta 200 av Samantha Asps djur fick polisen i uppdrag att sälja eller avliva djuren. Nu har polisen stämt Asp på närmare 400 000 kronor eftersom hon inte ersatt polisen för deras omkostnader.

Det var i maj 2009 som länsstyrelsen beslutade att 210 av de djur Samantha Asp hade på sin gård i Rydsgård skulle omhändertas omedelbart. Bland djuren fanns katter, hundar, får, nötkreatur, påfåglar, hästar och ankor. Länsstyrelsen menade att skötseln av djuren var eftersatt och att flera djur led av undernäring.

Polismyndigheten fick då i uppgift att försöka sälja djuren och i de fall det inte gick skulle djuren avlivas. Det har kostat polisen cirka 384 000 kronor. En kostnad som myndigheten menar att Samantha Asp ska betala. Men hon bestrider fakturan med invändningen att omhändertagandet av djuren inte hade stöd i lag.
– Det är egentligen inte konstigt. Dels har de försökt väcka åtal men det har ju avslagits. Sedan försökte de också göra en åtalsanmälan men det visade sig ju att den inte var tillräckligt bra. Och det är ju omhändertagandet som ligger till grund för den här fakturan som polisen i sin tur kräver, säger Samantha Asp.
Hon hänvisar till den dom från tingsrätten i slutet av 2011 då hon friades från misstankar om djurplågeri. I samma veva lade polisen även ner förundersökningen om djurplågeri och brott mot djurskyddslagen.
– Det fanns ju egentligen ingen grund för åtalet, säger Samantha Asp.
Hon menar också att omhändertagandet av hennes djur inte gick rätt till.
– Det skedde under väldigt konstiga former, det fungerade inte enligt djurskyddslagen. De kom aldrig med något protokoll, vilket de ska göra. Och sedan ska de inte bara komma och omhänderta djuren, i första hand ska man få möjlighet att åtgärda eventuella problem.
I dag har Samantha Asp tre ponnys, fyra hundar och några katter. Mer orkar hon inte.
– Jag har drabbats av det ena och det andra efter det här. Sviterna efter allt som har hänt har tagit på kropp och själ.

Hon berättar att hon inte ens orkar tänka på rättegången.
– Det finns ju inte en chans att rättegången kan genomföras utan att jag är där. Men jag kan inte garantera att min hälsa tillåter det. Jag har mer än en gång suttit på gränsen till att avlida av mina sjukdomsproblem. Rent psykiskt och fysiskt är jag trasig. Och det har inte blivit bättre av att man lever i ständig skräck att få länsstyrelsen efter sig, säger hon.
Samantha Asp ifrågasätter att hon ska behöva betala för djurens omhändertagande.
– Varför ska djurägaren betala för något som någon annan har beslutat? Det känns så himla fel. Och sen att i princip inte få möjlighet att få rätt att säga att det här är fel.

Joakim Lindberg är Polismyndighetens juridiska ombud. Han berättar att djurhållaren enligt lag måste betala kostnaderna för omhändertagandet av sina djur.
Han säger också att det inte spelar någon roll att Samantha Asp friades från misstankar om djurplågeri.
– Man kan utan att ha gjort sig skyldig till brott ha en oacceptabel djurhållning.
– Det är inte ovanligt att man blir friad från djurplågeri. Det handlar också om åklagarens resurser. Men det innebär ju inte att det inte var rätt att omhänderta djuren, säger han.
Han är tydlig med att själva omhändertagandet inte är ett sätt att straffa djurägaren.
– Det här är en ren djurskyddsåtgärd. Det är ett verktyg som allmänheten har för att skydda djur, inte för att straffa djurhållaren.
Nu ska Ystads tingsrätt pröva om det var rätt att omhänderta djuren. Får Polismyndigheten rätt kommer Samantha Asp att bli skyldig närmare 400 000 kronor.
Huvudförhandlingen sker senare i höst.

Dagens fråga

Brukar du låna böcker på bibliotek?

  • Nej (72%, 453 Röster)
  • Ja (28%, 179 Röster)

Antal röster: 632

Loading ... Loading ...