Recension

Fin föreställning om ett tungt ämne

Banditsagor spelar nu Game over, en pjäs om dataspel, sjukdom och kamp för överlevnad. Sanne Ahlqvist Boltes spelar det cancerdrabbade barnet Lisa och Oskar Stenström pappan som är spelutvecklare. Foto: Alexander Tengham
Artikel Recension Clemens Altgård grips av Banditsagors föreställning Game Over.

Författaren och serietecknaren Henrik Bromander drar sig inte för att sig an svåra och tunga ämnen. Som döden till exempel. Det gör inte heller teatergruppen Banditsagor. Det är den det handlar om när Banditsagor nu spelar pjäsen Game over. Den vänder sig främst till barn från sex år och uppåt. Ämnet är tungt. Den handlar nämligen om ett barn som får cancer. Jag var på premiären.

Lisa är 10 år och tycker skolan är kul, men en dag får hon stanna hemma eftersom hon känner sig sjuk. Hemma finns också pappan som jobbar med att utveckla dataspel till mobiler och surfplattor. Snart framgår det att Lisa är allvarligt sjuk. Den ganska lättsamma tonen i pjäsens inledande presentation av rollfigurerna övergår i ett drama på liv och död. Lisa spelas på ett övertygande vis av Sanne Ahlqvist Boltes och Oskar Stenström gör den nästan lika svåra rollen som pappan. Det som gör pappans roll svår är de tvära kasten mellan uppsluppen glädje, över framgångar i jobbet, och den tunga vetskapen om att dottern kommer att dö.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter övergår prenumerationen till ordinarie pris, för närvarande 99 kr/mån. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill. Reservation för framtida prisjustering av ordinarie pris.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Första transpersonen i en svensk regering

Lina Axelsson Kihlblom. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Skolminister Lina Axelsson Kihlblom är den första transperson som tagit plats i en svensk regering. Hon är också jurist, tidigare rektor och satt med i skolkommissionen.
– Jag står för den jag är, säger Axelsson Kihlblom.

Lina Axelsson Kihlblom inledde sitt arbetsliv som lärare på hemorten och utbildade sig sedan till jurist. Hon har varit rektor i omgångar, skrivit böcker och medverkat i tv.

– Socialdemokratin har alltid funnits där, sedan har jag varit i HBTQ-delen i Socialdemokraterna, säger Axelsson Kihlblom om sitt engagemang i partiet.

Historisk

Hon blir den första transpersonen i en svensk regering.

– Kan jag vara en förebild för många unga så vill jag självklart vara det, säger Axelsson Kihlblom.

I boken "Kommer du tycka om mig nu?” som kom ut 2015 beskriver Lina Axelsson Kihlblom hur hon växte upp som flicka i en pojkkropp.

Hennes könskorrigering blev klar när hon var 25 år. Först då kände hon att hon äntligen kunde vara sig själv.

– Nu har jag levt halva mitt liv med den nya identiteten och jag kan tänka: vad bra det blev. Samtidigt är det inget jag haft så stort fokus på efteråt, inget jag går och funderar på hela dagarna, sade hon i en intervju med GP förra året.

Politiska reformer

Lina Axelsson Kihlblom tar ställning emot vinster i välfärden.

– Skattepengarna ska gå till eleverna och inget annat.

Det är kort tid fram till valet, men hon ser ändå positivt på att få igenom reformer.

– Det känns som att skolkommissionens många förslag ledde till många fina utredningar som ligger på bordet under våren.

– Jag tror faktiskt att vi har opinionen med oss och jag tror att det kommer finnas utrymme till diskussion under våren och förhoppningsvis får vi positiva beslut som tar Sverige i en mer positiv riktning.

Tea Oscarsson/TT

Inrikes

Besked: Fler asylsökande afghaner kan få stanna

Talibanrörelsens övertagande i Afghanistan påverkar säkerhetsläget och asylsökandes möjlighet att återvända. Arkivbild.
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Det förändrade läget för mänskliga rättigheter – och de begränsade möjligheterna att fly inom Afghanistan – gör nu att fler asylsökande afghaner kan få stanna i Sverige.
– Vi säger Migrationsverkets rättschef Carl Bexelius.

Säkerhetsläget har ändrats drastiskt sedan talibanrörelsen tagit över Afghanistan – och allt fler grupper är utsatta för hot och fara. Det enligt Migrationsverkets nya rättsliga ställningstagande, som utgår från Europeiska stödkontoret för asylfrågors (EASO) Country Guidance.

En ny situation

I och med det nya ställningstagandet, som börjar gälla den sista november, tas tidigare beslut och verkställighets- och beslutsstopp bort.

– Vi går in i ett läge där vi ska bedöma asylskälen utifrån den nya situation där talibanrörelsen styr landet. Det innebär innebär i praktiken att vi behöver ta ställning till den helt ändrade konfliktdynamiken som finns i Afghanistan, säger Bexelius.

I mitten av juli stoppade Migrationsverket alla utvisningar till Afghanistan.

Hittills under året har cirka 1 200 afghanska medborgare sökt asyl i Sverige, och det finns i nuläget runt 1 100 öppna asylärenden, uppger Migrationsverket. Just nu befinner sig 700 personer som fått beslut om utvisning av Migrationsverket i en överklagandeprocess.

Pröva frågan om skydd – igen

Den som tidigare fått avslag och överklagat kan nu få sitt ärende prövat igen, uppger Carl Bexelius.

– Vi gör bedömningen i det här ställningstagandet att talibanrörelsens maktövertagande i sig är en sådan ny omständighet att man ska få pröva frågan om skydd.

Det nya ställningstagandet innehåller bland annat vägledande information om utsatta grupper. Särskilt utsatta kan exempelvis den vara som arbetat för tidigare regim och dess domstolsväsende eller för utländska styrkor. Även hbtqi-personer tillhör en mycket utsatt grupp i dagens Afghanistan.

– Nu är det övergripande flera riskgrupper som riskerar helt enkelt drabbas av talibanrörelsen, som inte ser på dem med blida ögon.

Ingenstans att fly

Fler riskgrupper ska ses i kombination med minskade möjligheter till internflykt för en rad utsatta personer i Afghanistan. Då talibanerna styr hela landet finns numera få platser att fly till för den som har skyddsbehov. För den som tidigare nekats tillstånd på grund av lokala skyddsbehov är läget därmed också annorlunda, förklarar Carl Bexelius.

– Vi gör bedömningen att man inte kan ta sin tillflykt till en annan del av landet.

Totalt har verket cirka 7 000 öppna återvändandeärenden för afghanska medborgare, varav 6 000 är vilande på grund av att den sökande antingen beviljats tillstånd på annan grund, har ett öppet förlängningsärende eller beviljats ny prövning eller har fått sitt ärende pausat.

Anna Karolina Eriksson/TT

Inrikes

Andersson: "Det grova våldet är ett gift"

Statsminister Magdalena Andersson (S) läser upp sin regeringsförklaring i riksdagen.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Kampen mot brott och segregation låg högst på listan när statsminister Magdalena Andersson (S) lade fram sin regeringsförklaring.
– Det grova våldet är ett gift, sade hon.

Statsministern lyfte även fram klimatomställningen med en grön industriell revolution, samt välfärden som huvudprioriteringar.

– Jag har ett längre perspektiv än tio månader, jag vill staka ut riktningen för Sverige lång tid framöver, framhöll hon på en pressträff efter regeringsförklaringen.

Hon hoppas på att riksdagen inte bara ska göra livet svårt för hennes enpartiregering. Det borde finnas en politisk vilja i riksdagen att göra upp om förslag, enligt henne.

I regeringsförklaringen sade hon sig vilja "ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden."

– Låt oss göra det, sade hon och talade om att kommunala skolor tar ett större helhetsansvar än friskolor och då också ska ha betalt för det.

