Dansarna Alexandra Göransson, Elin Hallgren och Andrea Dere utforskar mänskligt beteende i Dear Humans. Foto: Imre Szibrik

De speglar mänskligheten i sina rörelser

recension

DANS
Dear humans
Dansstationens turnékompani och Mari Carrasco
Koncept och koreografi: Mari Carrasco
Dansare: Alexandra Göransson, Andrea Deres och Elin Hallgren
Ljusdesign: Imre Zsibrik
Urpremiär lördag 19/9 på Dansstationen

De tre dansarna föds fram ur ett drömlandskap av rosslande metalliska ljud och skarpa lysrör. Rymdskeppet har landat.
I Dear humans är dansarna utomjordiska varelser som ska få oss att fundera över människors beteenden och se oss själva utifrån. Och det lyckas de med. Alexandra Göransson, Andrea Deres och Elin Hallgren blir till speglar som reflekterar publiken och hur vi rör oss. De vänder och vrider på verkligheten och lockar till skratt.
De bär genomskinliga regnrockar och under dessa sportiga, silverglittrande och neonlysande kläder. När de tar på sig billiga blonda peruker blir de tre en enhet med skilda personligheter.

De pratar utan röster, stirrar på publiken med stela leenden som är så breda att de är på väg att spricka. De rekonstruerar kända bildkonstverk i en blixtsnabb genomgång av mänsklighetens historia. Och när de undersöker olika sätt att hälsa på varandra urartar en high five snabbt till ett lättsamt slagsmål. Rörelserna kryddas av pålagda, burkiga sitcom-skratt.
Publiken sitter runt scenen så dansarna har möjlighet att komma alla helt nära – och den möjligheten utnyttjas på bästa sätt.
De söker upp personer i publiken, använder sig av dem och suger energi från dem. De härmar rörelser och gester, de testar uttrycken som finns i bänkraderna, skrattar maniskt när fnisset bubblar upp i salongen. De går för långt och ändrar stämning totalt när ett skrik skär igenom skratt och fniss.

Dear humans är en fartfylld energikaka som snuddar vid djupa frågor om vad det är att vara människa, men den blir aldrig särskilt allvarlig. Den håller inte fast vid det mörka så länge att det blir obehagligt och det hade nog varit möjligt att skruva upplevelsen ett varv till.
Samtidigt kommer Dear humans aldrig att vara sig exakt lik från föreställning till föreställning. Den har potential att bli något helt annat beroende på hur publiken reagerar i förhållande till dansarna.
Dear humans är skapad för Dansstationens turnékompani och riktar sig till skolelever över tolv år. Förhoppningsvis släpper en tonårspublik loss på ett sätt som en vuxen – och något reserverad – premiärpublik inte gör.

Sammantaget är Dear humans en trevlig upplevelse med medryckande dansfragment och en stor portion humor. Det räcker långt.

DANS
Dear humans
Dansstationens turnékompani och Mari Carrasco
Koncept och koreografi: Mari Carrasco
Dansare: Alexandra Göransson, Andrea Deres och Elin Hallgren
Ljusdesign: Imre Zsibrik
Urpremiär lördag 19/9 på Dansstationen