Anders de la Motte är i höst aktuell med sin femte thriller, Ultimatum. Foto: Gunilla Wedding
Anders de la Motte är i höst aktuell med sin femte thriller, Ultimantum. Foto: Gunilla Wedding
Anders de la motte

Ex-polisen om författarsuccén

Litteratur
Polisen och säkerhetschefen Anders de la Motte författardebuterade med actionthrillern Geim 2010. I höst kommer hans femte thriller, Ultimatum, och de la Motte är numera heltidsförfattare och hans böcker ges ut i ett 30-tal länder.
– Det här hade jag inte kunnat föreställa mig i min vildaste fantasi när jag började skriva, säger han.

Fakta: Anders de la Motte Född: 1971 i Billesholm utanför Bjuv i Skåne
Bakgrund: Polis och säkerhetschef som numera är heltidsförfattare. Debuterade med thrillern Geim 2010 som också utsågs till årets bästa debutdeckare 2010. Bor med fru och två barn i Lomma.
Böcker: Geim 2010, Buzz 2011, Bubble 2012, Memorandom 2014 Aktuell med: Thrillern Ultimatum som kom ut i september
Anders de la Motte om …
… att ta död på personer i sina böcker: ”Det är bra att våga ta död på personer som är för onda eller för goda. Ungefär som i Game of thrones, Där kan man kan aldrig vara helt säker på om hjälten klarar sig eller inte och det är ett osäkerhetsmoment som jag gillar.”
… att prova nya sätt att skriva: ”Jag är en otålig person och helt självlärd som författare. om jag ska lära mig något nytt måste jag prova nytt.
… om realistiska skildringar av polisutredningar: ”Oftast är runt 30 personer inblandade så ska man skriva om det så får man antingen skarva att de är fem eller koka ner som jag gör till två för att det är ett lågprioriterat brott. Svårast ä ändå tempo. En polisutredning är långsam om man skriver som det är så vill man ha tempo måste man korsa den med något annat.”

Geim, Buzz och Bubble hette böckerna i den actionspäckade thrillerserien som gav Anders de la Mottes författarkarriär en riktig raketstart. Nu i dagarna läggs till exempel Brasilien till de många länder som köpt serien och det finns även planer på en tv-serie.
– Jag tror att det är tempot och att den påminner lite om hur ett tv-spel är uppbyggt, som gjort serien så populär, funderar Anders de la Motte. I Brasilien gillar man också att jag gömt små påskägg – blinkningar till filmer och tv-serier – i den. Och det verkar ju som den fortfarande känns ny. Samtidigt konstaterar Anders de la Motte att det också är en serie som man antingen älskar eller hatar och att majoriteten av läsarna är yngre.
– Många skolor köper in den och många killar i 16-17-årsåldern får den av mammor, flickvänner eller en bibliotekarie och läser den trots att de kanske är läsovana. Många hör av sig på Facebook från hela världen och det är jätteroligt.
Nu är det i alla fall slut med Geim-serien – åtminstone för tillfället. Förra året kom Memorandom, första delen i en ny serie som presenterar ett rörligt persongalleri från såväl Stockholmspolisen som regeringskretsar och kriminella grupperingar och där Anders de la Motte säger att han vågar närma sig den mer traditionella polisromanen. I Memorandom är huvudpersonen David Sarac informationshanterare hos polisen och ansvarig för hemliga källor. När han tappar minnet och måste hitta den allra hemligaste källan av alla, Janus, startar en rafflande händelseutveckling.

– Idén till Memorandom fick jag faktiskt när min pappa tappade minnet, berättar Anders de la Motte. Först tappade han ett helt år men sedan krympte det efter hand och det var väldigt intressant hur det fungerar när man dyrkar upp sitt minne baklänges. Uppföljaren till Memorandom heter Ultimatum och har precis kommit ut. Här närmar sig Anders de la Motte det traditionella ännu mer genom att placera kriminalinspektör Julia Gabrielsson i centrum. Ett stympat lik hittas i vattnet och Julia och hennes nya kollega Omar Amante får i uppdrag att ta reda mordoffrets identitet och hitta mördaren. Samtidigt knyts trådarna ihop med förra boken genom David Sarac som vårdas på en sluten klinik efter den dramatisk upplösningen av Memorandom och nu erbjuds en hemlig bytesaffär.
– Även om det är mer av en polisroman blandar jag fortfarand9e in thrillerelement, säger Anders de la Motte.

