Övervakningskamerorna på Seved sattes upp 2015 och har varit omdiskuterade. Men nu får de vara kvar. ARKIVBILD
Hjalmar Falck, utvecklingsledare, Seved. Foto: Drago Prvulovic/TT/arkiv

Kriminella stoppar renovering på Seved

SEVED Kriminella gäng som tagit över på Rasmusgatan hindrar en renovering av en fastighet.
Nu har det gått två år utan att de boende fått sina fuktskadade badrum iordningställda.

Narkotika packas och säljs på Rasmusgatan, dörrar sparkas in och kriminella rör sig både i och runt fastigheten, trots att det inte bor där.
När en omfattande renovering planerats i huset har hantverkare hotats av gäng liksom fastighetsägaren själv har blivit mordhotad när han försökt stoppa obehöriga att ta sig in i huset där även väktare kallats in för att kunna utföra arbetet.
Två år senare har renoveringen av husets fuktskadade badrum inte kunnat genomföras.

– Vi följer det här ärendet hela tiden. Det var 2013 som krav på åtgärder ställdes från vår sida efter en fastighetsövergripande tillsyn i hela området. När vi var på platst i det här huset kom vi inte in i merparten av lägenheterna eftersom hyresgästerna inte öppnade, berättar miljöinspektör Simon Alskans på miljöförvaltningen.
Fastighetsägaren, med flera fastigheter på Rasmusgatan samt intilliggande Sofiagatan, genomförde senare en egen genomgång av lägenheterna i det aktuella huset. Då konstaterades ett mer omfattande behov av åtgärder. I december 2014 hörde bolaget av sig till kommunen och berättade att renoveringen ställts in. Hantverkare hade vid flera tillfällen trakasserats och hotats av gäng som uppges sälja droger i och i anslutning till fastigheten.
– Normalt dömer vi ut vite när åtgärder inte genomförs som vi ställt krav på. Men här vet vi att fastighetsägaren är villig att genomföra det som ska göras, men det är inte möjligt, säger Simon Alskans och hänvisar till lagen om vite §2 som möjliggör att inte döma vite i alla läge.

Hjalmar Falck som är utvecklingsledare i området Seved och Sofielund, bekräftar att det i den aktuella fastigheten både säljs och delas upp narkotika mellan olika parter. Han menar att det som drabbat den enskilde fastighetsägaren liksom hyresgästerna i huset rör även hela kvarteret.

– Det är ett fasansfullt moment 22 och så har det varit i många år. Men det är inte enbart polisen som kan göra något, nu måste vi se till att samverka och dra i alla trådar.
Som att kommunen kan stötta fastighetsägare genom att stänga av gator och kanske plantera på ytorna utanför husen.
– Fler verksamheter tillsammans med polisen måste även bli synliga i området. Snart kommer även fyra kameror upp vilket ger polisen större möjlighet att lagföra och beivra brott och det bidrar till viss del även brottsförebyggande, menar Hjalmar Falck.

Vid ett samråd med berörd fastighetsägare samt andra i området diskuterats vikten av att faktiskt rutinmässigt dela ut varningar till hyresgäster som inte sköter sig.
– Vi vet att det har en effekt, men självklart är det besvärligt, säger Hjalmar Falck, som menar att man får inte vika sig för de kriminella krafterna och även arbeta för att hjälpa dem som faktiskt vill lämna kriminaliteten.
Skånska Dagbladet har utan framgång sökt fastighetsägaren.

Dagens fråga

Påverkas du av tågstoppet i Hässleholm?

  • Nej (74%, 411 Röster)
  • Ja (26%, 145 Röster)

Antal röster: 556

Loading ... Loading ...

Webbkryss