Malmö

Kriminella stoppar renovering på Seved

Övervakningskamerorna på Seved sattes upp 2015 och har varit omdiskuterade. Men nu får de vara kvar. ARKIVBILD
Malmö
Malmö SEVED Gäng har mordhotat fastighetsägaren och misshandlat hantverkare.

Narkotika packas och säljs på Rasmusgatan, dörrar sparkas in och kriminella rör sig både i och runt fastigheten, trots att det inte bor där. När en omfattande renovering planerats i huset har hantverkare hotats av gäng liksom fastighetsägaren själv har blivit mordhotad när han försökt stoppa obehöriga att ta sig in i huset där även väktare kallats in för att kunna utföra arbetet.Två år senare har renoveringen av husets fuktskadade badrum inte kunnat genomföras.

– Vi följer det här ärendet hela tiden. Det var 2013 som krav på åtgärder ställdes från vår sida efter en fastighetsövergripande tillsyn i hela området. När vi var på platst i det här huset kom vi inte in i merparten av lägenheterna eftersom hyresgästerna inte öppnade, berättar miljöinspektör Simon Alskans på miljöförvaltningen.Fastighetsägaren, med flera fastigheter på Rasmusgatan samt intilliggande Sofiagatan, genomförde senare en egen genomgång av lägenheterna i det aktuella huset. Då konstaterades ett mer omfattande behov av åtgärder. I december 2014 hörde bolaget av sig till kommunen och berättade att renoveringen ställts in. Hantverkare hade vid flera tillfällen trakasserats och hotats av gäng som uppges sälja droger i och i anslutning till fastigheten.– Normalt dömer vi ut vite när åtgärder inte genomförs som vi ställt krav på. Men här vet vi att fastighetsägaren är villig att genomföra det som ska göras, men det är inte möjligt, säger Simon Alskans och hänvisar till lagen om vite §2 som möjliggör att inte döma vite i alla läge.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Initiativ om svanstaty går upp till kulturnämnden

Skult med ”vila i frid” där svanen sköts.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
MALMÖ

– Väldigt roligt att även en sån här mindre sak tas på allvar, säger Malmöbon Philip Linde som lade Malmöinitiativet.

Sköts av skyddsjägare

Det var i april 2019 som svanen sköts i Malmö kanal, inte så långt från polishuset. Skyddsjakt hade beviljats sedan svanpappan gett sig på kanotister som han tyckte kom för nära hans hona som låg och ruvade i området.

Men att svanen sköts väckte reaktioner hos många. Några lade ner blommor och minnesbrev på platsen där svanen sköts och i somras väckte alltså Philip Linde ett Malmöinitiativ där han föreslår en staty över den kanotvältande svanpappan.

Den ensamma svanhonan ruvade i boet i kanalen utanför polishuset i Malmö någon vecka efter att svanpappan skjutits, men sen tvingades hon överge äggen.
Den ensamma svanhonan ruvade i boet i kanalen utanför polishuset i Malmö någon vecka efter att svanpappan skjutits, men sen tvingades hon överge äggen.
Foto: Johan Nilsson/TT

Snabbt fick hans förslag över 100 röster.

– Jag fick besked om det i början av augusti, och det innebär att ärendet ska tas upp i kulturnämnden, säger Philip Linde.

Upp i nämnden

– Sen kan det dröja några månader innan det kommer på dagordningen. Det finns förmodligen mer angelägna ärenden som har företräde.

Varför lade du initiativet?

– Jag tycker rent generellt det är fint med statyer och skjutningen av svanen var något som engagerade Malmöborna 2019. En staty dokumenterar historia och kultur och därför skulle en sådan vara fint.

Hur tycker du en staty kan se ut och var skulle du placera den?

– Jag ser framför mig en bronsstaty och den skulle kunna placeras nära platsen vid kanalen, där svanparet höll till.

I sitt Malmöinitiativ, som alltså redan fått över 100 röster, motiverar Philip Linde sitt förslag med att ”svanen gjorde vad den var skapt till”.

En svanstaty kan, även om man inte känner till just den här svanen, vara ett fint inslag i stadsbilden, menar Philip Linde också.

– Svanar upplevs nog nästan universellt som vackra fåglar att se på, om än otrevliga att vara osams med.

