Lena Friblick vill se möjligheter i olikheter, få människor att se människor. Foto: Håkan Jacobsson

Hon hittar möjligheter i olikheter

MÖJLIGHET. – Det finns 150 nationaliteter på Rosengård. Det är så jäkla häftigt! Jag fattar inte hur man kan se det som ett problem.
Lena Friblick arbetar för att människor ska mötas.

Namn: Lena Friblick
Ålder: 40
Yrke: Journalist.
Familj: Man, två barn
Bor: Utanför Malmö
Övrigt: Kör elbil
Aktuell: Grundare av företaget Xenofilia, som ligger bakom ”Minnenas arv” en utställning och en bok om minnena i människorna efter judeförintelsen.

Det började med att hon fick barn. Det gjorde att hon inte längre kunde veckopendla till Stockholm, för programledarjobbet på TV4:s Nyhetsmorgon.
– Vi bestämde oss för att bo kvar i Skåne. Jag tycker att Skåne och Malmö är så vansinnigt intressanta platser, om man är intresserad av samhällsfrågor. Om man vill vara med där kulturer. religioner, etnicitet möts är Malmö den mest spännande platsen att vara på.
– Vad kan jag bidra med för att göra något gott? var frågan hon ställde sig.

Hon pratar om den journalistiska grundinställningen att vilja verka för demokrati och visa på berättelser som annars inte blir berättade.
Hennes tankar ledde till att hon startade Xenofilia – namnet är grekiska; en xenofil är någon som välkomnar det främmande.
Xenofilia arbetar på många sätt, men grundidén är att få människor att mötas, om inte alltid rent fysiskt, så på en boksida, genom ett tv-program. Så att man ser varandra som just människor.
En av de tidigare satsningarna var en programserie om mat i TV4 och en kokbok.
– Vi fick positiv kritik. Plötsligt började folk ringa. Vi började ordna kryddvandringar och matlagningsevent för företag, med boende i Rosengård.

Det är ju så, säger Lena Friblick, att alla tycker något om Rosengård, men få har faktiskt varit där.
– Man kan använda maten som en metod för att mötas.
– Jag säger inte att man inte ska diskutera problem, men ser man människorna först kan man ta problemen sedan.
För att åstadkomma möten har hon bland annat tagit initiativ till forum där företrädare för olika religioner träffas – hon tror att det är viktigt att de visar sig tillsammans.
Kryddvandringarna och matlagningen ledde i sin tur till projektet Stadsbruk.
När Lena Friblick såg all odlarflit på lotterna på Rosengård funderade på hur den skulle kunna användas till att skapa arbete och inkomst.

Ett problem var att det som odlas på en kolonilott inte får säljas. Man var tvungna att hitta en annan form.
Lösningen blev att kommunen upplåter väntande mark till odling tills det en dag blir dags att bygga där. Det finns flera sådana ställen i stan; stadsodling finns nu mellan lyftkranarna i Hyllie och på några hektar i området kring Västra Skrävlinge kyrka och moskén söder därom.
Man har också fått med lantbruksuniversitetet Alnarp i projektet.
– Man kan kalla det en odlingsinkubator. De som vill odla ska ha en chans att testa sina idéer, säger Lena Friblick.

Hon växte upp i Växjö, i en väldigt homogen miljö.
– I ett radhus byggt på 70-talet, med Volvo utanför. Allt såg likadant ut; de som ville sticka ut lite körde Saab. Jag kände mig lite instängd i det.
När hon var 14 år blev hon knattereporter på Radio Kronoberg.
– Jag och en kille hade eget radioprogram för ungdomar.

Hon tyckte att det var spännande med samhällsfrågor. Gjorde program om hur det är att vara fosterbarn, om anorexi, om bulimi. Var iväg till Sydamerika för att ta reda på mer om knarkhandeln, bara 17 år gammal.
– Mamma var inte glad …
Från början hade hon egentligen tänkt bli arkitekt – när hon har tråkigt händer det fortfarande att hon ritar hus, gör planlösningar och inredningar, på skoj.
Men efter gymnasiet följde tio år på radion, lokalt och i P3, hon gjorde bland annat en hel del musikprogram.
Hon reste mycket, läste statsvetenskap och religionsvetenskap, delvis i Lund.

– Jag reste väldigt mycket, studerade kring andra kulturer, religioner – framför allt islam – statsskick. Jag tror att man genom att göra det också får ett annat perspektiv på sig själv.
Hon bodde perioder i USA och Frankrike.
Hon började arbeta på TV4:s nyheter, först lokalt i Växjö och Öresundsregionen, innan hon blev programledare för Nyhetsmorgon.
– Jättespännande, beskriver hon det.
Men familjebildningen ställde henne alltså inför ett val. Det blev Skåne. Nu bor hon med man och barn utanför Malmö. Sedan i juni ger de dessutom husrum åt en syrisk flyktingfamilj, som väntar på besked om asyl. De tycker huset är stort nog för det.

Tidningen träffar Lena Friblick på en av stadsodlingarna. Den ligger vid Botildenborg, ett stort gammalt hus som det är meningen ska bli högkvarter åt Xenofilia någon gång framöver, när det finns pengar till renovering. Bland annat vill man utrusta huset så att där ska gå att ha matlagning, för kurser och konferenser, och servering.
– Vi vill att det ska bli ett utflyktsmål.
Husplanerna ledde för övrigt till en film. När det blev känt att Xenofilia skulle flytta dit hörde folk av sig och berättade om husets historia som hem för ogifta mödrar.
Den historien tyckte Lena Friblick och hennes medarbetare var så pass intressant att den borde bli film. Den sändes i TV i våras.

Andra historier som de har ägnat sig åt på senare tid är de mínnen som finns hos dem som var med om nazisternas judeutrotning. Hur har de förts vidare? Vilka minnen har de valt att föra vidare, och varför just dessa? Hur har efterföljande generationer hanterat minnena?
Det har resulterat i en utställning på Malmö Museum och i en bok, ”Minnenas arv”, som släpptes härom veckan. Där berättar tio personer, både de som har egna minnen från tiden och de som så att säga har fått överta andras.
Arbetet med minnena har också gett material som kan användas i skolor. Lena Friblick och hennes medarbetare – nu är de fem i företaget – brukar använda flera sätt att närma sig sina ämnen, och sprida dem.

– Vi brukar säga ”Vi skapar i ord, bild och handling”. Det viktigaste är vad vi gör, inte hur.
– Om vi tror att vi kan skapa något positivt och har kompetens, så gör vi det.
070-41 42 564, hakan.jacobsson@skd.se

Namn: Lena Friblick
Ålder: 40
Yrke: Journalist.
Familj: Man, två barn
Bor: Utanför Malmö
Övrigt: Kör elbil
Aktuell: Grundare av företaget Xenofilia, som ligger bakom ”Minnenas arv” en utställning och en bok om minnena i människorna efter judeförintelsen.