Stephen R. Sylvanie-USA TODAY Sports
Foto: Stefan Sandström/Arkiv

VM-brons till Tallroth

Brottning Sverige tog en fin skalp i Brottnings-VM i Las Vegas natten till onsdag när den 19-rankade Hässleholmssonen Zakarias Tallroth kammande hem bronset i 71-kilosklassen i Grekisk-Romersk stil med en övertygande 3-0 seger mot tysken Matthias Maasch. Medaljen var den första i klassen i ett VM för Sverige. Guldet gick till Rasul Chunayev från Azerbajdzjan.

– Det är rent sinnessjukt. Det här är utan tvekan det största som hänt mig. Jag kan fortfarande inte fatta att jag vunnit VM-brons. En otrolig känsla, säger en exalterad Zakarias Tallroth till efter matchen.

Tallroth som till vardags representerar Malmöklubben IK Sparta hade planen inne mot den duktige tysken. Tempot skulle skruvas upp från start för att sätta press på Maasch och samtidigt få honom att fokusera sig på det defensiva arbetet. Allt efterhand som matchen pågick blev tysken tröttare och tröttare att hela tiden försöka försvara sig. En rullning i första perioden gav en fin tvåpoängare för Tallroth som sedan bättrade på skörden med ytterligare en pinne i andra perioden. Med några minuter kvar av matchen gällde det sedan för skåningen att hålla sig i mitten på mattan och vara aktiv.
– Jag bara hade bestämt mig att jag inte skulle förlora den här matchen. Visst, Maasch är bra, men vi hade analyserat honom noga. Jag ville tvinga tysken att brottas defensivt genom att köra högsta tempo från start. När jag fick mina tre poäng och hade en sådan ledning gällde det att hålla ut resten av matchen på ett ”snyggt” sätt för att undvika varning. När man har en relativt knapp ledning i slutet på matcherna gäller det att dansa på ett ”attraktivt” sätt för domarna, men samtidigt inte se för passiv ut. Jag dansade på rätt skapligt tycker jag, skrattar Tallroth.

Att vinna ett VM-brons som svensk menar Tallroth på är en enorm framgång för ett litet land som Sverige med tanke på de resurser som det finns att satsa på sporten i många andra länder i världen.
– Jag tror inte folk fattar vilken enorm konkurrens det är i viktklasserna. Många länder har flera tusentals brottare att välja mellan och enorma budgetar att spendera på sina aktiva. Vi är väldigt få brottare i Sverige med helt andra förutsättningar så detta är en stort lyft för svensk brottning.
Roger Tallroth kunde tyvärr inte kunde närvara i Las Vegas. Fadern fick snällt stanna hemma och sköta familjesysslorna när sonen var på andra sidan jordklotet för att representera familjen Tallroth.
– Farsan fick åka till sjukhuset och närvara när min brors familj skulle föda istället. Man kan lugnt säga att det har varit en stor dag på många plan för familjen Tallroth.

Pressen att fadern heter just Roger Tallroth har alltid funnits där för Zakarias. Det är först nu på senare år som sonen har känt att han haft något att komma med i framgångsdepartementet.
– Ett VM-brons är jättestort för vår familj. Faktum är att min far vann både OS-silver och EM-brons, men han vann faktiskt aldrig en VM-medalj. Det känns kul att äntligen få bidra med något i familjesamlingen, skrattar Tallroth.Vad skall du göra härnäst?
– Ikväll skall vi äntligen få fira och var bättre att göra det än i Las Vegas.  Vi firar lite här i Las Vegas med alla fansen som åkt hit. Det är mitt sätt att tacka dem för allt stöd de gett mig. Det har varit över 100 tillresta supporters från Sverige här. Vilket drag alltså. Tro´t om du vill, men det finns faktiskt en del brottningsfans där ute he-he. Sen tar jag en veckas semester. Fasen, jag har inte haft ledigt på två år så jag tänkte passa på nu när jag har chansen. Efter Las Vegas åker jag till både San Francisco och Los Angeles innan det bär av hemåt.

Även om ett VM-brons är en stor framgång för Zakarias Tallroth anser han att han fortfarande har en hel del att förbättra och finslipa på inför det kommande OS-kvalet. Det är framför allt defensiven som måste upp ett par klasser om det skall bli ännu ädlare valörer i Rio nästa sommar.
– Min parterr måste bli avsevärt vassare. Det märkte jag bland annat idag när jag gick på offensiven mot ukrainaren Armen Vardanyan i kvartsfinalen. Jag var aggressiv och skulle rulla honom, men han parerade mig och rullade sedan mig istället. Denna typ av kontringsattacker måste jag lägga ner mer energi på.  Nu har jag tre OS-kval mot enbart europeiska motståndare att sikta in mig på. Det bara skall gå vägen i något av dessa kval. Jag bara skall till OS i Rio. Så är det bara, avslutar Zakarias Tallroth