MFF:s Vladimir Rodic kommer snart att möta Ryssland och Österrike i Sveriges EM-kval-grupp. Foto: TT/arkiv

Rodic byter landslag och spelar EM-kval

MALMÖ Bara lite pappersarbete återstår innan MFF-mittfältaren Vladimir Rodic blir medborgare i Montenegro. När det är klart kan han spela EM-kvalmatcherna mot Österrike och Ryssland.

– Det är dags att tänka på min egen karriär och då får jag ta chansen som erbjuds. Jag tycker ju att jag borde blivit uttagen i det serbiska landslaget så pass bra som det gått för mig. Men där har inget hänt, säger Vladimir Rodic och betonar att han har en rätt stark anknytning till Montenegro.
– Min morfar är därifrån och mamma växte upp där så det ska inte bli något problem att få mitt nya pass.
– Jag är inte arg på det serbiska förbundet eller på dem som tar ut det landslaget. Men väntar jag på chansen där kan det ta sex år, eller tio, det är omöjligt att veta. Därför var det mycket intressant när Montenegro hörde av sig.

Två omgångar återstår i kvalgruppen. Montenegro ligger på fjärde plats med elva poäng. Före ligger Sverige på tolv, Ryssland på 14 och Österrike på 22.
Montenegro har kvar att möta Österrike hemma den 9 oktober och Ryssland borta den 12 oktober och kan alltså hjälpa Sverige i kampen mot Ryssland.
– Men framförallt har vi själva fortfarande chansen. Synd att vi spelat färdigt mot Sverige, det hade varit kul att få spela mot Anton Tinnerholm.
Medan Montenegro har kvar möjligheten att nå EM ligger Serbien, där 22-årige Vladimir Rodic spelat åtskilliga ungdomslandskamper, sist i sin kvalgrupp med bara en poäng.
– Resultaten talar ju för sig själv. Men Serbien har massor med stora talanger och bra spelare och är givetvis bättre än så.

– Men jag tycker ändå att jag borde fått chansen och när den här möjligheten att byta medborgarskap kom bestämde jag mig för att inte vänta längre, berättar Vladimir Rodic.
På onsdag får han en ny gyllene möjlighet att visa internationell klass när MFF tar emot Real Madrid i Champions League hemma på Stadion.
– Det ska bli fantastiskt. Enligt mig är Ronaldo världens bäste fotbollsspelare. Nu får jag möta honom och de andra stjärnorna och få ett besked hur jag kan hävda mig i den konkurrensen. Inhoppet i Paris mot PSG gav mersmak, säger MFF:s succéförvärv och betonar snabbt.
– Fast först ska vi åka till Halmstad och det är 100 procent fokus på den matchen. Det vet alla.