Nu ska vänskapsband knytas mellan flyktingar som kommit till Eslöv, Kävlinge, Höör och Hörby och mellan svenskar. Ett projekt blir aktuellt i höst där flyktingar och svenskar ska matchas mot varandra utifrån intressen, familjesituation och andra faktorer. De nya kompisparen får pengar så att de kan göra sakere tillsammans. ARKVIBILD

Ankomstkommun med en dags varsel

Eslöv Strax efter klockan 15 på tisdagseftermiddagen stannade bussen med 30 ensamkommande flyktingbarn utanför hotell Stensson.
Här ska de bo ett par dygn innan Migrationsverket placerar dem i kommuner runt om i Sverige.
– Vi gör det här för att avlasta Trelleborg – och för att hjälpa de som flyr för sina liv, säger kommunalråd Johan Andersson (S).

30 pojkar och unga män kliver ur bussen vid Stora torg mitt i Eslöv.
Närmst kommer de från Trelleborg, med bara en ryggsäck på ryggen. De är ensamkommande flyktingbarn och ska bo här, på hotell Stensson, under ett par dygn och till dess att Migrationsverket placerat dem i kommuner där de kan bo mer permanent.
När de som kom med bussen under tisdagen flyttar ut, fylls det på med nya. 30 platser, i nio rum, i fjorton dagar.
Eslövs kommun står för arbetet när akutboendet öppnas med en dags varsel, Migrationsverket tar däremot notan.

Beslutet att göra Eslöv till ankomstkommun för ensamkommande flyktingbarn tog kommunalråd Johan Andersson (S) själv under måndagen.
– Det handlade om en akut situation och att Trelleborg vädjade om hjälp. De har tagit emot 750 barn de senaste tio dagarna och öppnat 15 boenden. De klarar inte hur mycket som helst. Därför tog jag beslutet i måndags istället för att vänta in kommunstyrelsens möte i dag (tisdag reds anm), säger Johan Andersson.
Att just hotell Stensson, som sedan i april ägs av Ebo, blev platsen för ett akutboende beror på att det är det mest praktiska. Här finns sängar, duschar, toaletter, samlingsrum och plats för matservering.
– Vi tittade för ett par veckor sedan på möjligheten att göra akutboende i idrottshallar eller andra samlingslokaler men det hade påverkat vår övriga verksamhet och föreningslivet mycket mer. Att hyra rum på hotellet stör befintlig verksamhet minst, säger Andersson.
Nio flerbäddsrum har hyrts i en del av hotellet under en tvåveckorsperiod. I resten av huset bor det vanliga hotellgäster.

Johan Anderssons ordförandebeslut innebär att Eslövs kommun inledningsvis avlastar Trelleborg under två veckor.
Samtidigt stöttar Trelleborg med personal i Eslöv till dess att Eslöv får igång en egen organisation.
Kerstin Melén Gyllensten, förvaltningschef för Barn och Utbildning, sitter mitt i arbetet med att inventera vilken typ av tjänster och kompetens som behövs och vad man redan har att tillgå.
– Vi har massor av kompetens i verksamheten men vi kan behöva flytta om dem lite för att få ihop organisationen vid det här boendet. Och det innebär troligtvis att vi får ta in folk utifrån för att fylla deras platser.

Förutom boendestödjare, fältassistenter och fritidsledare kommer det att behövas personal till att ta hand om myndighetsbiten med registreringar och kontakter med Migrationsverket.
Dessutom är kommunens krisstab involverad för att kunna erbjuda så mycket hjälp man kan.
– Det är mycket att lösa men vi kommer att fixa det. Det är jag helt övertygad om, säger Melén Gyllensten.
Vad som händer om två veckor kan hon inte svara på. Inte Johan Andersson heller.
– Men den frågan måste vi verkligen ställa oss. Just nu koncentrerar vi oss på att avlasta Trelleborg, men vad gör vi sedan? säger han.

Du har tidigare sagt att du inte tycker att hotell Stensson är en lämplig plats för någon typ av gruppboende. Vad har förändrats?
– Grundprincipen med ett asylboende mitt i stan är inte lämplig, det menar jag fortfarande, men det här är högst tillfälligt och akut. Dessutom har flyktingsituationen radikalt förändrats bara de senaste månaderna, och då måste man omvärdera, säger Johan Andersson.

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...