Pristagaren Medin Jugo belönas med en specialgjord pin av Jonatan Hjort, förbundsordförande i NBV.
Besökaren på aktivitetshuset kliver rakt in Oscar Olsson-museet. Miljön är skapad för att ge en känsla av atmosfären på den allra första studiecirkeln som hölls av Oscar Olsson i Lund 1902.
Mustafa Mohamed från SomSkåneNews firade det nya aktivitetshuset med tårta.
Flera bildningsförbund arbetar tillsammans i ett tegelhus på Ystadvägen i Malmö. I lokalen finns också Oscar Olsson-museet. Foto: Carro Wendt

Lokal på Ystadvägen för bildning utan gränser

Malmö I ett rött tegelhus på Ystadvägen i Malmö samlas numera mycket kunskap. Här delar nu bildningsförbunden NBV och Kulturens lokaler med SomSkåneNews och Oscar Olsson-museet i Malmö. Självklart invigdes aktivitetshuset med ballonger, bandklippning och tårta!

Sedan i våras har Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet (NBV) funnits i lokalerna på Ystadvägen. Nu delar man också lokaler med Kulturens bildningsverksamhet. Tanken är att man ska kunna dra nytta av att enkelt kunna samarbeta med varandra, och i Malmö är det första stället i landet där NBV sitter förbunden sitter tillsammans.
Nykterhetens bildningsförbunds förbundsordförande Jonatan Hjort invigningstalade och framhöll Malmö stad som en spännande plats för studiecirklar.
– I Malmö har NBV sin största verksamhet för invandrade grupper. I vår verksamhet i Malmö är 34% av deltagarna av invandrarbakgrund mot 18% i övriga landet, säger Jonatan Hjort.

Grunden är de personer som kom till Sverige på 90-talet från Balkan.
– Då var NBV aktiva och det ledde till att vi nu har en mångfald inom verksamheten.
I samband med vårbudgeten tilldelades bildningsförbunden i Sverige stora summor pengar för att jobba med integration.
– Skåne har fått pengar för att arbeta med ca 5000 asylsökande inom alla bildningsförbunden, berättar Jonatan Hjort.
Utan cirkelledare skulle det inte blivit många studiecirklar, och NBV passade på att uppmärksamma två av sina kursledare. Det var skåningarna Medin Jugo och Ferydon Shir-Khani som fick var sitt pris.

En förening som funnit i huset sedan i våras är SomSkåneNews. Föreningen har studiecirklar inom bland annat musik, film, bilder och har en somalisk utgångspunkt.
I lokalerna finns även Oscar Olsson-museet. Oscar Olsson kallas ”Olsson med skägget” och startade 1902 den första studiecirkeln i Lund. Tanken med museet är att besökaren ska kliva in i en lokal som ger en känsla av atmosfären på den allra första studiecirkeln. I lokalen finns böcker från den första studiecirkeln och bilder och filmklipp att titta på. Tidigare låg museet på Ehrensvärdsgatan 4.

Dagens fråga

Har du varit på bio den senaste månaden?

  • Nej (87%, 563 Röster)
  • Ja (13%, 83 Röster)

Antal röster: 646

Loading ... Loading ...

Webbkryss