Almström vill ha mer övervakning

Kävlinge Kommunalrådet Pia Almström (M) vill utöka kameraövervakningen i centrum för att mota bort det nazistgäng som skrämmer byborna och för att utöka tryggheten.
Det är en av flera åtgärder hon ser som nödvändiga för att komma till rätta med problemet.

– Personligen tycker jag det är bra om vi har kameraövervakning. Kanske tänker man sig för innan man gör något när man vet att det filmas. Man ska kunna gå i centrum utan att känna sig rädd. Det är viktigt, säger Pia Almström.
I torsdags stod fyra unga män som pekats ut som nazister åtalade för att ha hotat Lina Larsson, som driver dansstudio mittemot järnvägsstationen i Kävlinge, och misshandlat hennes pojkvän på Ica tidigare i år.
Så sent som förra fredagen tvingades hon låsa in sig på teatern när ett större antal personer ur samma nazistgäng hotade henne.

Nu vill kommunen vidta en rad åtgärder för att komma åt nazisterna. En av dem är att ansöka om att få utöka kameraövervakningen. I dag övervakas stationsområdet med kameror som enligt kommunens säkerhetschef Per Nordén är av olika kvalitet.
– Vi har bra kameror, och vi har ännu bättre kameror. Vi vill komplettera dem med fler.
Då handlar det inte bara om att utöka övervakningen på stationen i Kävlinge. Även handelsstråket Mårtensgatan finns i planerna.
– Så kan det vara, säger Per Nordén.

Om två veckor ska Trygghetsrådet träffas för att diskutera vad som ska göras. Sent kan tyckas, men enligt Per Nordén är det svårt att samla alla på kort varsel.
– Vi vill diskutera det här brett. Det blir en bred palett av åtgärder, mjuka och hårda.
Efter händelsen på Ica i våras menar Per Nordén att det blev lugnare på byn.
– Polisen tråkade ut dem med sin närvaro, säger han.
Men för några veckor sedan kom åter rapporter om att nazistgänget härjat i centrum. Nu finns en press på kommunen att genomföra åtgärder tillsammans med andra myndigheter.

Pia Almström hoppas att polisens insatser ska ge verkan
– De lägger ner kraft på det här. Det känns inte som att polisen är rådlös. Jag hoppas att det hjälper.

Dagens fråga

Har du blivit strandsatt vid något tågstopp i år?

Loading ... Loading ...