Riksdagsledamoten Daniel Sestrajcic (V) anklagas för att ha sparkat mot polismän i samband med rivningen av tältlägret på Agnesfridsvägen i förra veckan. arkivbild

Riksdagsman anklagas för våld mot poliser

Malmö Riksdagsmannen Daniel Sestrajcic (V) från Malmö sparkade mot poliser i samband med rivningen av tältlägret vid Migrationsverket i förra veckan. Det hävdar polisen, som dessutom säger sig ha fångat det hela på film.

Obs! Denna artikel är från 2015 och sprids nu på nytt. Misstankarna mot Sestrajcic om våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd har avskrivits av åklagare. Han dömdes senare för ohörsamhet mot ordningsmakten till dagsböter.

– Man ser på filmen hur han försöker sparka mot två olika polismän, säger Lars Förstell vid Malmöpolisens informationsavdelning.
Brottsrubriceringen är försök till våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd samt ohörsamhet mot ordningsmakten.

Daniel Sestrajcics kommentar till anklagelserna går via Hans Linde, gruppledare för Vänsterpartiet i riksdagen.
– Vi har talat med Daniel, och han har en annan version av vad som hänt. Vi kommer att ha fortlöpande kontakt med honom om det inträffade, och inväntar mer information från myndigheterna, säger Hans Linde.

Runt 100 poliser deltog i torsdagens aktion vid Migrationsverkets anläggning på Agnesfridsvägen för riva det tältläger där 150 palestinier har bott i sedan augusti.
Efter ett antal sammandrabbningar mellan polis och demonstranter avslutades operationen vid elvatiden på förmiddagen. Ingen inblandad ska ha blivit allvarligt skadad, konstaterade polisen efteråt.

Daniel Sestrajcic underströk efter händelsen att han tyckte att både polis och de utsända tjänstemännen från Malmö stad skötte sitt jobb bra, och att han inte kritiserade dem i samband med rivningen.
Däremot riktade han kritik mot den politiska ledningen i Malmö som han tycker bär ansvaret för den uppkomna situationen. För detta fick han mothugg av kommunalrådet Milan Obradovic (S), som ansåg att Daniel Sestrajcic ”försökte ta politiska poäng”.
– Tjänstemännen har här tagit ett beslut och de väljer att förbjuda tälten. Politiker ska inte in och pilla i vissa saker, menade Milan Obradovic.

Daniel Sestrajcic uttryckte även sin allmänna empati med palestinierna i samband med händelsen:
– De är statslösa. Många har varit här i upp till tio år. Då lever man ju i ett limbotillstånd. Men de har ett hem, och det är Sverige, sa han till Skånska Dagbladets utsände reporter.

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.

Webbkryss