Cairo Time av regissören Amir Ramses.pressbild
I am Nojoom, age 10 and divorced av Khadija Al Salami, Jemens första kvinnliga filmare.pressbild
Letters from Al Yarmouk är en dokumentärfilm från ett flyktingläger i Syrien. Den är gjord av Rashid Masharawi.pressbild

Arabisk film i fokus på festival i Malmö

När fler och fler flyktingar från arabvärlden söker skydd i Sverige och övriga Europa – vad kan då vara mer aktuellt än en filmfestival ägnad arabisk film?

Malmö Arab Film Festival, MAFF, äger rum 2 – 6 oktober och bjuder på många möjligheter att lära känna den arabiska kulturen genom film.
Det är Europas största filmfestival med fokus på arabisk film. I festivalprogrammet finns 130 filmer från 30 länder, både långfilmer, dokumentärer och kortfilm.
– Vi visar alla genrer. Skräck, action, drama och konstnärliga filmer, säger Josef Kullengård, festivalens producent.
Till festivalen kommer regissörer och skådespelare som är mycket stora och etablerade i arabvärlden, men som större delen av den västliga filmpubliken ännu inte stiftat bekantskap med.
– Vi väntar bland andra den egyptiska regissören Amir Ramses och visar hans film Cairo Times. Bland filmstjärnorna kommer Ahmad Al Fishawy. Han är en slags arabisk Tom Cruise.

Öppningsfilmen är den egyptiska Sukkar Mur som får internationell premiär i närvaro av filmens kontroversiella regissör Hany Khalifa.
Utöver de filmer som deltar i festivalens tävlingsprogram, har man samlat en rad kortfilmer under två olika teman, rasism och konceptet ”hem”.
Cairo Time avslutar festivalen i samband med prisutdelningsgalan på Malmö Live. Filmen blev den egyptiska skådespelaren Nour El Sherifs sista film och avslutningsgalan kommer att ske till hans minne.
Festivalen har en tradition att också presentera nordiska filmer under festivalen och det gör man även i år.
Det är femte året som festivalen äger rum. Den började i liten skala 2011, när festivalens direktör Malmöbon Mouhammed Keblawi kände att det fanns behov av en alternativ festival. Arbetet startade på gräsrotsnivå och sedan dess har festivalen växt snabbt.
– Vi är en svensk filmfestival med fokus på arabisk film, säger Josef Kullengård.
– Det är en festival för hela Malmö, inte bara Malmös araber.

Varför äger den rum just i Malmö?
– Jag tror inte att den kunde hållits någon annanstans. Malmö stad inrymmer så mycket mångfald och det är förutsättningen för att vi har kunnat växa så mycket.
– Vi har en stor och blandad festivalpublik.

Kan den svenska publiken förstå film från en kultur som är så annorlunda vår?
– Det är inte så annorlunda. Film har ett internationellt språk och går rakt in i människors hjärtan. Alla kan känna igen sig själva.

Vad kan du rekommendera den som vill se någon film på festivalen, men inte vet vad hen ska välja?
– Våga chansa! Tänk inte så mycket på tidigare referenser. Gå och se en film bara och få en ny erfarenhet.
Tre filmtips

I am Nojoom, age 10 and divorced. Khadija Al Salami, Jemens första kvinnliga filmregissör, har gjort en film om en 10-årig flicka som vill ha skilsmässa från sin mycket äldre man som hon tvingats gifta sig med.

Letters from Al Yarmouk. Prisbelönt dokumentär av Rashid Masharawi som skildrar förhållanden i flyktinglägret Al Yarmouk i Syrien.

Libyan stories dead end. Libyens politiska kaos gör territoriet till ett möjligheternas land för människosmugglare. En film av Ahmed Aboub.
l