Ritande Mamman alias Louise Wester tar emot och tecknar Vega Försters åsikt att elever borde ges större möjlighet att komma ut i naturen. Alecia Andersson önskar att gymnasiesärskolan hade ett musikprgram.FOTO: Pernilla Nielsen Negrén
– Jag kan hjälpa barn och ungdomar att göra sig hörda när ingen lyssnar på dem, säger Frida Kristoffersson, Diabasen.
Ett sätt att prova på nya saker och möta nya kompisar Camilla Larsson, lärare för Lovisa Waller och Peter Andersson.
Oliwer Karlsson, projektledare för Alla Unga i Lund, samlar deltagarna i det tredje inflytandecaféet i stadshallen för ett avslutande beröm och applåder.
Åsiktskort gjorda av elever från särskolan i samband med Inflytandecafé i Lund.
Oliwer Karlsson, projektledare för Alla Unga, hoppas nu på en fortsättning efter årsskiftet. Men det krävs nya pengar.

Inflytande för alla

LUND – Jag vet själv hur det är att vara utanför. Med mina erfarenheter kan jag hjälpa barn och ungdomar att göra sig hörda när ingen lyssnar på dem.

Det säger Frida Kristoffersson från dagliga verksamheten Diabasen i Lund.
I projektet Alla Unga är hon en av mentorerna som var på plats när det för tredje gången arrangerades Inflytandecafé i Stadshallen.
Huset fylldes av aktiviteter och kontaktytor för särskolorornas elever som ges möjlighet att uttrycka sig, diskutera och praktisera inflytande tillsammans.

– Vi lyssnar mycket på vad barn- och ungdomar vill och för min del är jag här som förebild, berättar Frida Kristoffersson som är stolt över att ha utsetts till demokratihjälte.
Med 312 000 kronor i ryggen från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, har Lunds ungdomspolitiker som en del av Alla unga-projektet arbetat med inflytande och delaktighet för alla oavsett funktionsvariation.
Ökat inflytande, delaktighet liksom möjlighet att föra fram sin åsikt är i fokus. Ritande mamman, alias kommunikatör Louise Wester, tar emot åsikterna och tecknar ner dem i en stor gemensam bild.
– De ritade åsikterna är svåra för politikerna att undvika, konstaterar hon, medan hon tar emot Vega Försters önskan om att kommer ut mer i naturen under skoldagen på Vipan.

Alecia Andersson går också på skolan och hon tycker att gymnasiesärskolan saknar ett musikprogram.
– Många efterlyser också fritidsaktivitet, en fritidsgård i Lund som som man kan gå till efter skolan, berättar Louise Wester.

Åsiktsväggen har bland annat resulterat i ett medborgarförslag om att införskaffa en buss som särskolan kan disponera. Övriga förslag ska sammanställas och överlämnas till politikerna som brukar vara representerade på inflytandedagen, som ”fullkomligt exploderat”, enligt projektledare Oliwer Karlsson:
– Det vi gör har väckt intresse i hela landet och vi har sökt medel för att kunna fortsätta. Bara att fler ungdomar från särskolan kommer på våra Ungdomsting är oerhört kul. Nästa gång, den 26 november, kör vi ungdomsting och inflytandecafé samtidigt. För att visa att alla är lika mycket medborgare som någon annan.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Längtar du till jul?

Loading ... Loading ...