Landets första cykelhus byggs

VÄSTRA HAMNEN Sveriges första cykelhus ska byggas på Lilla Varvsgatan i Västra hamnen.

På torsdagen beviljades bygglov för ett bostadshus och hotell med bilparkeringsnorm 0, det vill säga huset byggs med bara en p-plats, en handikapplats.
Istället ska det vara lätt för de boende att klara sin vardag med enbart cykel. I huset erbjuds exempelvis cykelservice och cykeltvätt, en storcykel tillhandahålls och till varje lägenhet hör en leveransbox som ska underlätta internetköp.

Hotellet är i sin uformning snarare ett motell, fast anpassat för cyklister istället för bilister, med egen entré och cykelparkering utanför.
Det blir det första bostadshuset i Sverige som byggs på detta sätt. Arkitekt är Cord Siegel, en av skaparna till Urbana villor som fick det prestigefulla Kasper Salin-priset 2009 och som också är nominerad till årets pris för BRF Ohoj, båda i Västra hamnen.

55 hyresrätter och 31 motellrum ryms i cykelhuset. Ett första spadtag tas i november och inflyttning blir i december 2016, berättar kommunen i ett pressmeddelande.
– Möjligheten att bygga utan parkeringsplatser har funnit ett tag och äntligen gör någon slag i saken. Här ser vi hur Malmös innovativa förhållningssätt ger utdelning. Det är ett jättespännande hus som både sänker produktionskostnaden och underlättar en hållbar vardag för Malmöborna, säger Karolina Skog (MP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden. (SkD)

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.

Webbkryss