Fredrik Andersson med producenten Oscar Fogelström och artisten Noely Gray i studion Cardiac Records. Foto: Jari Markkanen
Producenten och låtskrivaren Fredrik Andersson känner sig hemma i Ystad.
Fredrik Andersson har Stortorget som utsikt från sin studio Cardiac Records i det gula huset i bakgrunden.

Kulturpris till mannen bakom flera stora hits

YSTAD 41-årige Fredrik Anderssons liv vilar till större delen på tre pelare: studion Cardiac Records, musikutbildning och brottning.
Nu tilldelas han Ystads kommuns kulturpris.

”Fredrik Andersson har med besked satt Ystad på den musikaliska kartan både i Sverige och internationellt.” Det skriver kulturnämnden i sin motivering.
Han har sin studio Cardiac Records vid Stortorget, Ystad. Den fungerar som ett musikaliskt centrum för många svenska och utländska musiker.

Han har flera succéer bakom sig som låtskrivare och producent.
Johnny G (The Guidetti song) har hittills haft över 15 miljoner lyssningar på Spotify.
Mirakel som framfördes på melodifestivalen 2012 och Who´s da man (Zlatan-låten) är två andra stora succér.
– Zlatanlåten hördes från kyrkoklockan i Karlskrona under hela EM 2007 och kyrkan i Ystad gjorde samma med låten Mirakel, säger han.

Även om han kan leva som låtskrivare och procucent förlorar han en hel del pengar på illegala nedladdningen på internet.
– Tyvärr försvann två-tre årslöner på nedladdningar av Zlatanlåten på Pirate bay, påpekar han.

Han har nyligen jobbat med en trio vid namn Aknu, som består av tre bröder från Los Angeles, som han ska skriva musik för.
– De bodde i två år hos Michael Jackson och skulle ut på turné med honom som förband, om han inte hade avlidit, säger Fredrik Andersson.
Nu producerar han Noely Gray från Malmö som i dagarna jobbar i hans studio.

Han är också engagerad i IMP, det musikestetiska programmet på Österportgymnasiet i Ystad sedan tre år tillbaka. Han har två klasser med sammanlagt 37 elever under utbildning. Eleverna vistas ibland i hans studio.
– Det var kommunen som kom med förfrågan om jag ville bli samarbetspartner till Österportskolan, och det hade jag inget emot, säger han.
– Flera elever ska vara med och sjunga i nästa Badpojken.
Det är namnet på kollektivet som stod bakom Johnny G, även om Fredrik Andersson, Ingvar Irhagen och Michael Saxell är upphovsmännen.

En stor del av hans fritid upptas av brottning. Han är tränare för sina tre söner och brottar själv i Marsvinsholms IF som ligger i etta i elitserien. Det är som ”ett halvtidsjobb” som han uttrycker det.
– Min äldsta pojke är väldigt duktig, förra helgen kom han tvåa i Öresundsträffen, säger han med stolthet i rösten.

Han har inga planer på att lämna Ystad som centrum för musikskapandet.
– Jag trivs bättre i småstad än i exempelvis London eller Los Angeles. Jag värnar om det lilla, säger han. När jag kommer hem till Svarte känns det som om allt är möjligt.
Just det enkla och lilla kan vara en av nycklarna till hans framgångar.
– Mina egna låtar är mycket visor och raka låtar som Wilmer X, och det är därför jag kan göra låtar som folk vill lyssna på. Det enkla hör mycket ihop med det lilla, med småstaden, förklarar han.

Dagens fråga

Är du ledig under sportlovet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev