Natoomröstning på Centerstämman. Foto: TT

Ny tid, nya beslut

Opinion

Centern fattade under fredagen ett historiskt beslut om att säga ja till Nato. Att släppa alliansfriheten var inte lätt för stämmoombuden och en dryg tredjedel röstade mot. Det är begripligt. Alliansfriheten har varit del av den svenska identiteten så länge att vi inte minns annat. Det är inte konstigt att vi har fallit för frestelsen att låtsas som om Sverige inte varit krigförande på tvåhundra år. Men Sverige är inte alliansfritt och har inte varit det på ganska länge. Under senare år har det snarare handlat om en självbild och inte om en realitet.
Kommer Sverige att kunna sitta kvar på tronen som kungen av undantag? Kommer de villkor som stipulerats för ett svenskt medlemskap (som inga främmande trupper på svensk mark) kunna tillgodoses? Kanske mest kontroversiell är och bör kärnvapenfrågan vara. För ett parti som historiskt har varit mot nästan allt som börjat med prefixet ”kärn” gör det ont att förhålla sig till Natos innehav. Partiet driver därför linjen att kärnvapen heller inte ska få förekomma på svensk mark. Om dessa undantag skulle betyda något för Nato vid ett eventuellt medlemskap vet vi inte,
Vad betyder då Centerpartiets ändrade hållning? I nuläget inte så mycket på nationell nivå, så den som oroar sig för konsekvenserna kan simma lugnt. Fyra av åtta riksdagspartier är för Natomedlemskap. Men man är långt från en majoritet. Det krävs att Socialdemokraterna byter hållning i frågan för att något ska hända.
Men Centerns ändrade hållning är inte ointressant, utan visar på en generellt förändrad attityd i försvarsfrågor och ökad riskmedvetenhet hos partier och väljarkår. Det är inget enkelt beslut. Men vi lever inte i någon enkel tid. Frågan är om det går att vara alliansfri i globaliseringens tidevarv. Just nu är vi mer eller mindre med i Nato via ett för oss ofördelaktigt samarbetskontrakt. Bättre då att lägga korten på bordet och söka medlemskap.
Valstrategiskt lär det inte vara någon nackdel. Fler av Centerns väljare är positiva till Nato än i andra partier.

Dagens fråga

Har du blivit strandsatt vid något tågstopp i år?

  • Nej (65%, 388 Röster)
  • Ja (35%, 209 Röster)

Antal röster: 597

Loading ... Loading ...