Aron Remmert och William Björk från Genarp tyckte att det var kul att sitta i en brandbil. FOTO: KRISTINA DAVIDSON
Många Genarpsbor tog chansen att åka med brandbilen på en tur runt den nya brandstationen.
Brandmannen Ola Bonder är beredd att rycka ut från den nya brandstationen.
Den nya brandstationen är betydligt större än den gamla.
Nöjda med de nya lokalerna är Kent Petersson, Arne Olsson och Ola Bonder, alla tre från Genarp.

Ny brandstation ett lyft för bygden

GENARP Det nya brandstationen i Genarp säkrar deltidsbrandkåren och är ett riktigt lyft för byn.

Det positiva budskapet spreds när Räddningstjänsten Syd bjöd in hela bygden till invigning och öppet hus på lördagen.
– I flera omgångar har det varit tal om att lägga ner räddningstjänsten i Genarp. Med våra nya fräscha lokaler är det lättare att utveckla verksamheten och rekrytera nya deltidsbrandmän, menar Ola Bonder i räddningskåren.
Den gamla brandstationen ligger mitt i byn och har länge varit för liten och i behov av renovering.
Efter många års kamp skrev Räddningstjänsten Syd 2014 ett avtal med fastighetsbolaget Kent Peterssons Fastigheter AB på industriområdet, som fick i uppdrag att bygga den nya brandstationen.
– 10,5 miljoner har bygget kostat men då har det också blivit ändamålsenliga lokaler på tomten på 3000 kvadratmeter. På måndag är inflyttningen klar, berättar fastighetsägare Kent Petersson.

Stationschef Arne Olsson , som är en av eldsjälarna bakom bygget, pratade om att den nya brandstationen skapar mer plats för kåren och stärker upp organisationen ytterligare.
– Jag har varit deltidsbrandman i 36 år och är glad över att kunna göra en samhällsinsats. Vi har också byggt upp ett starkt kamratskap i Genarp, säger Arne Olsson.
Bland de satsningar som görs i Genarp är bland annat och en juniorbrandkår, som man är unika om.
– Det innebär att ungdomar i sjuan, åttan och nian kommer hit och har brandövningar och även deltar i några av våra som statister, berättar Arne Olsson.
Han och de andra i den 20 personer stora räddningskåren har jour var tredje vecka. Då ska en styrkeledare och fyra brandmän kunna infinna sig på stationen inom fem minuter för att rycka ut. Det betyder att de bor och ofta arbetar i byn.
– Vi har sju deltidsbrandkårer inom Räddningstjänsten Syd och de får ofta rycka ut när det är större olyckor i regionen. Olyckor är vanligare än bränder numera, förklarar Mikael Kess, chef för deltidskårerna.
Vid invigningen talade också förbundsdirektör Per Widlundh om vikten av att satsa på service som skola, biblioteket och en brandstation för att få en levande landsbygd.

Räddningstjänsten Syds direktionsordförande Susanne Jönsson pratade om att Genarpskåren får större möjligheter att ta emot skolklasser och sprida information om yrket och om brandsäkerhet på denna nya brandstationen på Kärrvallen.
Besökarna tog också chansen att åka brandbil, prata med brandmännen, träffa maskoten Flammy och mumsa på grillad korv och wienerbröd vid invigningen.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Såg du första avsnittet av På spåret?

Loading ... Loading ...