Slalom mellan tunnor, en backövning och slalom igen. Och det gäller att vara snabb i den prestigefyllda tävlingen. Nytt för i år var dessutom fyrhjulingsrace för tjejer. Foto: Helena Svensson
LRF-ordförande Stefan Frank var speaker under dagen.
Nytt för i år var fyrhjulingsrace för tjejer.
Deltagarna kommer från hela Skåne för att få tävla.

Traktorslalom över stubbåkern

Östraby En gång om året förvandlas Agne Håkanssons stubbåker i Östraby till rallybana.
– Förra året kom det över 1 500 personer för att titta – och jag tror att vi slår det i år, säger arrangerande LRF-ordförande Stefan Frank.

Det behövdes en föryngring i leden tyckte LRF Östraby/Västerstad och satte sig ner för att fundera på hur. Så kläckte någon idén med ett bilrally på stubbåkern.
– Men eftersom vi är LRF så blev det såklart ett traktorrally istället, säger Stefan Frank.
För åttonde året arrangerade man så stubbarace i Östraby dit både veterantraktorer, deras förare, supportrar och publik tagit sig från hela Skåne.

Förutom traktorrallyt blev det i år tävling på fyrhjuling för tjejer, pallstapling med lastmaskin, utställning av Unga Bönder samt av både veterantraktorer och alldeles nya diton från traktens maskinfirmor.
Charlotte Österberg hade aldrig suttit i en traktor för fyra år sedan, då hon ställde upp i rallyt för första gången.
– Det här är fortfarande det enda tillfället som jag kör – men som jag längtar efter den här dagen, varenda år, skrattar hon efter två vunna heat.
– Det är så jäkla roligt!

70-plussaren Rolf Crona är mer rutinerad. Han presenteras som en tävlingsveteran i högtalarsystemet när han på startsignal springer mot sin grå Ferguson i originalskick.
Ett felaktigt vägval gör att han diskas i sitt första heat – men det andra vinner han. Trots att han bara är torpare, som han säger.
– Det fanns ingen pil på sista tunnan så jag körde åt fel håll. Men jag som varit med så länge borde ju förstås inte behöva nån pil, skrattar han sedan.

Dagens fråga

Har du tagit in trädgårdsmöblerna?

Loading ... Loading ...