Abstrakt teater för de små

Artikel Man får röra på allting! uppmanar varelsen Pici alla barnen inne i kojan innan pjäsen börjar. Rekvisitan är nämligen gjord just för det syftet. Under förhandsvisningen av barnteatern Pici & Oso på Teater 23 satt många av barnen som trollbundna.

De tältaktiga väggarna är täckta av leopardliknande fläckar, små lampor lyser som stjärnor och här och var finns mjuk rekvisita som alla barn får klämma och känna på. – Pici! Pici! ropar några av barnen, och pekar mot en av tältets ingångar därlilla varelsen Pici gått ut när stora Oso letar efter henne. Pici upptäcker efter en lång vandring en koja, går in och bekantar sig med de märkliga föremål som finns i kojan när någon annan plötsligt hörs komma. Oso, den stora, bor i kojan och vill först inte ha Pici där. Båda törstar efter vänskap men är ännu inte riktigt är redo att närma sig varandra. – Det handlar om att kunna möta varandra, och för treåringar kan det vara att möta någon ny på dagis i en värld som det är väldigt svårt och nytt att vara egen i. Att plötsligt behöva söka närhet hos någon annan, som hos en pedagog, berättar Iben West, regissör. Pici & Oso är Teater 23-medarbetarens regidebut i pjäsen där vänskap, plötsliga möten och avsked ligger i fokus.Med olika interagerande konstformer i uppsättningen får barnen möjlighet att lita till sin egen tolkningsförmåga. – Barn har så många olika tolkningar, varför måste man tvinga in dem i en enda tolkning? Det händer så ofta i samhället ändå, säger skådespelaren Anna M Persson. Med inspiration hämtad från Tove Janssons mumindal och japanska tecknade filmer som Totoro och Ponyo vill ensemblen möjliggöra för barnen att skapa sin egen uppfattning av pjäsen. – När det gäller 3-åringar är det lite speciellt. De vill ha något att pilla på och det ska vara fint och mysigt. Jag har själv en treåring som jag fått inspiration av, berättar Iben. – Sen vill vi såklart ha en story också, det ska inte bara vara ta och känna.Skådespelarna ska inte tramsa till det, barnen ska känna att det är på riktigt och att de kan lita på skådespelarna och historien. Pjäsen har skapats i samarbete med en förskoleklass från Lindängen på ett något annorlunda sätt. – Jag kände att jag ville göra något nytt som inte är så tydligt, men ändå ska vara inbjudande och jag tänkte mycket på det kreativa och att det var viktigt för barnen att kunna hålla i något under föreställningen, säger Iben West. Tillsammans med förskoleklassen från Lindängen har regissör, koreograf, musiker och skådespelare improviserat fram pjäsen. Allt från musik, koreografi och rekvisita till sittplatserna är anpassade för målgruppen.– Jag har själv haft min 3-åring här för att mäta sittplatserna, säger Iben West. Men de har också anpassat pedagogernas sittplatser så att de har nära till barnen. Pjäsen är för 2-4 åringar men med huvudsakligt fokus på 3-åringar. Efter föreställningens slut får alla barn möjlighet att leka med rekvisitan och prata med Pici och Oso. – De bästa applåderna man kan få är när barnen vill leka med alla saker efteråt, säger koreografen Emma Ribbing. Under höstlovet kommer fem föreställningar att ges gratis på Lindängens allaktivitetshus.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Tung "hemmapremiär" för Degerfors

Degerfors fick spela sin hemmamatch mot Kalmar i Örebro.
Foto: Tommy Pedersen/TT
Sport
Sport Hemmapremiär på bortaplan, mållöst och ny förlust.
Nykomlingen Degerfors har fått en tung start på allsvenskan. Kalmar vann med 1–0 i Örebro.
– Uselt, säger lagkaptenen Oliver Ekroth.

Degerfors tvingades spela sin första hemmamatch i fotbollsallsvenskan sedan 1997 på Behrn arena i Örebro, eftersom Stora Valla ännu inte är i speldugligt skick.

Värmlänningarna trivdes inget vidare.

Degerfors följde upp 0–2 borta mot AIK i premiären med 0–1 mot Kalmar – utan att vara riktigt nära sin första allsvenska poäng på 24 år.

– Det är som om det vi gjorde förra året och på försäsongen är som bortblåst. I två matcher har det varit uselt från vår sida. Det är inte kris eller katastrof för säsongen är lång, men vi måste höja oss, säger Oliver Ekroth.