Sedan 2012 skriver Anders de la Motte på heltid och har en skrivarlya nära hemmet i Lomma där han bor med fru och barn. Han försöker vara en strukturerad författare.
– Jag brukar börja arbeta vid tio och jobba fram till 15.30-16-tiden och sedan åker jag hem och har ett normalt familjeliv. Fast när jag är i slutet av en bok och det närmar sig deadline brukar jag ändå få ont om tid och får arbeta på nätterna också.
Inte bara Geim-serien utan även Ultimatum och Memorandom kan bli tv-serier den närmast framtiden också. 20th Century Fox har köpt rättigheterna till Memorandom och Ultimatum och numera är det det franska bolaget Gaumont (som bland annat gör Narcos och Hannibal) tillsammans med danska Good Company, som har rättigheterna till Geim-serien.
– Jag vet inte precis när tv-serien blir av, säger Anders de la Motte. Men de är nällade och vill sätta i gång och tänker sig att spela in i skandinavisk miljö. Han berättar också att en middag med diskussion kring Geim som tv-serie faktiskt gjorde honom sugen på att skriva någon ytterligare del i serien.
– Ole, chefen, där sa ”vad säger du om en prequel” och då började det puttra men jag är inte där än. Geim, Buzz och Bubble hade alla tre tydliga teman – Facebook och bekräftelsebehov i Geim, internet och vem som skriver och vem man kan lita på i Buzz och så var information tar vägen i Bubble. Jag vill inte skriva fyran förrän jag har ett bra tema.

Om det blir ytterligare en bok i Memorandom/Ultimatum-serien vet Anders de la Motte inte heller i nuläget. Just nu gör han något helt annat och är halvvägs i en helt fristående spänningsroman. Inspirationen och miljön till den har han hämtat från Billesholm utanför Bjuv, där han är uppvuxen.
– Den börjar med att en pojke försvinner på 1980-talet i en ort som påminner om Billesholm. Sedan går det 20 år och vi befinner oss i början av 2000-talet. Den är något helt nytt, jag bryter med allt jag gjort tidigare. Den utspelar sig inte i storstaden, utan på landsbygden, den är i presens och berättas i jagform. Och jag har väldigt roligt när jag skriver den.

Fakta: Anders de la Motte Född: 1971 i Billesholm utanför Bjuv i Skåne
Bakgrund: Polis och säkerhetschef som numera är heltidsförfattare. Debuterade med thrillern Geim 2010 som också utsågs till årets bästa debutdeckare 2010. Bor med fru och två barn i Lomma.
Böcker: Geim 2010, Buzz 2011, Bubble 2012, Memorandom 2014 Aktuell med: Thrillern Ultimatum som kom ut i september
Anders de la Motte om …
… att ta död på personer i sina böcker: ”Det är bra att våga ta död på personer som är för onda eller för goda. Ungefär som i Game of thrones, Där kan man kan aldrig vara helt säker på om hjälten klarar sig eller inte och det är ett osäkerhetsmoment som jag gillar.”
… att prova nya sätt att skriva: ”Jag är en otålig person och helt självlärd som författare. om jag ska lära mig något nytt måste jag prova nytt.
… om realistiska skildringar av polisutredningar: ”Oftast är runt 30 personer inblandade så ska man skriva om det så får man antingen skarva att de är fem eller koka ner som jag gör till två för att det är ett lågprioriterat brott. Svårast ä ändå tempo. En polisutredning är långsam om man skriver som det är så vill man ha tempo måste man korsa den med något annat.”