Jonas Karlsson. Foto: Martin Stenmark

Lite bok som rymmer många tunga frågor

recension

BOK
Jag är en tjuv
Författare: Jonas Karlsson
Förlag: Wahlström & Widstrand

Roland får en idé. Ett infall, snarare. Det känns helt rätt just då. Men när bollen väl är satt i rullning växer sig tvivlen allt starkare. Problemet är bara att den där bollen snart rullar alldeles för fort för att kunna stoppas.
Rolands idé dyker upp i hans huvud, och kommer ut ur hans mun, på en workshop med personalen som butikens nye chef Erik bestämmer sig för att iscensätta efter stängning en onsdagskväll. Syftet är att ”tänka lite utanför boxen” ifråga om de för verksamheten alltmer betungande snatterierna. Men diskussionen vill liksom inte lyfta. Ett efter ett faller förslagen till marken, likt nedskjutna lerduvor. Fler vakter. Nä. Återgång till gammaldags betjäning över disk. Nä. Säkerhetskontroller à la flygplats. Nä.
Tills Roland lanserar konceptet med skylten. Erbjud den ertappade snattaren ett val. Polisanmälan, eller en stor, fet skylt om halsen med texten ”jag är en tjuv”, med vilken man får sitta till allmän beskådan i butikens entré och skämmas.

Meningen är förstås att man ska välja polisanmälan. Att blotta tanken på skylten, och den vidhängande skammen, ska vara tillräckligt avskräckande, och förhoppningsvis sedelärande.
Men plötsligt är det en kille som väljer skylten. Arash, heter han, och han kliver in i Rolands universum på ett sätt som ställer till med en fruktansvärd oreda bland de himlakroppar som dittills har snurrat tämligen stillsamt.
Och Roland gillar när det snurrar stillsamt. Så det här blir en utmaning.

Man suckar lite där, ett tag. Jahapp. Nu ska vänskap spira mellan medelålders gubbe och invandrargrabb. Fräscht. Piggt. Inte.
Men Jonas Karlsson är smartare än så. Hans historia är mer mångbottnad, och hans karaktärer försedda med fler facetter. Jag är en tjuv är en till formatet blygsam liten roman som ändå lyckas nudda vid en väldig massa aspekter av detta märkliga, att vara människa.
Jonas Karlsson har ett väldigt karaktäristiskt språk, som han blir allt tryggare i ju fler böcker han skriver. Han är korthuggen, rakt på sak, milt humoristisk. Just humorn är ett lite bedrägligt redskap i den karlssonska verktygslådan. Ibland balanserar han farligt nära karikatyrens gräns. Det blir lite satirisk serieteckning över det hela, stundtals, och Roland och hans medkaraktärer tappar lite grand i trovärdighet.

Men det är som sagt bara stundtals. Oftast ligger den humoristiska undertonen och puttrar på alldeles rätt frekvens, och skapar effektfulla ljussken och skuggor över berättelsen. På det stora hela taget är Jag är en tjuv otvivelaktigt läsvärd. Vänskap, kärlek, ensamhet, moral och etik, rätt och fel, ja, det är faktiskt imponerande hur många tunga frågor han lyckas knöla in i sin lilla bok.

BOK
Jag är en tjuv
Författare: Jonas Karlsson
Förlag: Wahlström & Widstrand