Anita Nylund med burkar ur serien Vår lilla stad och Familjen Pepparsson, fajans hon skapade som ung i Gantofta.
Fred i Vietnam kallar Anita Nylund den här skapelsen.
Kroppen minns. Anita Nylund kan måla trots sin synskada.
En modell till Grodan som slutfördes av Gunnar Nylund.

Kärlek och konst

STAFFANSTORP Anita Nylund är konstnär, keramiker och designer som bland mycket annat målat akvareller av alla sina älskare.
Hon vill ge unga konstnärer en chans och har tagit initiativet till en samlingsutställning i Staffanstorp med vernissage på söndag.

Fåglar och glas är temat och det är Teresa Holmberg i Sibbhult som tillsammans med Anita Nylund engagerat ytterligare 13 konstnärer från Skåne.

– Vi blir 15 som ställer ut år 2015. Det är väl fint? säger Anita Nylund och visar in i den egna ateljén där staffli trängs med keramik och föremål som samlats in från resor i hela världen.
– Jag är synskadad men målar ändå. Kroppen minns, säger Anita Nylund.
Hon vill helst prata om den kommande utställningen, men det är omöjligt att gå förbi hennes egen långa bana och hennes konstnärliga påbrå.

Och varför målar man bilder av sina älskare?
– Varför inte? Jag kallar dem mina minnesbilder. Själva tyckte de nog mest det var skoj.
Anita Nylunds farfar var Felix Nylund, en finländsk skulptör och målare. Han påbörjade bland annat skulpturen Grodan som står på torget i Lomma. Den slutfördes av sonen, Anitas pappa Gunnar Nylund, som fick lite hjälp av dottern.
Gunnar Nylund, död 1997, var keramisk formgivare och konstnär.
Han blev tidigt etablerad i Danmark, först hos Bing & Gröndahl och arbetade senare för Rörstrand som konstnärlig ledare. Han blev välkänd för sitt nya matta fältspatsglaserade stengods och för sina djurskulpturer i stengodschamotte. Han har gjort stengodsfontänen Scanisarius i Bromölla.
Med detta konstnärliga påbrå var det inte så märkligt att dottern Anita också kom att ägna sig åt konst.

Efter studier på Otto Skölds Målarskola i Stockholm reste hon till Frankrike för studier och arbetade också på en porslinsfabrik. När hon återvände till Sverige anställdes hon som formgivare hos Jie Johnson i Gantofta. Där gjordes serierna ”Vår lilla stad”, ”Familjen Pepparsson”, ”Prisma”, ”Cookie” och ”Janssons frestelse” med flera.
– Mina ungdomssynder kallar jag dem, men de har blivit populära igen och säljs på Tradera.

Sen blev det Syco i Strömstad, Göteborg med egen ateljé, och Stockholm innan flytten till Staffanstorp. Här har Anita fortsatt med konst och design, hållit kurser och är engagerad i konsthallen.
– Förra sommaren träffade jag i Helsingborg Fredrik Lindbom som är fotograf. Han visade mig en bild på en rovfågel och när jag såg in i fågelns öga sa blicken: Gör något!
– Jag har haft många elever och vet hur viktigt det är att unga får utveckla sin kreativitet. Därför gör vi den här utställningen.
Den blir i gamla tapet- och måleriaffären på Järnvägsgatan 6 i Staffanstorp.
– Det är Rörmontören Syd AB som sponsrar oss med lokalen. Vid vernissagen på söndag den 11 oktober klockan 11 blåser barn från musikskolan in utställningen åt oss.

Dagens fråga

Är du nöjd med låtarna i årets upplaga av Melodifestivalen

Visa resultat

Loading ... Loading ...