Kanotscen

Philip Linde skriver i sitt förslag också att han helst vill att en staty föreställer svanen i färd med att attackera en kanot. Kan man inte få med en hel kanotscen bör svanen avbildas i "attackläge" med näbben öppen och vingarna utbredda.

Malmö

Limhamnsfamilj hotad efter påstådd guldstöld

Foto: Emil Langvad/TT
Malmö
Malmö När ett kilo guld försvann vid en fest i en lägenhet riktades misstankarna mot en av festdeltagarna. Sonen till kvinnan som blivit av med guldet begav sig då hem till den utpekades bostad där de hotade hans föräldrar till livet.

I mitten av augusti kom en kvinna hem till sin lägenhet i Limhamn efter en resa och upptäckte att hennes smycken var borta. Det rörde sig om stora mängder, över ett kilo guld enligt kvinnan.

När hennes son fick vetskap om att smyckena var borta, troligen stulna, så blev han rejält upprörd. Misstankarna riktades mot en av festdeltagarna, en man från Limhamn.

Det var som att titta in i tomma intet.

Vid tvåtiden på natten efter att guldstölden upptäcktes ringde det på hemma den misstänkte guldtjuven, där han bor med sina föräldrar. Sömndrucken såg hans pappa genom titthålet en person som liknade sonen, och öppnade därför. Det blev början till en mardröm där han och hustrun hotades till livet samtidigt som de fick sitt hem genomsökt.

Inget guld

Personen som stått utanför dörren var sonen till kvinnan vars guld försvunnit. Med sig hade han två kamrater. Med sig hade de kofötter och en yxa. De frågade var parets son var. När de sa att han inte var hemma krävde inkräktarna att de skulle visa var sonens rum låg. De sökte igenom rummet, men hittade inget guld.

Under den tid som de tre unga personerna befann sig i lägenheten hotade de paret, som är i 50-årsåldern, flera gånger. Samtidigt framhöll de att de bara ville ha de stulna guldsmyckena. Trots att det fanns gott om värdeföremål i bostaden. När den ene av inkräktarna plockade på sig några av kvinnans guldringar sade han som uppfattades vara ledaren till.

Tog klocka

– Så gör vi inte, lägg tillbaka smyckena, sa ledaren, som också var den person vars mamma blivit bestulen på guldet.

Till slut lämnade trion lägenheten. Med sig hade de då ändå en dyrbar klocka som en av dem plockat åt sig.

Både den hotade mannen och hans fru var rejält uppskakade efteråt. Innan de tre unga männen gick därifrån sade de att ”det här är inte över än”. Paret berättar i förhör att under den knappa kvart som intrånget varade så var det främst en av de tre inkräktarna, som de beskriver som kort, hetsig och påverkad, som var mest hotfull. Ledaren fick flera gånger hålla tillbaka honom.

Svarar med tystnad

Pappan vittnar i förhör om att den korte mannen vid ett tillfälle svingade yxan mot honom. Om han inte hoppat undan hade han blivit träffad.

– Det var som att titta in i tomma intet, sa pappan efteråt om hur det var att se honom i ögonen.

Drygt två veckor efter händelsen greps den utpekade ledaren på Triangeln. Han var anhållen i sin frånvaro misstänkt för intrånget. I en fotokonfrontation pekar båda föräldrarna ut honom. Han ställs nu inför rätta misstänkt för grovt hemfridsbrott och grovt olaga hot. I förhör har han besvarat varje fråga med tystnad.

Malmö

Unikt material i utställning om judiska flyktingbarn

Ingrid Lomfors.
Foto: Silvia Ernhagen
Malmö
MALMÖ Nu öppnar utställningen ”Jag kom ensam” om judiska flyktingbarn, på Malmö Stadsarkiv. Här visas unikt material och besökare får ta del av berättelser som berör på djupet.

– En stark och viktig utställning där vi får höra om personliga öden, barnens livsvillkor och de känslomässiga konsekvenserna av att så ung skiljas från sin familj, säger stadsarkivarie Adam Hidestål.

Adam Hidestål stadsarkivarie.
Adam Hidestål, stadsarkivarie på Malmö Stadsarkiv, hoppas på beslut 2021 att förintelsemuseet placeras i Malmö.
Foto: Marianne Pernbro
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Rattfull åklagare får behålla jobbet

Malmö tingsrätt dömer en rattfull åklagare till skyddstillsyn.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö Efter en blöt after work satte sig den rejält berusade åklagaren bakom ratten. I passagerarsätet satt en kollega som behövde skjuts hem. Färden slutade med en krasch in i ett vägarbete. Nu har domen fallit mot åklagaren.