Mittbacken var inblandad i situationen som ledde till Kalmars segermål, på straff.

Isak Magnusson tog sig enkelt in i Degerfors straffområde och föll i en duell med Ekroth och högerbacken Gustav Granath.

Norrmannen Oliver Berg, som hämtades från Gif Sundsvall till den här säsongen, skickade upp bollen i nättaket till 1–0 för Kalmar.

– Jag nuddar honom lätt på armen men jag tycker inte att det är tillräckligt för straff, säger Ekroth.

Degerfors hade förtvivlat svårt att ta sig förbi Kalmars höga press och bortalaget kunde ställa om gång på gång.

Det gick lång tid mellan attackerna mot Kalmars straffområde.

– Vi har inte skapat en riktig målchans på två matcher. Det är för dåligt. Att tro att det ska funka med en långboll från eget straffområde… Det går inte i allsvenskan, säger anfallaren Victor Edvardsen.

”Behöver kalibrera”

Degerfors håller med envishet fast vid att bollen ska rullas fram genom lagdelarna, även om det mot Kalmar bara resulterade i att spelarna satte varandra i tidspress.

Värmlänningarna får stöd för spelidén – från Kalmars tränare Henrik Rydström.

– Det är jäkligt bra för svensk fotboll med en nykomling som spelar på det sättet. Man kan gå in och kötta och det funkar när energin räcker i början av allsvenskan. Det Degerfors gör är svårare men det kommer att bli skitbra. De behöver bara kalibrera lite grand, säger Rydström.

Kalmar spelade 0–0 hemma mot Östersund i premiären trots ett stort spelövertag och Rydström var lättad över segern mot Degerfors efter en ny imponerande insats.

– Det är jäkligt skönt att få med sig poängen. Till syvende och sist är det resultat man behöver. Annars blir det lite forcerat och stressat, säger han.

Kalmartränaren tyckte att bortalaget kunde ha utnyttjat spelövertaget bättre och gjort ytterligare något mål.

– Matchen lever och det tycker jag inte att den ska göra. Vi blir lite valpiga ibland, säger Rydström.

Skadad trio

Tre skador gjorde dagen extra tung för Degerfors. Gustav Granath fördes till sjukhus för undersökning av en fot, ersättaren Sean Sabetkar fick ett knä i ryggen och inhoppande anfallaren Villiam Dahlström fördes ut på bår efter att ha krockat med Kalmars målvakt Lucas Hägg Johansson på tilläggstid

Linus Schröder/TT

Sport

Oavgjort för Eskilstuna: "Mycket att bevisa"

Eskilstunas Felicia Rogic blev målskytt i premiären.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Sport
Sport Förra året stod Eskilstuna för det största fiaskot i damallsvenskan.
I premiären mot topptippade Kristianstad visade laget att man i år är ute efter revansch.
– Vi har mycket att bevisa, säger Eskilstunas Felicia Rogic efter 1–1.

Eskilstuna var fjolårets besvikelse efter att inför säsongen tippats högt men till slut varit på vippen att åka ur. Endast målskillnad räddade laget, som slutade fyra så sent som 2019, kvar i högsta serien.

Att man vill göra det bättre i år råder det inga tvivel om.

– Det är verkligen revansch det handlar om. Vi har mycket att bevisa, man har fått svara på extremt många frågor som ”vad var det som hände?”, vi har analyserat och många andra har också analyserat, säger anfallaren Felicia Rogic.

TT: Vad var det som hände förra året?

– Lite stolpe ut och en del bekväma minuter i varje match, där vi gick ner oss lite. Och kanske att vi gick in med lite för stor press på oss själva, som vi kunde hantera och så blev det bara pyspunka.

– Men nu är det i gång och det är nu vi får visa att vi är bättre, för jag tycker vi är bättre än en tiondeplats.

"Fumlade"

Mot fjolårstrean Kristianstad såg det onekligen ut så. Eskilstuna, som nyligen även blivit klart för final i svenska cupen, dominerade den första halvleken och med bättre effektivitet hade laget kunna ta ledningen och mer.

Bland annat hade just Rogic ett friläge som hon sjabblade bort.

– Jag fumlade med bollen, jag kommer så himla fri och hinner tänka en och två gånger... Sen blev det bara skit, säger Rogic.

