Nina Persson avrundade kvällen på Palladiums scen med att sjunga några sånger till Martin Hederos på piano. Foto: Jörgen Johansson
Musik i Syds Martin Martinsson, Nina Persson, Swedbanks Magnus Månsson och Ann-Charlotte Carlén från Malmö Musikhögskola vid prisutdelningen. Foto: Jörgen Johansson
Moto Boy, Oskar Humlebo, spelar också till förmån för mat till flyktingar på Lesbos. Foto: Jörgen Johansson
Skåne Music Award 2015
Cardigans med Nina Persson medverkar vid galan We Act i Malmö. Foto: Jörgen Johansson
Skåne Music Award 2015
Skåne Music Award 2015
Skåne Music Award 2015
Skåne Music Award 2015

”Som ett välkommen hem”

I somras stod hon själv på scen och hyllade Emmylou Harris som fick Polarpriset. I går var det Nina Perssons tur att hyllas av andra artister när hon tog emot det första Skåne Music Award vid en gala på Palladium i Malmö.
– Jag är hedrad och glad. Och nu när vi ska bo här känns det som ett välkommen hem, sa artisten i sitt tacktal.

”En artist med stor konstnärlig bredd och i ständig utveckling”. Så lyder en del av motiveringen för att Nina Persson stod i centrum för hyllningarna den här kvällen.
Hon är mest känd som rösten i The Cardigans och A Camp och det gav förstås avtryck i programmet. Oskar Humlebo framförde A Camps Frequent flyer och fick senare vikariera för Nina Persson när The Cardigans spelade If there is a chance. Dollykollot gjorde en suverän version av Jolene med assistans av Nina själv och med en stråksektion – och huvudattraktionen för kvällen såg mer än nöjd ut med alltsammans.

När vi träffades några timmar före konserten berättade Nina Persson att hon blir lite nervös av att stå i centrum på det här sättet.
– Jag har lite svårt för den typen av uppmärksamhet för min egen del. Det kanske Emmylou Harris också har, sade hon. Men att hon skulle uppskatta kvällen, kanske speciellt i efterhand, var hon redan då säker på.
Juryns motivering passar bra in på Nina Persson, artisten som bland annat frontar popband, sjunger med symfoniorkestrar, sjunger barnmusik på film, ger ut soloplattor och gör egna shower.
– Ja, jag tror att det stämmer. Jag har fortfarande inte valt det här jobbet. Jag håller på att välja, jag trevar och letar och blir inbjuden till olika saker. Jag har själv ingen gjuten bild av vad jag håller på med.

Att ständigt utvecklas är också en nödvändighet. Det får inte bli tråkigt.
– Jag känner ofta som artist att det som jag gjorde sist är inte så kul att göra igen. Utom att spela gamla Cardiganslåtar, det är roligt om och om igen. Det är en annan fröjd i det och så får man också komma till så roliga platser.

I höst ska Cardigans spela i Chile och Mexiko. Och det är allt i musikväg som står i Nina Perssons kalender för tillfället. Just nu är hon inne i en period där hon håller mycket öppet.
– Dels för att kunna vara öppen för förslag och också för att jag tycker det är rätt skönt att vara en hemmavarande förälder. Det är Nathans (maken Nathan Larson red:s anm) tur att åka lite nu. Jag tycker det känns skönt att vara hemma med mitt barn, det kommer jag aldrig att ångra. Och har man ingen kristallklar idé så behöver man ju inte jobba för jobbets skull.
Familjen, Nina, maken Nathan och sonen har alltså flyttat hem till Malmö.

Bor ni här i stan till hundra procent nu?
– Det blir nog aldrig hundra procent. Men så pass mycket att vår son går i dagis här, så det är ju huvudpunkten. Vi har ett hus kvar i New York vill och måste åka dit ibland.

Att ha basen i Malmö känns bra.
– Jättekul, det känns som om man återupptäcker Malmö. Malmö har ju förändrats så mycket, så det är spännande. Men nu ska vi ju igenom Malmövintern också, så fråga mig i april hur det känns …
Kvällen på Palladiums scen avrundades med att Nina Persson själv sjöng några sånger tillsammans med Martin Hederos på piano, bland annat Rufus Wainwrights Going to a town och Cardigans Lead me into the night. Avskalat, vackert och ett bevis på den artistiska bredden om något.
Inför kvällen sade Nina så här:
– Det här i kväll är det sista jag gör på länge som är musikjobbsrelaterat. Sedan blir det lite mer vanligt vardagsjobb. Jag ska krypa in under en sten och fundera och ha det gott. Den här kvällen blir ett avstamp till en fri period och det känns bra att man får lämna det med sådan bra självkänsla.

Fakta: Skåne Music Award är på 100 000 kronor och sponsras av Swedbank. Priset delas för första gången ut 2015.