Skatten splittrar majoriteten

HÖRBY Det är bäddat för kalabalik i fullmäktige när budgeten ska klubbas i november. Den styrande majoriteten kommer inte överens i skattefrågan – och går fram med två förslag.
– Det är ett misslyckande, medger kommunalrådet Susanne Meijer (S).

På onsdagseftermiddagen kallade den styrande fempartikoalitionen i kommunen till presskonferens för att ge besked i skattefrågan. Men någon enad front visade man inte upp.
Socialdemokraterna, Folkpartiet och Miljöpartiet vill höja skatten med minst 75 öre, och håller dörren öppen för en höjning med upp till 99 öre beroende på vad som kommer fram i budgetberedningen.
Men det accepterar inte Kristdemokraterna och Centerpartiet. De tycker att det räcker med en 50-öring i höjning.
Eftersom det inte har gått att enas går majoriteten fram med två skatteförslag och låter fullmäktige avgöra nivån.
– Efter många kloka och konstruktiva samtal kan vi nu konstatera att vi inte är eniga. Det är ett misslyckande. Vi tre – S, MP och FP – lägger fram förslaget om höjd skatt med 75 öre, så får vi se var vi hamnar, förklarade Susanne Meijer (S).

– Vi är inte vänner av höjd skatt, men ser man läget nu krävs det extraordinära åtgärder, sade gruppledaren Henrik Andersson (S).
Anders Larsson, ordförande i Hörbycentern, säger att Centerns utgångspunkt i förhandlingarna var oförändrad skatt. Man var dock beredda att kompromissa med övriga partier för att försöka hitta en lösning. En skattehöjning med 50 öre var så långt Centern kunde sträcka sig.
Kristina Hansen (KD) höll med om att en höjning med 50 öre räcker.
– Att höja skatten för mycket kan ge negativa effekter och sluta med ett bakslag, sade hon.
Under presskonferensen var partierna måna om att ge sken av att samarbetet fungerar bra. Man är till exempel överens om att sänka överskottsmålet till en procent.
Men vid ett samtal med Kristina Hansen efter mötet framkom det att splittringen om skatten är en besvärlig fråga för de styrande partierna att hantera. Det var planerat att KD och C inte skulle få vara med på presskonferensen eftersom de inte ställde upp på S-MP-FP-förslaget om höjd skatt med 75 öre, enligt Kristina Hansen.
– Vi fick besked om att vi inte skulle få vara med. Det tycker jag är under all kritik. Vi är ju faktiskt med i majoriteten på lika villkor, sade hon till SkD.

Efter en del dividerande kom det nya besked och S, MP och FP gick med på att släppa in C och KD på pressträffen trots allt.
– Samarbetet totalt sett i majoriteten fungerar rätt bra även om det stundtals har varit lite för tydlig S-prägel. Att vi kan gå ut och säga att vi inte är överens i skattefrågan öppnar upp för demokratin, sade Kristina Hansen.
Den styrande koalitionens övergripande mål är att göra kommunen mer attraktiv, förklarade Susanne Meijer på pressmötet.
– Vi är tydliga i vår gemensamma plattform att vi ska skapa en ekonomi i balans. Socialförvaltningen måste få en budget i balans. Barn- och utbildningsförvaltningen är på väg i samma nerförslut. Det behövs resurser. Vi har ett fastighetsbestånd som rostar och ruttnar. Vi pratar hundratals miljoner som vi ska hantera, sade Meijer.
– Vi måste ha två strategier. En som omfattas av skattehöjning och sänkning av överskottsmålet. En som ökar effektiviteten, kopplat till kostnadsreduceringar, förklarade Birger Larsson (FP).
Filip Persson i MP sade att det inte duger att bara täcka underskotten, utan att man måste se framåt.
– Vi måste jobba mycket med försörjningsstödet och arbetsmarknadsenheten. Det kostar pengar. Det räcker inte bara att fylla upp hålen. Vi behöver ett manöverutrymme, sade han.

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

Loading ... Loading ...