Skånska Maffian har smygpremiär för sin Glenmark-ep på St Gertrud i Malmö den 1 oktober. Bilden är från en spelning för hemlösa i Helsingborg. Foto: Dagge Tornblad

Skånska Maffian hyllar Glenmark

Anders Glenmarks 80-talshits är underskattade. Och de borde passa bra att sjunga på skånska. Det tyckte Skånska Maffian, som gjorde slag i saken och spela in några av låtarna. På torsdag kommer de till St Gertrud i Malmö med Glenmark på repertoaren.

Skånska Maffian är ett band som bildades 2008 på initiativ av sångaren och gitarristen Miko Walldén. En välmeriterad musiker som spelat med Dan Hylander/Py Bäckman, Mikael Rickfors, Mats Ronander, Annelie Rydé, Jan Johansen, Charlotte Perrelli, Gladys del Pilar med flera.
Skånska Maffian ser som sitt specialuppdrag att ta tillvara och förvalta den skånska rocken. Debutalbumet kom 2010 och 2014 kom United States of Skåne. Nu kommer alltså Glenmark-ep:n.
– Vi hade redan tagit med Glenmarks Mare Mare på repertoaren och fått god respons på den, säger Miko Walldén. Och vi ville inte släppa honom utan bestämde oss för att göra en liten hyllning till hans låtskatt.

Någon kontakt med Anders Glenmark, som ju är född i Tomelilla, har Skånska Maffian inte haft. Men tanken är att skicka ett ex av plattan till honom.
– Det är inte många som spelar hans låtar från 80-talet och det känns så konstigt. Någon borde verkligen gräva i hans låtskatt. Om vi är först så är det ju kul, säger Miko Walldén.

Att många sångare, speciellt förr i tiden, bytte dialekt och sjöng på rikssvenska tycker Miko är smått schizofrent. Skånska Maffian gör som Wilmer X, Kal P Dal och Peps, sjunger på sin egen dialekt. Intresset för bandet bara ökar och från att ha varit ett sidoprojekt för musikerna går mer och mer tid gått åt till Maffian.
– Vi är förvånade över hur mycket vi når ut. Det går bättre och bättre och det är många som hör av sig till oss och vill att vi ska komma och spela. Nästa sommar ska vi bland annat spela på Sommarrocken i Svedala.
Kärnan i Skånska Maffian är förutom Miko Walldén också Peter Sundberg, Lars Ahl och Hans Nilsson.
Efter plattor och videos är det många som insett att Skånska Maffian är på allvar, men utanför Skåne har man inte skaffat sig någon större publik ännu.
– Nej, det är synd. Vi gjorde en allsångsspelning på Öland i somras och fick jättebra respons. Man sticker ut och det är ju kul att det finns artister av lite olika slag.

Skånska Maffian spelar mestadels eget material, även om en del covers förekommer. Coverband vill de inte bli kallade.
– Så detta är ett undantag. Vi kände att det kan vara lite farligt, därför fick det bli en EP. Nästa platta blir mer eget.