Nästan som rockstjärnorna presenterades handlarna i saluhallen, här Björn Malmsten på Malmstens Fisk & Kök. foto: Karsten Bringmark
Gert Wingårdh gillade uppdraget.
Christoffer Bjermer, Limhamns Kött & Vilt, bjöd på hemlagad leverpastej.
Syskonparet Martin och Nina Karyd.
Mingel i den gamla ruinen, murarna har förstärkts med balkar på toppen för att tåla väder och vind.
Så här kan det se ut i den nya saluhallen som öppnas nästa höst.

Spadtag för ny saluhallen

Malmö Länge har de gått och sneglat på det gamla godsmagasinet vid Västra station. Syskonen Martin och Nina Karyd ville skapa en ny saluhall i Malmö, och nu sätts planerna i verket.

Först för tre år sedan fanns magasinet ute på marknaden, och då slog de till. Nu är bygglov och även avtal med de fem första handlarna på plats. I går togs första spadtaget.
Fast historien om godsmagasinet som saluhall började egentligen med de förra ägarna, Sporken AB, som ägs av sportutrustningsföretaget Light My Fire. De köpte loss godsmagasinet av Jernhusen redan 2008 i syfte just att utveckla en saluhall.
Så blev det inte, planerna sköts upp och Sporken hamnade i stället i en plankonflikt om bygghöjden på det intilliggande p-huset.
Så småningom bjöds godsmagasinet ut till försäljning. Och de nya ägarna tog tag i saluhallsplanerna.
Det faktum att en tidigare saluhall vid Lilla torg avvecklats för inte allt för många år sedan är inget som oroar Nina Karyd.
– Det är en annan tid nu, med ett helt annat fokus på mat. Dessutom tappade efterhand den gamla saluhallen konceptet och blev mer som en foodcourt.

Martin Karyd konstaterar att de visserligen inte ligger vid den stora gågatan mitt i stan.
– Då gäller det i stället att skapa en stark destination. Det är ingen enskild aktör som gör den nya saluhallen, utan en mix av aktörer.
”Ett himmelrike för matälskare” är den kaxiga devisen, och för att övertyga presenterades i går fem handlare som flyttar in när hallen öppnar nästa höst.
– Mat har blivit en social markör, konstaterade Martin Karyd, och saluhallsprojektet rider verkligen på mattrenden.
De fem handlarna presenterades lite som rockstjärnor.
Laguppställningen består av Frukt & Grönsakshallen, Bengtsons ost i Lund, Limhamns Kött & Vilt, Malmstens Fisk & Kök från Lunds saluhall och kafferosteriet Koppi från Helsingborg.

– Dessa är de fem största. Men totalt finns här plats för 20 enheter, och vi har haft samtal med ett 30-tal intressenter, det viktigaste är mixen, berättade Nina Karyd som inte känner någon oro för att fylla saluhallen.
Till godsmagasinet fogas också en ny källare för kyllager bland annat, samt en kompletterande byggnad mot p-huset som ska rymma restauranger.

För att sy ihop hela skapelsen har en av Sveriges mest namnkunniga arkitekter anlitats, Gert Wingårdh.
– Godsvagnarna lastade ur på ena sidan och hästvagnarna lastade på varorna på andra sidan – det här är verkligen anrik mark, konstaterade han.
Den nya längan, bredvid tegelbyggnaden kommer att få en fasad med rostigt stål som ger en speciell karaktär, och längan kröns med ett sadeltak precis som godsmagasinet.
– Vi är glada åt det här uppdraget, eftersom vi får jobba med material och en substans som vi gillar.
På plats i minglet fanns även byggkommunalrådet Karolina Skog (MP).
– Med tanke på magasinets svåra läge tror jag det är ett bra val att de gått hela vägen ut och satsat på Gert Wingårdh. I stället för att göra något medelmåttigt.
Men vad kostar då hela kalaset?
– Det där är en uppgift som vi behåller för oss själva, sa Nina Karyd.

Dagens fråga

Tar sig Sverige till EM i fotboll?

  • Ja (61%, 262 Röster)
  • Nej (39%, 170 Röster)

Antal röster: 432

Loading ... Loading ...