Christer de la Motte tar tillfälligt över som socialchef i Hörby. Han hyrs in på konsultbasis. Timarvodet ligger på 1 100 kronor.
...samtidigt som man har höga kostnader för sparkade socialchefen Peter Hansson. Hanssons ”fallskärm” kostar kommunen 1,4 miljoner kronor. Arkivbild

Fallskärm och konsultchef kostar Hörby miljoner

Avgångsvederlag för miljonbelopp och dyra konsultarvoden. Beslutet att sparka socialchefen Peter Hansson tidigare i år har blivit en dyrköpt historia för Hörby kommun.
För att tillfälligt bemanna den tomma socialchefsstolen anlitar kommunen Christer de la Motte som konsult. Han får 1 100 kronor i timmen.

Kommunen betalar fortfarande omkring 55 000 kronor i månaden till Peter Hansson, som tvingades lämna sin post som socialchef med omedelbar verkan i våras.
I och med att han fick sparken löstes fallskärmen, eller avtalet om avgångsvederlag, ut. Peter Hansson har rätt till 18 månadslöner efter att han slutat.

Sammanlagt kommer avtalet att kosta kommunen 1,4 miljoner kronor, inklusive sociala avgifter.
Rekryteringen av ny socialchef har precis påbörjats. Det är en process som kan dra ut på tiden och eftersom kommunen inte kan vara utan socialchef under tiden har kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat att anlita Christer de la Motte från Båstad.

Christer de la Motte är konsult och har lång erfarenhet av ledande uppdrag inom offentlig förvaltning. Närmast kommer han från en tjänst som barn- och utbildningschef i Höörs kommun. Dessförinnan var han inhyrd som socialchef i Höörs kommun.
Kommunstyrelsen sade vid ett möte i augusti ja till att anlita de la Motte – genom hans bolag Christer de la Motte AB – som socialchef i Hörby kommun.
För det får han 1 100 kronor i timmen i ersättning av kommunen.
– Dyrt – men nödvändigt. Det hade blivit dyrare att låta bli. Vi måste upprätthålla funktionen som socialchef. Under tiden får vi tid på oss att göra en ordentlig rekrytering av en ny permanent chef, säger kommunchefen Johan Eriksson.

Christer de la Motte kontrakteras för sex månader, men avtalet kan förlängas till 10-12 månader. Allt beroende på hur lång tid det tar att få fram en ordinarie socialchef.
– Han kommer att jobba halvtid upp till 75 procent hos oss. Initialt blir det något mer. Vi kommer att stämma av behovet av hans tjänster kontinuerligt, fortsätter Johan Eriksson.
Om Christer de la Motte jobbar 75 procent, det vill säga 30 timmar i veckan, kommer han att tjäna 33 000 kronor i veckan. Eller drygt 130 000 kronor i månaden.
Det innebär att avtalet kommer att kosta Hörby kommun hundratusentals kronor. Om konsultavtalet förlängs till tolv månader kan det bli tal om miljonbelopp.
Att anlita de la Motte i tolv månader på 75 procent skulle kosta kommunen cirka 1,6 miljoner kronor.
Kommunalrådet Susanne Meijer (S) förklarar att det var nödvändigt att hitta en lösning, även om det under en tid innebär att kommunen drar på sig dubbla kostnader för socialchefsposten – både Peter Hanssons fallskärm och Christer de la Mottes konsultarvode.

– Vi har fått mycket positiva omdömen om de la Motte. Mot bakgrund av vad han har levererat i de kommuner han har arbetat i känns det mycket positivt att ha honom här, säger Susanne Meijer.
Även när det gäller rekryteringen av ny socialchef kommer kommunen att behöva ta konsulthjälp, enligt Johan Eriksson. Detaljerna kring det avtalet, och vem som får uppdraget att sköta rekryteringen, är dock inte klara ännu.
Socialnämnden har stora bekymmer med ekonomin, och har haft det i flera år. Senaste prognosen pekar mot att nämnden kommer att gå back med 23 miljoner kronor under 2015. Nämnden har sjösatt en lång rad tuffa sparpaket genom åren.

Susanne Meijer säger att hon har förståelse för att de höga kostnaderna för socialchefsposten kan väcka reaktionerna hos allmänheten, men hon står fast vid att det var rätt att låta Peter Hansson gå som socialchef trots att man nu tvingas betala dyrt för en inhyrd konsultchef.
– Vi var rörande överens om att det behövdes ett omtag. Det behövdes en ny leverans och att man ser möjligheter i stället för besparingar, säger Meijer.
Beslutet att anlita Christer de la Motte var inte enhälligt i kommunstyrelsens arbetsutskott. Två av fem ordinarie ledamöter valde att lägga ner sina röster. Varken Stefan Borg (SD) eller Eva Lindholm (M) deltog i beslutet.

Eva Lindholm anmärkte bland annat på brister i beslutsunderlaget och hanteringen av ärendet, och att ärendet presenterades först på sittande bord, och Stefan Borg ansåg inte att han hade haft tillräcklig insyn i processen som ledde fram till att Peter Hansson tvingades avgå.

Dagens fråga

Har du blivit strandsatt vid något tågstopp i år?

  • Nej (65%, 388 Röster)
  • Ja (35%, 209 Röster)

Antal röster: 597

Loading ... Loading ...