I stället var det gästerna som gjorde det första målet i solskenet på Tunavallen. Nyförvärvet Sveindís Jane Jónsdóttir, inlånad från Wolfsburg, hotade ofta hemmalaget med sina löpningar i djupled. Men när hon rullade in 1–0 i den elfte minuten var det på en ren bjudning från Eskilstuna när Emma Östlund av misstag serverade Jónsdóttir med en perfekt boll framför mål.

– Jag fick hjälp från motståndarna, det var skönt för mig att göra mål i min första match i damallsvenskan, säger Jónsdóttir.

"Revansch"

Eskilstuna fortsatte dock att skapa lägen genom framför allt snabba Rogic och tekniska Loreta Kullashi. Och före paus var det den duon som låg bakom kvitteringen när de avslutade en snabb omställning med fint passningsspel. Rogic rundade Kristianstadsmålvakten Brett Maron och sköt in 1–1.

– Det var ett jättebra instick av ”Lorre” och jag fick lite revansch på det första friläget jag hade, säger Rogic.

Kristianstad spelade upp sig i den andra halvleken, men Eskilstuna höll tätt bakåt och 1–1 stod sig matchen ut.

TT: Ganska rättvist?

– Ja, jag tror det, säger Rogic.

– Det är en poäng mot ett lag som har rustat upp och inte är blyga för att säga att de ska vara i toppen. Sen kan man ju inte som anfallare inte vilja ha gjort fler mål i dag. Men något som studsar och far i eget straffområde också, säger Rogic.

Marie Carlsson/TT

Sport

Uefas hot: Bannlyser lagen i nya superligan

Manchester United och Liverpool kan komma att mötas i en superliga framöver. Arkivbild.
Foto: Phil Noble/AP/TT
Sport
Sport Det är uppgiften som kan splittra fotbolls-Europa: tolv av Europas största klubbar från Premier League, La Liga och Serie A har kommit överens om att starta en egen "superliga".
Planerna kan komma att presenteras redan under söndagen. Uefa hotar att stoppa lagen från allt seriespel och deras spelare från VM.
PREMIUM

De fem engelska klubbarna som vill vara med i superligan uppges vara Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea och Tottenham.

Den brittiska tidningen The Times kommer med uppgifterna med hänvisning till källor med insyn i processen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Nära 100 skadade i egyptisk tågolycka

Utrikes
Utrikes

Minst 97 människor har skadats i en tågolycka i Egypten. Olyckan inträffade på söndagen i samband med att flera tågvagnar i provinsen al-Qalyubiyya norr om Kairo kolliderade, enligt ett uttalande från landets hälsodepartement.

Mer än 50 ambulanser körde i ilfart till olycksplatsen och skadade människor har förts till tre olika sjukhus i regionen.

Det finns uppgifter i lokala medier om dödsoffer efter olyckan, men dessa har inte bekräftats av de egyptiska myndigheterna.

Förra månaden miste minst 20 människor livet och nästan 200 skadades när två tåg kolliderade norr om staden Sohag i centrala Egypten.

Malmö

En kropp har hittats i Sege å

Foto: Karsten Petersen
Malmö
Malmö En person hittades avliden i Sege å under söndagen.

– Allt tyder på att kroppen legat i vattnet en längre tid, säger Patric Fors på polisens ledningscentral.

Larmet om fyndet kom in till SOS vid 17-tiden. Kriminaltekniker har kallats in för att undersöka platsen. Det finns i nuläget ingen brottsrubricering kopplad till händelsen.

– Det är alldeles för tidigt att säga hur personen hamnat där, säger Patric Fors.

Området kring fyndet är avspärrat medan polisen jobbar på platsen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Zervant

Skapa den perfekta fakturan

Zervant

En stor del av att driva ett företag går ut på att skicka och ta emot fakturor. Trots att en faktura oftast bara uppfattas som en begäran om en betalning så har den lite större betydelse än så, och den fakturamall som du använder kan komma att ha en stor påverkan på hur företaget uppfattas.

Med en välgjord faktura kan du ge så mycket mer än en betalningsuppmaning då du skickar fakturan till din kund, och alltså ge ett gott intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket. I den här artikeln sammanfattar vi de allra viktigaste punkterna då du ska skapa en faktura i ditt företag, och vad du bör tänka på för att den ska bli perfekt!

Fakturans innehåll

För att fakturan ska vara så korrekt och professionell som möjligt bör den innehålla en del specifika punkter. Det finns till och med en lag hos Skatteverket som talar för att en faktura måste innehåll vissa punkter, så som datum, löpnummer, företagets och kundens namn, och betalningssumman för varorna/ tjänsten.

