Calle och Marika Sjöström har båda slutat jobba och satsar helhjärtat på att få Brygghus Pax i rullning. Foto: Lisa Winqvist
Calle Sjöström med katten Pax, som de hittade på en rastplats, och som har gett namn åt brygghuset.
Malt som används till bryggningen.
Jästen väcks till liv genom att snurras förstiktigt i flaskan.
Ölen som familjen Sjöström brygger finns än så länge bara på en pub. Men drömmen är att öppna ett eget brygghus och sälja ölen.
Calle Sjöström spenderar mycket tid med att ta fram och prova recept. Enligt honom själv blir det bra i princip varje gång.

Bryggeri mindre än mikro

Flyinge De har döpt sitt brygghus efter en upphittad kattunge och tanken är att alltid förbli lokala.
Snarare än att se sin öl på Systembolaget vill Calle och Marika Sjöström skapa en bryggpub med egen och andras öl – i Flyinge.

Malt, jäst och humle. Och så vatten förstås. Det låter enkelt. Men ölbryggandet är en ädel konst. Mängden malt i förhållande till mängden humle, hårdheten i vattnet och vilken typ av jäst avgör hur ölen smakar, och recepten kan varieras i det oändliga.
För Calle och Marika Sjöström började det i liten skala. Calle började intressera sig för att brygga tack vare vänner som inspirerade. Han gick då från att knappt dricka öl alls till att göra egen.
Det tog inte långt tid förrän även Marika, som inte heller varit någon vidare ölkonossör, började hjälpa till med bryggandet. De är båda ingenjörer och har god koll på den tekniska biten. Bland annat har de kopplat in familjens gamla kylskåp på nätverk för att kunna styra temperaturen mer exakt.
För ungefär ett och ett halvt år sedan sade Marika upp sig från sitt arbete. Calle slutade i samband med att Sony i Lund drog ned i våras. Innan dess hade han varit tjänstledig för att syssla med bryggandet.

Det var då paret kom fram till att de ville göra något tillsammans. De har satt målet högt. Inte nog med att de vill brygga öl, drömmen är även att öppna en bryggpub i Flyinge.
– Vi hade diskussioner med ägaren till den gamla banken i byn och var på väg att köpa huset. Men i slutändan blev det inte så, berättar Marika Sjöström.
De bor i en villa i Flyinge och har bryggeriet i ett förråd på tomten. Längs den ena väggen i förrådet står tre stora metallbaljor som rymmer vardera 100 liter.
Kärlen används i olika steg i bryggningen. Längs den andra väggen förbereds jästen. Två glasflaskor, sådana som finns i alla kemisalar i landet, vibrerar så att jästen ska hållas igång och inte sjunka till botten. Det handlar om att väcka jästen till liv, berättar Calle, därför ska den brunfärgade vätskan hållas i rörelse

Pax brygghus är mindre än många så kallade mikrobryggerier och paret kallar det istället för ett nanobryggeri.
I fredags förra veckan var det premiär för ölen på Ett rum och kök i Eslöv. Under kvällen fanns Marika och Calle på plats för att servera öl och höra vad gästerna tyckte.
– Vi vill verkligen ha feedback från de som dricker ölen. Vi är inte inriktade bara på ölnördar utan vill ha något för alla. Vi vill även försöka göra det mindre grabbigt med ölbryggande, säger Marika som är noga med att säga att de är och vill förbli lokala.
– Vi vill vara en mötesplats i Flyinge. Vår dröm är inte att sälja vår öl på Systembolaget.
Det är Calle som tar fram recepten till de olika ölsorterna.
– Jag läser allt som handlar om öl. Jag lyssnar på poddar om öl och inspireras att testa nya saker, säger Calle.

Enligt hustrun Marika har han en ovanlig förmåga att omsätta det han läst om i praktisk handling. Och enligt dem själva blev till och med den fösta ölen en lyckad brygd.

Finns det inte en risk att finölen bara är en tillfällig trend?
– Det är ju en trend, visst. Och den kommer säkert att kulminera någon gång, men jag tror inte att den gjort det ännu. Och trenden har funnits i flera år och i USA har den kommit, gått och sedan kommit tillbaka, så jag tror nog att den kommer att hålla i sig även i Sverige, säger Calle Sjöström.

Namnet på bryggeriet – Pax brygghus – kommer från en hittekatt som familjen fick med sig från en rastplats på väg till sin sommarstuga i Sörmland.
– Vi hade inte tänkt ha djur, inte alls. Men så såg vi den här katten och kunde inte lämna honom där så vi tog med honom, berättar Marika Sjöström.
När de lyckats lokalisera ägaren till katten bestämde de sig för att även adoptera hans bror.
– Vi visste inte om det var en han- eller honkatt så vi valde det neutrala namnet Pax och nu heter vårt brygghus också det.

Dagens fråga

Är du rädd för att flyga?

Loading ... Loading ...