Och antagningen till skolor ska vara rättvis och ge alla samma chanser och möjligheter.

Kriminalpolitiken ska fortsätta läggas om, fler straff ska skärpas och polisen ska få nya verktyg. Reformtakten ska vara hög.

– Straffen för gängrelaterad brottslighet ska skärpas ytterligare. Möjligheten att använda hemliga tvångsmedel preventivt för att förhindra allvarlig brottslighet utreds, sade Andersson.

Hotar samhället

Hon hävdade att det grova våldet är ett gift som hotar "hela vår samhällsgemenskap."

– Det undergräver tilliten mellan människor och det urholkar framtidstron.

Hon påminde om att pandemin inte är över. Smittspridningen ökar och regeringen förbereder sig på ett förvärrat läge, med fler åtgärder.

– En åtgärdsplan kommer att presenteras inom kort.

Kansliet för krishantering som tidigare sorterats under justitiedepartementet kommer att flyttas till statsrådsberedningen.

"Sverige kan bättre"

Utsläppen ska minskas och jobb skapas genom att satsa på och fortsätta den gröna industriella revolutionen.

– Takten ska öka ytterligare, sade statsministern och underströk att de gröna kreditgarantierna ska byggas ut till 50 miljarder kronor.

Det ska underlätta fler gröna industrisatsningar. En ny nationell elektrifieringsstrategi ska peka ut hur kapaciteten i elnäten snabbt och effektivt kan byggas ut.

Välfärden ska lyftas och stärkas, framhåller hon.

– Det är den starkaste omfördelande kraften som finns. Därför får den inte brista. Men var det något som blev tydligt under pandemin så var det att välfärden har brister.

Inte omöjligt

Medarbetarna behöver fler kollegor, rätt utbildning och en bättre arbetsmiljö, fortsatte hon och talade om ett stort men inte omöjligt beting.

Och en ny så kallad trygghetspension ska införas.

– Så att den som är över 60 år och utsliten inte ska behöva ta ut sin ålderspension i förtid. Pensionerna behöver höjas ytterligare, sade Andersson.

Regeringen ska ta initiativ i riksdagens pensionsgrupp till att öka inbetalningarna till pensionssystemet. Skatteklyftan mellan löntagare och personer med sjuk- och aktivitetsersättning ska bort.

En strukturreform som ska stärka inkomsterna för de pensionärer som har det sämst ställt ska läggas fram. Det innebär upp till 1 000 kronor mer per månad för dem som berörs.

Statsministern understryker att det krävs bredare insatser än straffskärpningar och nya verktyg och pengar för rättsväsendet.

– Varje statsråd i den regering som i dag tillträder kommer att få i uppgift att inom sitt ansvarsområde och med stöd av berörda myndigheter vända på varje sten för att stoppa gängkriminaliteten och bekämpa segregationen.

Andersson lovar att integrationen ska förbättras på en "gedigen kunskapsgrund" och hedersförtryck ska bort.

– Hedersförtrycket hör inte hemma i vårt land. Jämlikhet och jämställdhet gäller alla lika.

Cancervården, psykiatrin och förlossningsvården ska prioriteras när sjukvården byggs ut.

– Köerna ska kortas, vårdcentralerna stärkas och fler få en fast läkarkontakt.

Det civila försvaret ska stärkas och en uppdaterad nationell säkerhetsstrategi tas fram.

– Sverige och EU ska bedriva en aktiv politik i relation till Kina, säger hon.

Lars Larsson/TT

Kävlinge

Två till sjukhus efter trafikolycka

Kävlinge
Kävlinge Två personbilar kolliderar på länsväg 108 under tisdagen.

En trafikolycka mellan två bilar inträffade i Särslöv vid 10.58 på tisdagen. Polis räddningstjänst och ambulans skickades till platsen. Båda förare fick föras med ambulans till sjukhus till följd av olyckan. Det är oklart hur allvarligt skadade förarna är

Bilarna har bärgats från platsen och vägen är öppen för trafik.