Annat innehåll som stärker fakturan och gör den mer trovärdig är om du adderar företagets logga, beskriver den försäljning eller de produkter som fakturan berör på ett klart och tydligt sätt, vilka betalningsvillkor som gäller, och att samtlig information är välordnad. Du bör också skriva med dina och kundens uppgifter.

Innehållet på en faktura kan såklart variera beroende på vilket företag det gäller och vad fakturan berör, men dessa punkter är något som alla företag kan ta del av för att skapa pålitliga och professionella fakturor. Det kan absolut vara värt att lägga ner lite extra tid på innehållet i och med att det kan höja företaget och dess ansikte utåt.

Skicka faktura

Hur du skickar fakturan till kunden kan också vara avgörande för det intryck den ger. Det handlar om att skapa ett professionellt helhetsintryck där du vill övertala kunden att du har koll på vad sysslar med, och då krävs det att samtliga steg hanteras på ett smidigt och säkert sätt för båda parter.

Kommunikation mellan kund och företag är A och O, där fakturan ofta står för en stor del av den kommunikativa delen. Genom att skapa en välgjord faktura med ett korrekt innehåll som du sen skickar på ett lätthanterligt sätt kan du ge ett proffsigt intryck utan att behöva kommunicera särskilt mycket.

Skapa e-faktura

Ett väldigt smidigt och lätthanterligt sätt att hantera din fakturering är att skicka din faktura som e-faktura, alltså en elektronisk faktura. E- fakturering blir allt vanligare i vårt digitala samhälle, just för att det är ett smart och enkelt sätt att sköta sin fakturahantering på.

Bara de senaste åren har man sett en markant ökning när det kommer till e-fakturering och försändelser av e-fakturor mellan olika företag och kunder. Enligt en rapport från Svenska Bankföreningen skickades det år 2017 omkring 138 miljoner e-fakturor, och redan år 2018 hade den siffran stigit till omkring 148 miljoner e-fakturor.

Faktureringsprogram

Med den påtagliga ökningen av e-fakturering runt om i världen finns det ingen tvekan om att det anses vara ett praktiskt och smidigt sätt att hantera sina fakturor. Idag finns det en hel del olika faktureringsprogram som erbjuder e-fakturering för olika företag, så att du kan ta din verksamhet till nya nivåer.

Genom att ta del av en faktureringsprogram kan du få hjälp med att skapa korrekta fakturor till alla dina kunder, så att du kan ge ett professionellt och pålitligt intryck bara genom att skicka dina fakturor via e-fakturering. Vi hoppas att den här artikeln kan hjälpa dig då du vill skapa den perfekta fakturan!

Sport

Verstappen fick revansch på Hamilton

Max Verstappen firar segern på Imolabanan.
Foto: Bryn Lennon/AP/TT
Sport
Sport Formel 1-säsongen har börjat mer dramatiskt än på flera år. Nu är det kvitterat i antal segrar mellan Max Verstappen och Lewis Hamilton sedan Red Bull-föraren fått revansch för förlusten i premiären.
PREMIUM

Max Verstappen vann ett stökigt årets andra formel 1-lopp, på Imolabanan i Italien, som präglades av blött väglag efter regnskurar i början av loppet.

En som drabbades av vätan var Lewis Hamilton som sladdade av banan när han skulle varva några bilar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Heier räddade Landskrona på stopptid

Fotbollsspelare som har avlossat ett skott
Foto: Jonny Nilsson/arkiv
Sport
Fotboll Tiden höll på att rinna ut för Superettannykomlingen Landskrona Bois borta mot Östers IF. Då hittade Melker Heier rätt och räddade en poäng i minut 90+2, 1-1.

– Otroligt skönt, konstaterade 19-årige Heier som hoppade in och gjorde sitt första A-lagsmål i Discovery plus direktsändning från Visma arena i Växjö.

– Det hände inte så jättemycket, men vi kom in i det mer, tryckte på i slutet och gäller att ta vara på allt vi får.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Pixbo till SM-final – vann femte och avgörande

Lara Heini släppte bara in ett mål när Pixbo nådde SM-final. Arkivbild.
Foto: Erik Mårtensson/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Pixbo är klart för SM-final i innebandy efter att ha vunnit den femte och avgörande semifinalen mot Endre med 2–1.

– Det här är ju perfekt. Vi spelar så jävla bra i försvaret i dag, säger målvakten Lara Heini i Sportexpressen Play.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL