Dear Humans har hämtat inspiration för science fiction. foto: imre szibrik
Alexandra Göransson, Andrea Deres och Elin Hallgren dansar i föreställningen Dear humans.foto: imre szibrik

Glittrigt dansverk från rymden

Tre utomjordingar kommer på besök till jorden en kort stund och upplever människornas olika beteenden och känslor.

Det är innehållet i Dansstationens nya föreställning Dear Humans som vänder sig till alla – men framför allt till ungdomar på högstadiet.
Dear Humans är ett glittrigt dansverk från yttre rymden med inspiration från science fiction. Dansare är Alexandra Göransson, Andrea Deres och Elin Hallgren.

Koreografi och koncept står Mari Carrasco för. Hon har arbetat mycket med dansföreställningar för unga människor och håller mycket av den unga publiken – även när den inte uppför sig precis som en vuxenpublik.
– Ungdomar har en energi som stutsar fram och tillbaka mellan åskådare och dansare. Jag går i gång på ung publik.
– Unga ger direkt feedback. De visar sin reaktion lite snabbare. Vuxna är mer väluppfostrade, men också tråkigare.

Vad gör du om ungarna börjar busa under föreställningen?
– Då kan man rikta en blick mot dem. Eller härma dem. Då kan de börja skratta istället.
– Den här föreställningen är som gjord för att integrera med publiken.
Dear Humans är inspirerad av filmer som Mari Carrasco såg som barn, som ET, Aliens och Stanley Kubricks 2001.
– Jag har alltid känt mig utanför, lite som en Alien, och det gör jag fortfarande. Många gånger har jag upplevt känslan av att göra eller vara helt fel. Speciellt när pressen blir för stor att bete sig på ett visst sätt. Då vill jag ofta flippa och göra det motsatta av vad som förväntas.
Många unga människors tankar kretsar omkring utanförskap och att våga vara sig själv. Vad händer om man bryter mot samhällets osynliga regler? Vem förväntas jag vara? Det är ämnen som passar mycket bra att behandla genom dans, menar Mari Carrasco.
– Det handlar om hur man ska vara i sociala situationer och att våga vara så knäpp som man innerst inne är!

Kan ungdomar i högstadieåldern förstå sig på modern dans?
– Jag tror inte att de förstår allt, men det behöver de heller inte. Det är deras egen upplevelse som är det viktiga. När det gäller dans finns det inget som är rätt eller fel.
– Konstens värld är viktig att möta så tidigt som möjligt. Det var konsten som räddade mig som ung.
Mari Carrasco började sin danskarriär med att dansa framför tv:n hemma i Vallentuna till MTV:s program. Senare blev det dansskola och Balettakademien. Nu arbetar hon både som dansare och koreograf.

Hennes mest kända föreställningar har bägge varit för ungdomar: Bartolomeo, som turnerat i Skåne, och GirlsWillMakeUBlush på Unga Klara i Stockholm.
Dear Humans har premiär 19 september och veckan efter ges tre skolföreställningar på Palladium- Nästa anhalt är Riksteaterns utbudsdagar i Hässleholm i oktober. Under våren åker föreställningen på turné.