Inrikes

Damberg: "Jag kan inte tävla med Andersson"

Mikael Damberg (S) blir finansminister i statsminister Magdalena Anderssons regering.
Foto: Sören Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Mikael Damberg blir ny finansminister i Magdalena Anderssons regering. Han lämnar därmed posten som inrikesminister, där han de senaste åren varit ansiktet utåt för regeringens arbete mot gängvåldet som plågar Sverige.

Det var ingen tvekan för Damberg om att tacka ja när statsminister Magdalena Andersson ringde upp och erbjöd rollen som ny finansminister.

– Det är klart att det är en ansvarsfull position, men jag har lång erfarenhet och är van vid att jobba nära Magdalena Andersson. Så när hon ställer frågan om jag ska bli finansminister svarar man ja, säger Damberg till TT.

TT: Hur ser dina egna kunskaper ut inom finans och ekonomi?

– Jag har en bred politisk erfarenhet, men också en ekonomisk utbildning på universitetet som hade inriktning nationalekonomi. Så jag kan en del ekonomi, men det är inte det jag har jobbat med de senaste åren. Jag har jobbat med andra frågor, men det tror jag också är en viktig erfarenhet i det här arbetet.

Påverka finanspolitiken

TT: Kan det bli en nackdel att du inte har den erfarenheten?

– Jag tror inte det, då hade inte Magdalena Andersson frågat om jag vill bli finansminister. Men jag kan inte tävla med Magdalena Anderssons akademiska erfarenhet på det nationalekonomiska området. Där befinner inte jag mig.

Det är bara nio månader kvar till valet, men det betyder inte att man inte hinner påverka finanspolitiken, säger han.

– Vi har lagt en väldigt omfattande budget på riksdagens bord. 74 miljarder kronor för att se till att utnyttja kraften i svensk ekonomi för att skapa fler jobb, till skillnad från hur vi gjorde efter finanskrisen där vi stramade upp ekonomin för snabbt och missade momentum, inte minst på arbetsmarknaden. Det misstaget vill vi inte göra igen, säger Damberg.

– Dessutom har vi stora välfärdsreformer som rullas ut, satsningar på skola, sjukvården, äldreomsorgen, men också på trygghetspensioner och andra delar som är viktiga för att klara klimatomställningen.

Problematiska justeringar

Betydelsen av att det var oppositionens budget som gick igenom riksdagen spelar han ner.

– I huvudsak är det Magdalena Anderssons budget som gick igenom, men det sker justeringar i en reservation. Och jag tycker flera av dem är problematiska.

Det handlar bland annat om att investeringsstödet för att bygga hyresrätter tas bort, säger han.

– Det är ju en av orsakerna till att vi fått upp bostadsbyggandet så kraftigt de senaste åren. Jag är också provocerad av att vi ska ha en funkisskatt i Sverige, där de som inte kan arbeta nu ska betala högre skatt än de som jobbar. Så det finns ett antal sådana förändringar som jag tycker är farliga och felaktiga för den ekonomiska politiken.

Niklas Svahn/TT

Marc Skogelin/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Tote erbjuder i samarbete med ATG betting på svensk hästsport i Storbritannien

CasinoHex.se Brittiska Tote Group har kommit fram till ett avtal med Sveriges före detta monopolföretag inom hästsport, AB Trav och Galopp (ATG) som gör att de kan erbjuda deras kunder tillgång till betting på svensk hästsport.

Bortsett från trav och galopp är ATG numera också ett casino som var högt rankade av sajten CasinoHEX.se som specialiserar sig på att kontrollera och betygsätta casinon online.

Brittiska gamblers kommer att ha möjlighet att placera sina bets på svensk galopp och trav. Tote kommer också att livestreama de svenska loppen på deras sajt och kunder kommer att få tillgång till sändningarna utan att behöva placera bets på loppen i fråga.

Avtalet kommer till eftersom brittiska gamblers nu har ett mycket begränsat utbud på lopp att satsa på i och med coronaviruset (Covid-19). Nästan varje UK spelbolag har få odds på all typ av sport att erbjuda sina kunder.

Alla brittiska hästlopp har ställts in till åtminstone den 30:e april medan irländska lopp är inställda till tidigast 19:e april. I Nya Zeeland är det för tillfället den 21:a april som gäller. Alla spelbolag och casino på nätet kommer alltså att ha begränsade utbud på odds den närmaste tiden.

”I dessa oförutsägbara tider jobbar vi alla tillsammans inom hästsporten och gör det vi kan för att stötta sporten och deras deltagare”, säger UK Tote Groups VD Alex Frost och fortsätter: ”Vi vill hjälpa till att öka på intresset inom trav och galopp och genom innovation och samarbeten hjälpa industrin att få tillbaka normal omsättning”.

”Vårt nya samarbete med ATG är ett bra exempel på detta och travfans som nu får möjlighet att njuta av att se och betta på svensk trav och galopp för första gången med Tote”.

ATG:s VD Hasse Lord Skarplöth tillägger: ”Vi drabbas alla av situationen i världen just nu, både i våra privata liv och i arbetslivet. Under dessa omständigheter är det bra att under den korta tid vi har kunnat arbeta med brittiska Tote kunna erbjuda svensk hästsport till deras kunder för första gången och på så sätt generera omsättning inom sporten”.

”Vi tänker fortsätta utbyta idéer och utveckla partnerskapet mellan UK Tote och ATG för att hjälpa till att gagna trav och galopp i båda våra länder”.

UK Tote Groups VD, Alex Frost, säger att organisationen också samtalar med ett antal andra förbund runt om i världen för att kunna lägga till fler möjligheter till spel för spelare i Storbritannien.

Frost säger: ”Vid sidan av vårt jobb med ATG pågår också diskussioner med ett antal andra internationella partners som vi ser fram emot att kunna uppdatera er om inom ett par veckor”.

Utrikes

Officellt: Zemmour vill bli fransk president

Éric Zemmour väntas ställa upp i presidentvalet i Frankrike, vars första omgång hålls den 10 april. Arkivbild.
Foto: Daniel Cole/AP/TT
Utrikes
Utrikes Extremhögerdebattören Éric Zemmour ger sig nu officiellt in i kampen om att bli president i Frankrike.

I ett mejl till sina anhängare meddelar 63-åringen att han nu gör det som alla i flera månader räknat med att han ska göra.

"Jag har beslutat att ta vårt öde i mina egna händer. Det handlar inte längre om att reformera Frankrike, utan om att rädda det. Jag har beslutat att ställa upp i presidentvalet", skriver Zemmour enligt tidningen Le Figaro.

Zemmour är journalist, författare, debattör och kanske framför allt provokatör. I flera år har han synts flitigt i tv, bland annat i ett eget debattprogram på tv-kanalen Paris Première, inte minst för att diskutera invandring, rasism, feminism och franskhet.

Han dömdes till böter 2011 för ett debattuttalande om invandrare och har flera gånger anmälts för andra utspel.

Zemmours agerande har lett till jämförelser med USA:s förre president Donald Trump. Tidigt i höstas klättrade han också hastigt i opinionsmätningarna inför presidentvalet – även om han på sistone tappat igen, efter ett antal hårt kritiserade framträdanden.

När han nu officiellt ger sig in i leken sker det samtidigt som högerpartiet Republikanerna (LR) gör sig redo att utse sin kandidat till presidentvalet. En medlemsomröstning fram till på lördag ska avgöra vem partiet sätter sitt hopp till av främst förre EU-kommissionären Michel Barnier, regionala ledarna Xavier Bernard och Valérie Pécresse samt parlamentsledamoten Éric Ciotti.