Den 4 september förra året beslutade åklagaren och några kollegor sig för att avsluta arbetsdagen med några glas vin tillsammans. After worken skedde på arbetsplatsen.

Efter festligheterna så erbjöd åklagaren en av kollegorna skjuts hem för att se till att hon kom hem ordentligt. Det gjorde hon inte. Färden slutade med att bilen kraschade rakt in i ett pågående vägarbete vid Segekarusellen på Stockholmsvägen. Enligt vittnen körde bilen betydligt snabbare, över 100 kilometer i timmen, än de 50 som var maxhastighet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Malmöbo högg sin fru med yxa i bröstet

Med en av de här yxorna högg den 51-årige mannen sin hustru i bröstet, enligt åtalet.
Foto: Polisen
Malmö
Malmö När den 51-årige mannen fick veta att hans hustru varit otrogen övergick den psykiska terror han tidigare utsatt henne för i fysisk misshandel. Den kulminerade när maken högg henne i bröstet med en yxa och hon sökte skydd hos en bekant.

I början av 2017 upptäckte den 51-årige mannen att hans hustru träffade en annan man. Det blev starten till en långvarig fysisk terror mot frun, som upphörde först efter att mannen greps i somras efter att han huggit en yxa i bröstet på henne.

I förhör berättar kvinnan vad hon utsatts för. Under hela 2017 misshandlade han henne upprepade gånger genom att slå henne i ansiktet. I slutet av förra året trappades terrorn upp. Då enligt kvinnans vittnesmål blev misshandeln brutalare, med bland annat sparkar mot huvudet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Malmö

Nu vill S höja statusen inom äldrevården

Anders Rubin presenterade sina fem steg för att förbättra äldrevården i Malmö vid Per Albin Hanssons hem.
Foto: Dag Ankersen
Malmö
Malmö Mer pengar, höjd status, mer tid och ökad kompetens. Socialdemokraterna tog i ordentligt när de under torsdagen presenterade sin plan för äldrevården i Malmö.

Socialdemokraternas plan är en femstegsraket och utanför Per Albin Hanssons hem presenterade kommunalrådet Anders Rubin det hela. I korthet går det ut på att tillsätta mer resurser, öka statusen på yrket och göra arbetsplatsen attraktiv, utveckla chefsskapet, digitalisera verksamheten och stärka sociala band till brukarna.

– Coronapandemin har blottlagt flera brister i äldrevården, och en del av dessa brister har vi vetat om sedan tidigare. Det är ett stort jobb vi har framför oss, säger Anders Rubin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Tre gripna efter misstänkt knivskärning

Malmö
Malmö Tre personer greps vid middagstid på torsdagen av polis efter en eventuell knivskärning på Norra Grängesbergsgatan.

Polisen larmades ut till platsen vid kvart över tio på förmiddagen med anledning av ett bråk.

– När vi kommer dit får vi fram att det eventuellt varit en knivskärning. Det rapporteras sedan att tre personer gripits varav någon av dem är målsägare i ärendet, säger Calle Persson, presstalesperson hos polisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Nyheter

Antikroppstest på buss möjligt över hela Skåne

En mindre buss uppställd på en asfalterad yta.
Foto: Medical
Nyheter
Svedala
Söderslätt
Skurup
Sjöbo
Ystad
Österlen
Höör
Hörby
Eslöv
Svalöv
Landskrona
Kävlinge
Lund
Staffanstorp
Malmö
SKÅNE Skåningar på mindre orter ges nu möjlighet att göra antikroppstester för covid-19 på hemmaplan.
På måndag rullar antikroppsbussarna ut i kommunerna med möjlighet till drop in-test.

På uppdrag av Region Skåne kommer två så kallade Antikroppsbussar från och med måndag den 5 oktober att rulla ut på den skånska landsbygden.

– Vi tar redan antikroppstester på våra kliniker i Malmö, Kristianstad, Helsingborg och Klippan. Men nu kör vi även ut på landsbygden med bussarna, berättar Filip Lind, verksamhetsansvarig på bolaget Medical, som i samarbete med Doktor.se svarar för antikroppsbussarna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL