Malmö FF:s Johan Wiland i aktion under tisdagens träningspass inför mötet med Real Madrid.Foto: Drago Prvulovic/TT

Wiland fick sista ordet mot Ronaldo

Malmö Johan Wiland har med FC Köpenhamn nått starka resultat mot världslag som Barcelona, Juventus och Chelsea.
– Jag älskar att ha mycket att göra, säger MFF-målvakten inför mötet med Real Madrid.

Hösten 2013 ställdes Johan Wilands FCK mot Real Madrid i Champions League. Resultat: 0–4 i Madrid och 0–2 i Köpenhamn.
– Det var häftigt och kul, men vi hade väl inte så mycket att sätta emot. Det går fort när de spelar. Deras match hemma mot oss var bland det bästa jag mött, då fick vi springa, säger Wiland.
FCK spelade i Champions League säsongerna 2010/2011 och 2013/2014. Tre oavgjorda resultat sticker ut – mot Juventus, Chelsea och Barcelona.
– Ju mer man spelar desto mer rutin får man, sedan är det nya erfarenheter varje gång. Man kan inte bara gå tillbaka och luta sig på gamla matcher man har spelat, utan man måste verkligen ha en bra dag.
Wiland trivs verkligen på den stora fotbollsscenen, vilket givetvis är en stor förutsättning för att lyckas.
– Jag älskar att ha mycket att göra. Det lite annorlunda att gå ut i Champions League. Det tror jag nog ni även kan fråga Ronaldo, som spelar i en ganska hyfsad liga. Det är speciellt när den låten går på. Även om han har spelat ganska många Champions League-matcher, så är de matcherna roligare.

Ronaldo satte tre bollar på dig för två år sedan. Hur jobbig är han att möta?
– Jag kommer ihåg att Messi gjorde det också gången innan. De är väldigt duktiga fotbollsspelare och oberäkneliga. Man vet inte om de ska skjuta med höger eller vänster fot. Ronaldo är också väldigt duktig på huvudet. Han har en dimension till där om man jämför med Messi till exempel, säger Wiland.
Han betonar hur svårt det är att förutse vad en spelare som Ronaldo ska hitta på.
– Han kan skjuta från alla möjliga vinklar i princip och göra en dragning som ingen annan gör. Han har en snabbhet med bollen som nästan ingen annan har heller. Han är en otroligt duktig fotbollsspelare.

Men du fick sista ordet i Parken, eller hur?
– Ja, just det. Det fick jag. Det var lite kul. Det är klart att det inte betydde så mycket i den matchen, men det är alltid kul att ha en sådan merit, säger Wiland om räddningen på Ronaldos straff i den 90:e minuten.
1–1-resultatet mot Barcelona i gruppspelet 2010 rankar målvakten som den största skrällen han varit med om.
– I den matchen satt allting, även om de fick chanser. Det kommer de alltid att få, men det gäller att hålla dem till chanser som inte är enkla. Skott utifrån, hålla dem borta från straffområdet så gott det går och sedan få en chans som man sätter. Man får inte många, men får man en så ska man sätta dit den. Det gjorde vi i den matchen.

Mot PSG släppte du in en tidig boll, men gjorde en kanonmatch därefter. Hur tar man sig vidare och håller fokus resten av matchen efter ett snabbt baklängesmål?
– Varje mål man släpper in är viktigt i en sådan här grupp. Vi vet att det förmodligen kommer att stå mellan oss och Sjachtar om tredjeplatsen om inte något stort händer för oss. Sjachtar släppte in fyra senast och vi släppte in två. Det gäller att hela tiden köra på för man vet att i slutändan kan de två, tre sista målen vara så sjukt viktiga, säger Johan Wiland och lägger till:
– Sedan är det klart att man vill hålla siffrorna nere, man vill inte förnedras.

Sportresultat

Sport i dag