Utrikes

Omikronvariant nu i minst 17 länder

Människor köar för att få covidvaccin i Milano i Italien, ett av de länder där den nya omikronvarianten av coronaviruset har konstaterats.
Foto: Luca Bruno/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minst 17 länder, däribland Sverige, har konstaterat fall av den nya omikronvarianten av coronaviruset.
I Nederländerna fanns varianten redan innan rapporterna kom från Sydafrika förra veckan, meddelar landets myndigheter.

Mycket är fortfarande okänt kring virusvarianten som upptäcktes i förra veckan – bland annat hur smittsam den är, hur allvarlig sjukdom den kan orsaka och huruvida den kan ta sig förbi vaccin. Men eftersom den riskerar att sätta ytterligare press på ansträngda sjukvårdssystem bedömer Världshälsoorganisationen (WHO) variantens risknivå som "mycket hög".

Den nya varianten fanns i Nederländerna en vecka tidigare än man först trott, meddelar landets myndigheter. Enligt folkhälsomyndigheten RIVM har omikronvarianten hittats i två prover som togs den 19 och 23 november, rapporterar AFP.

Hur mycket smittan spritt sig i landet ska utredas.

Närmare 70 länder och territorier har begränsat resandet från främst södra Afrika med anledning av den nya virusformen, rapporterar nyhetskanalen CNN.

I Storbritannien, där sammanlagt 14 omikronfall bekräftats, har nya åtgärder införts. Alla som vistas i butiker, banker, skönhetssalonger och på transportmedel måste från och med tisdagen använda munskydd. Det gäller i minst tre veckor framöver, skriver Reuters.

Internationella besökare måste ta ett PCR-test senast dagen efter att de anlänt till Storbritannien, och isolera sig i väntan på resultat. Detta utöver de reserestriktioner som införts för resenärer från tio länder i södra Afrika, som sätts i karantän.

Kinas president Xi Jinping lovade på måndagen att skänka en miljard doser covidvaccin till Afrika, i ljuset av den nya varianten. Även Indien erbjuder medicinskt stöd till afrikanska länder, enligt CNN.

Japan, som just stängt sina gränser med hänvisning till omikron, har bekräftat sitt första fall av varianten, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Kultur och nöje

Nya kulturministern: "Det är allvar nu"

Jeanette Gustafsdotter (S) blir ny kulturminister i Sverige.
Foto: Sören Andersson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sveriges Museer, blir Sveriges nya kulturminister. Det står klart sedan Magdalena Andersson presenterat den nya regeringen.
– Kulturen har en nyckelroll i samhällets återstart, säger Gustafsdotter.

Miljöpartiet meddelade förra veckan att de lämnar regeringen – och därmed lämnade även förra kulturministern Amanda Lind sin post efter nästan tre år.

Efterträdaren Jeanette Gustafsdotter kommer närmast från jobbet som generalsekreterare för branschorganisationen Sveriges Museer och hon har även varit vd för Tidningsutgivarna.

Tufft framöver

I sin egen presentation säger hon sig bland annat vilja kämpa för principen om armlängds avstånd mellan makthavare och kulturutövare och för det fira ordet.

– Yttrandefriheten är allvarligt hotad i världen, i Europa och i Sverige. Yttrandefriheten är en stark förutsättning för en fungerande demokrati. I Sverige ska vi ha oberoende medier i hela landet och vi ska värna public service. Det är allvar nu.

Till TT säger Gustafsdotter att hon fått jobbet tack vare sin gedigna kärlek till kulturen och sin erfarenhet. Hennes viktigaste fråga är återstarten av kulturen efter pandemin, och hon konstaterar att kulturen fortfarande står inför stora utmaningar.

– Jag har själv varit i kultursektorn under hela pandemin. Jag vet hur tufft det har varit och jag vet hur tufft det kommer att vara, säger hon.

Den nya regeringen kommer att regera med högeroppositionens budget. För kulturbudgeten innebär det dock inga större förändringar, och väljarna kommer att märka av att det är en socialdemokratisk minister på posten, tror Gustafsdotter.

