Cykelhus slapp parkeringskrav

VÄSTRA HAMNEN Ett hyreshus där det bara ska bo cyklister. Det planeras i Västra hamnen.
Politikerna i tekniska nämnden ger klartecken och hoppas byggherren ska kunna locka till sig cyklande hyresgäster.

Det är den tyska arkitektfirman Hauschild och Siegel som vid Lilla Varvsgatan vill bygga ett hyreshus/lägenhetshotell med 55 hyreslägenheter och 34 hotellägenheter.
Det nya är att huset skall vara särskilt utformat för att billösa hyresgäster skall bosätta sig här.

Det kommer att finnas väderskyddade cykelparkeringar inomhus i markplan och hissarna ska anpassas så att det går att ta med cykeln till entrébalkongerna, som byggs så att de ger plats för en cykelparkering i direkt anslutning till boendet.
Det kommer också att finnas en gemensam anläggning för underhåll av cyklar och en cykelpool med bokningsbara lastcyklar, gästcyklar och cykelkärror.
Lägenhetshotellet ska också vara cykelvänligt, varje gäst kommer att kunna ha en egen cykel med parkering i markplan direkt utanför dörren till sitt rum.
Det innebär att huset skall byggas utan några krav på att ordna bilparkering på eller i anslutning till fastigheten.

Ett intressant pilotprojekt, tycker majoritetens politikern, medan oppositionen är tveksam till att det lyckas. Och då måste husägaren ordna fram bilplatser och det borde för tydlighetens skull stå i tomträttsavtalet.
– Det tekniska nämnden gör i avtalet är på något sätt friskriva fastighetsägaren. Om det inte lyckas kan det inte vara gatukontorets ansvar att fixa det, säger nämndens andre vice ordförande Håkan Fäldt (M).
Majoriteten pekar på att ett sådant krav kan skrivas in i en detaljplan och skriver på tomträttsavtalet för fastigheten.

Dagens fråga

Har du ätit på någon restaurang med stjärna i Guide Michelin?

Loading ... Loading ...