– Men än så länge är det för tidigt att säga hur. Det ligger tre jättespännande utredningar just nu, men det är fortfarande min första dag på jobbet, säger hon.

"Alldeles utmärkt val"

Gustafsdotter fanns inte med i förhandsspekulationerna inför utnämningen. Där var den hetaste kandidaten snarare Lawen Redar, som är kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

De företrädare för kulturen som TT pratar med är dock mestadels positiva. Nationalmuseums chef Susanna Pettersson välkomnar utnämningen.

– Från museiperspektiv är det så klart ett alldeles utmärkt val och samtidigt ett jättejättebra val för hela kulturbranschen. Jeanette är jätteduktig och har under pandemin analyserat inte bara museer utan hela kultursektorn, hur den har klarat sig. Hon har djup kunskap om kulturen. Jag är jättejätteglad och nöjd – och stolt så klart.

Ulrika Hyllert ordförande för Journalistförbundet välkomnar valet av Jeanette Gustafsdotter som ny kulturminister och framhåller samtidigt att den nya kulturministern väcker höga förväntningar.

"Har höga förväntningar"

– Det är såklart väldigt välkommet med någon som har så djup och bred kompetens i mediefrågor. Med det sagt har vi också väldigt höga förväntningar på Jeanette Gustafsdotter. Här ska det inte behövas någon startsträcka för att kunna börja arbeta med de här frågorna. En fråga som hon varit väldigt personligt engagerad i är hot och hat mot journalister, vi har höga förväntningar på vad hon ska kunna åstadkomma under de här månaderna.

Peter Fornstam, som är vd för biokedjan Svenska bio och ordförande för Biografägareförbundet, är försiktigt positiv.

– Vi måste ge henne möjligheten att göra sin förklaring. Men det var intressant i Magdalena Anderssons regeringsförklaring att hon nämnde filmen och hela Sverige. Det tyder någonstans på att filmen som område ändå är med. Det är viktigt för biograferna att man tänker hela Sverige, säger han.

"Väldigt överraskande val"

Calle Nathanson, vd för Folkets hus och parker:

– Det var ju ett väldigt överraskande val. Jeanette Gustafsdotter är en person som jag har träffat inte minst i sakrådet där hon har varit med som representant för Sveriges Museer, hon har verkligen följt pandemin och alla de förvecklingar som varit. I det arbetet har hon varit väl insatt och gjort ett bra intryck, så mycket kan jag säga. Sedan har hon ju mediebakgrund och jag tänker att man här har tänkt att det är kort tid kvar till valet och att man verkligen måste fokusera på public service och mediepolitiken.

Nyvalda statsministern Magdalena Andersson (S) presenterade Gustafsdotter och de andra ministrarna under dagens regeringsförklaring.

I regeringsförklaringens rader om kulturområdet slog Andersson fast att en fri och oberoende kultursektor är grundläggande för demokratin.

Hon påminde om att förstärkningar görs av kulturstödet till flera områden och nämnde vikten av oberoende medier och ett starkt public service. Hon nämnde också att kultur och rätt till språk stärks för de nationella minoriteterna, och att lagskyddet mot diskriminering skärps.

Björn Berglund/TT

FAKTA

Fakta: Jeanette Gustafsdotter

Är jurist med specialisering inom medie- och immaterialrätt samt journalist. Kommer närmast från jobbet som generalsekreterare för Sveriges Museer.

Var dessförinnan vd för Tidningsutgivarna. Hon har också varit vice vd och kommunikationschef på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle och har haft styrelseuppdrag för bland annat Fryshuset och Gustavsbergs konsthall. Har dessutom varit expert i fyra departementsutredningar.

Har tidigare arbetat på Rapport, ABC-redaktionen på SVT2 och på TV4 samt som informationschef på Fastighetsägarna Sverige AB och som pr-konsult på Effektiva Media AB. Dessutom har hon varit vd för Mäklarsamfundet.

Hon har skrivit böcker som "Murvlarnas lagbok" och "Rätt i kris".

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL