Kultur

Stepp-febern slår till i Skåne

Jerry Travis och Dale Tremont - Sindre Postholm och Linda Olsson. Foto: Malin Arnesson
Artikel Kultur och Nöje Medverkande: Sindre Postholm, Linda Olsson, Lennart Jähkel, Pia Johansson, Johannes Brost, Christopher Wollter med flera.

MusikalTop HatMusikal efter filmen med samma namn, bearbetning av Matthew White och Howard Jacques

Nordenpremiär på Malmö Opera den 5 septemberMusik och sångtexter av Irving Berlin

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Eslöv

Förnedrade polisman med välriktad loska

En polisman bistod när en 19-årig man skulle undersökas av en läkare. Då spottade 19-åringen polismannen rakt i ansiktet. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang).
Foto: Johan Nilsson/TT
Eslöv
ESLÖV Efter att en 19-årig man gått bärsärkagång på sitt vårdboende togs han med av polis efter ett beslut om psykiatrisk tvångsvård. En polisman bistod under läkarundersökningen. Då spottade 19-åringen polismannen rakt i ansiktet.

En dag i januari orsakade 19-åringen full kalabalik på det vårdboende i Eslövstrakten som han var intagen på.

Den 19-årige mannen fick ett utbrott som slutade med att han började slå sönder saker inne på boendet. Han slog bland annat sönder ett piano, fönsterrutor, dörrar och en tv-apparat.

Polisen larmades till platsen. När patrullen anlände var 19-åringen redan säkrad och belagd med handfängsel. Ett beslut om psykiatrisk tvångsvård hade fattats och poliserna fick i uppdrag att köra mannen för att han skulle få vård.

En av poliserna har vittnat om att 19-åringen var oerhört utåtagerande och att han skrek och spottade. Poliserna försökte förgäves lugna honom.

Fick spottluva

Det slutade med att poliserna tvingades dra en spottluva över 19-åringen, för att förhindra honom från att spotta. När de sedan kom till akuten behövde spottluvan tas av för att läkaren skulle kunna undersöka 19-åringen. När en av poliserna tog av luvan spottade 19-åringen polismannen rakt i ansiktet.

”Oerhört äckligt”

Enligt polismannen rådde det ingen tvekan om att mannen siktat på honom med spottloskan och polismannen uppfattade det som att 19-åringens avsikt var att kränka honom.

– Det kändes oerhört äckligt och kränkande, har polismannen berättat under rättegången som följde.

Tingsrättens är helt övertygad om att det inte går att dra någon annan slutsats än att 19-åringen spottat på polisen för att hämnas på honom, eftersom han transporterat honom efter beslutet om omhändertagandet.

Mannen har nu dömts för förgripelse mot tjänsteman och han måste också betala 3 000 kronor i skadestånd till polismannen som han loskade på.

Förnedrad

Enligt tingsrätten måste en polis visserligen vara beredd att mötas med vissa angrepp och ha större mental beredskap inför detta än andra.

Men tingsrätten menar att 19-åringen helt utan provokation spottat på polismannen, som bara skulle underlätta för en läkare att undersöka 19-åringen. Enligt tingsrätten har loskan i ansiktet i hög grad varit förnedrande för polismannen.

3 000 i böter

Den 19-årige mannen döms även för skadegörelsen samma dag och för ett knarkbrott samma dag som han angrep polisen.

Tre dagar efter incidenten slog 19-åringen på nytt sönder saker inne på boendet. Den gången slog han bland annat sönder en fönsterruta, en laptop, en hurts och en tavla. För detta döms han för ytterligare ett fall av skadegörelse.

Mannen döms alltså nu för fyra brott. Han får en villkorlig dom och måste betala 60 dagsböter á 50 kronor, vilket sammanlagt blir 3 000 kronor.

Eslöv

Sjabbel har sinkat nytt tak på Medborgarhuset

Renoveringen av Medborgarhusets tak har försenats med två månader efter sjabbel kring upphandlingen.
Foto: Toomas Laagus
Eslöv
ESLÖV Drygt fem månader har gått sedan Medborgarhusets tak blåste av. Arbetet med renoveringen har fördröjts efter sjabbel kring upphandlingen.
– Det är väldigt tråkigt, säger Åsa Ratcovich som är chef för kommunens serviceförvaltning.

Delar av Medborgarhuset ligger fortfarande inpackat i en byggställning, efter att kraftiga vindar slet loss delar av taket i slutet av april.

Nu visar det sig att kommunens arbete fördröjts när det gäller att anlita en entreprenör som kan renovera taket.

När kommunens serviceförvaltning nyligen redovisade läget i en skrivelse konstaterades det att:

”Förfrågningsunderlaget för Medborgarhusets stormskadade tak har blivit försenat på grund av brister i handlingarna”, står det i serviceförvaltningens månadsrapport.

Vill inte svara

Liselotte Magnusson, chef för kommunens fastighetsförvaltning, vill inte berätta vem som orsakat den brist som lett till förseningen.

– Det vill jag inte svara på. Man kan ha delade meningar om saker, säger hon lite kryptiskt.

Det var i slutet av april som de starka vindarna slet av delar av Medborgarhusets tak.
Foto: Henrik Lindahl

Hur mycket försenad renoveringen blivit på grund av bristen kan hon inte säga.

– Det är svårt att säga. Jag tycker inte det är något onormalt, säger Liselotte Magnusson och hänvisar till att det är en speciell byggnad och att det ställer extra höga krav på att allt blir rätt i handlingarna, där det också används speciella juridiska termer.

”Väldigt tråkigt”

Skånskan tar kontakt med hennes chef, Åsa Ratcovich, som är chef för kommunens serviceförvaltning. Hon ber att få återkomma för att sätta sig in i ärendet och ringer sedan snabbt tillbaka. Åsa Ratcovich beklagar att det dröjt med att få igång renoveringsarbetet.

– Det är väldigt tråkigt att det blivit fördröjt på grund av omtaget av upphandlingen, säger hon.

Hon förklarar att förvaltningen från början anlitat en extern konsult som fick i uppdrag att ta fram ett förfrågningsunderlag som kunde skickas ut inför att kommunen gjorde en upphandling av renoveringen.

Den externa konsulten skulle också ta fram en rambeskrivning, där det beskrivs hur reparationen ska gå till.

– När vår projektledare sedan får förfrågningsunderlaget så visar det sig att det inte håller korrekt kvalitet i de formella delarna.

Har försenats

Samtidigt fick serviceförvaltningen klart för sig att konsulten vid det tillfället inte ens påbörjat arbetet med att ta fram den rambeskrivning som kommunen beställt.

– Då avslutade kommunen samarbetet med den konsulten.

Kommunen fick då börja om från början och leta efter en ny lämplig konsult. När man väl fick napp och kunde börja om hade veckorna gått.

– Det har fördröjts ungefär två månader genom det här omtaget, tyvärr.

Schabblet inför upphandlingen innebär alltså att det nya taket kommer på plats med en försening på två månader.

Enligt den nuvarande tidsplanen ska taket nu vara på plats den sista mars nästa år. Upphandlingen har nu gått i mål och det är bara de sista kontrakten som ska skrivas under.

Av handlingarna kring renoveringsinsatsen framgår det att byggställningen runt Medborgarhuset skadat den befintliga plåten.

Hade de skadorna kunnat undvikas om man inte fått den här fördröjningen?

– Det har inte med fördröjningen att göra, säger Åsa Ratcovich och menar att renoveringen ändå inte hade kunnat slutföras på den här sidan av årsskiftet.

Höör

Missnöje när hyresgäst lämnar vägkrog

Mycket talar för att Custon vägkrog snart står utan verksamhet. Nuvarande hyresgäst är på väg att lämna lokalerna.
Foto: Tobias Lagerholm
Höör
Tjörnarp För två och ett halvt år sedan tog Lena och Torbjörn Strandberg över Custon vägkrog i Tjörnarp. Nu lämnar de lokalerna - men det är inte med varma känslor.
– Här händer ingenting på tomten och det skrämmer bort folk, säger Torbjörn Strandberg.

Tidigare driftansvariga Torbjörn Åsgot och Mats Sandell gjorde om Custon till en vägkrog med 50-talstema innan man lämnade över till paret Strandberg vid årsskiftet 2018 och 2019.

Skånes Fagerhult

Nu meddelar Torbjörn Strandberg att man är på väg att lämna lokalerna. Den 3 december tar man över 73:ans grill längs E4:an i höjd med Skånes Fagerhult. En verksamhet som varit stängd i ett och ett halvt år.

– Fastighetsägaren OK Q8 vill att vi öppnar så fort som möjligt och det har varit avgörande. Vi kan inte ha öppet på båda ställena, säger Torbjörn Strandberg.

Ägarna till Custon lämnar inte Tjörnarp med en bra känsla.

– Vi har inte riktigt känt stödet från Tjörnarpsborna. Vi tycker att folk från Tjörnarp och Sösdala borde kommit hit oftare.

Vad tror du det beror på?

– Vi kommer inte härifrån, vi kommer från Halmstad. Det är nog det största problemet. Vi har blivit lite utstötta och känt att många inte kommit hit, säger Torbjörn Strandberg.

Torbjörn Strandberg är missnöjd med både Trafikverket och fastighetsägaren Gunfast. Dessutom hade han gärna sett ett större stöd från boende i trakten. - Befolkningen tar död på de mindre samhällena. Gynnar man inte den lokala servicen så dör den. Då får man köra en mil till Höör eller Sösdala för att köpa cigaretter. Sen kan det gnällas på att det inte finns något. Det blir så här när man inte gynnar det lokala, säger han.
Foto: Tobias Lagerholm

En annan orsak är den ombyggnad av riksväg 23 som Trafikverket är på väg att genomföra.

– De ska bygga om vägen till en två plus ett väg. Som jag förstått det blir det svårare för lastbilschaufförerna att köra in eftersom vår tomt ska delas på mitten. Missar man infarten och sen ser Custon vägkrog då är man halvvägs till Hässleholm. Trafikverket vill starta redan 2022 och det ställer till det, säger Torbjörn Strandberg.

”Soptipp”

Den tredje enskilda orsaken är att det uppstått en tvist mellan fastighetsägare och hyresgäst.

– Situationen lättas inte av att stället ser ut som en soptipp på framsidan, säger Torbjörn Strandberg och pekar på en hög med uppgrävd asfalt.

Nyligen flyttade Q-Star sin bensinmack 200 meter bort på samma tomt. Fastighetsägaren har påbörjat ett saneringsarbete vid de gamla pumparna som inte är slutfört.

– Det har sett ut så här i två månader. Folk undrar om vi håller på att renovera och vi får mycket skäll från bilister trots att vi inte har med bensinmacken att göra.

Ingen lättnad

Torbjörn Strandberg har fört fram önskemål om en hyreslättnad. Dels på grund av pandemin men också för att Custons tomt blivit mindre när den nya bensinmacken byggts.

– Vi betalar en hyra på 14 000 kronor i månaden. När 1 500 kvadratmeter togs i anspråk till den nya bensinmacken fick vi inte en krona i hyreslättnad. Jag antar att mycket vill ha mer, säger han.

Högarna med asfalt får området att likna en soptipp tycker ägarna till Custon bykrog.
Foto: Tobias Lagerholm

Fastighetsägare är Gunfast AB som ägs gemensamt av Magnus Renud och Nisse Eklund.

– Där behöver vara lite arbeten för att sanera marken där bensinmacken låg tidigare. Där har varit ett arbete och i veckan som kommer ska det asfalteras, säger Magnus Renud.

Han vill inte vidare kommentera Torbjörn Strandbergs kritik om att det ser stökigt ut på tomten.

– Men jag håller inte med om att det skulle se ut som en soptipp. Taket som stått över bensinmacken kommer att stå kvar eftersom hyresgästen vill detta. Det hade vi en diskussion om i våras, säger Magnus Renud.

Vill sälja

Vad gäller hyresgästens argument om en hyreslättnad på grund av att mark tagits i anspråk har Magnus Renud en annan bild.

– Det är inget han framfört till mig och vi har varit öppna med hela tiden att bensinmacken kommer att flyttas inom tomten. Jag förstår inte den kritiken. Det finns två sidor av allting, säger han.

Hur tänker du kring Custonfastigheten framöver?

– I första hand har vi tänkt att utbjuda fastigheten till försäljning när det blir aktuellt, säger Magnus Renud.

Torbjörn Strandberg som har nya planer kommer ändå sakna Tjörnarp.

– Många har ändå stöttat oss och det känns tomt att behöva lämna. Men ska vi överleva denna vintern måste vi göra något, säger han.

Custon vägkrog är på väg att stänga.
Fastighetsägaren håller på med ett saneringsarbete på tomten.
Torbjörn Strandberg är delägare i Custon vägkrog.
Foto: Tobias Lagerholm

Lund

Okänd framtid för Torngården -inga idéer gick att genomföra

En del av Torngården i Stångby kommer att stå tom från och med årsskiftet.
Foto: Lunds kommun
Lund
STÅNGBY För att utveckla en mötesplats i Torngården i Stångby kom Lundakvintetten med förslaget om att genomföra en idétävling för den framtida användningen av fastigheten. Fyra förslag kom in - men samtliga har nu ratats.

– Det har visat sig att förslagen inte är genomförbara, mycket beroende på att de är ofullständiga, lokalerna är för små eller att personerna som har lämnat in dem inte har möjlighet att förverkliga sin idé, säger Magdalena Titze, utredare på kommunkontoret.

Det var i november 2019 som kommunstyrelsen i Lund tog beslutet om att genomföra en idétävling för att få fram förslag på hur man ska använda den delen av Torngården, där Svenska kyrkan har sina lokaler fram till årsskiftet. Biblioteket finns i den andra delen och kommer att finnas kvar.

Ville ha mötesplats

Fyra tävlingsbidrag lämnades in. Två av dem var allmänna och föreslog att gården skulle användas till mötesplats och olika aktiviteter, utan att specificera hur det ska fungera rent praktiskt och vem som ska ha ansvar för lokalerna.

Två mer konkreta förslag jobbade man vidare med: Stångbys Hållbarhetscenter med Verkstäder för för återbruk, delningsbibliotek av bland annat verktyg samt marknadstorg för exempelvis Ekoringen.

Föreslog replokal

Det andra förslaget kallas After Work Activity och innefattar bland annat musik- och biorum, dans, snickeriverkstad, replokal med inspelningsstudio, måleriverkstad med mera. Inget av förslagen kan man gå vidare med.

– Vi vet att kommunen och kultur- och fritidsförvaltningen vill fylla hela Torngården med liv. Där finns flera mötesrum och ett större rum som kan användas av exempelvis föreningen. Men det bygger på att ideella krafter tar ansvar för de tomma lokalerna, menar Magdalena Titze.

Ärendet tas upp på kommunstyrelsen i Lund på onsdag.

Ekonomi

Vd: Till Nasdaq med plan för tiofaldigad volym

Polestarchefen Thomas Ingenlath. Arkivbild
Foto: Terje Pedersen NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi Polestars vd Thomas Ingenlath siktar på snabb expansion. På fyra år ska leveransvolymen tiofaldigas, med tre nya modeller och 16 nya marknader.
Snabbvägen in på Nasdaqbörsen, via en fusion, ger rätt finansiella muskler till satsningen, tror han.

– Detta betyder mycket för vårt bolag. Det ger oss en stor dos energi och det är på ett sätt en bekräftelse som vi kan vara stolta över, säger Thomas Ingenlath till TT i en första intervju sedan huvudägaren Volvo Cars bekräftat att Polestar tar genvägen in på Nasdaqbörsen via en fusion med det redan börsnoterade amerikanska förvärvsbolaget Gores Guggenheim.

– Det är viktigt för framtiden, när vi ska genomföra vår affärsplan med tre nya bilmodeller och gå från 14 till 30 marknader. Det behövs rätt finansiell uppbackning så att vi kan genomföra allt det, tillägger han.

"Vet hur detta ska göras"

Den tyske Polestarchefen, baserad i Göteborg, tillägger att han ser det redan börsnoterade Gores Guggenheim som en perfekt partner.

– Det är en partner vi känner att vi kan lita på och som är erkänd, professionell och vet hur detta ska göras. Det är därför vi hamnar på Nasdaq, säger Ingenlath.

Efter fusionen kommer 6 procent av Polestar-aktierna att handlas på Nasdaq. Resterande 94 procent av ägandet finns kvar bland befintliga ägare, där huvudägaren Volvo Cars ökar sin andel till 50 procent av aktierna.

Relationen till Volvo Cars är avgörande för Polestars affärsmodell, enligt Ingenlath.

– Vi är inte en ”start-up”, som måste göra allt från början på egen hand. Vi kan dra nytta av att vi är en del av denna företagsgrupp och få tillgång till produktionskapacitet, forskning och utveckling och så vidare. Det ger ett viktigt stöd, inte bara till vår affärsmodell utan även till vår värdering. Och det är detta som investerare gillar med vårt bolag, säger Ingenlath.

Polestars leveransvolym beräknas i år öka till 29 000 bilar, mot 10 000 i fjol. Om fyra år är siktet inställt på en volym på 290 000 bilar.

Fabriker i Kina, Europa och USA

Ingenlath pekar ut tre faktorer som avgörande för att målet ska gå att nå.

Första faktorn är lanseringen av tre nya Polestar-modeller till 2024: Polestar 3, 4 och 5. Dessutom planeras en snabb expansion geografiskt, där Polestar vill ta sig in på 16 nya marknader.

Den tredje faktorn är produktionsapparaten, som lätt kan anpassas och som i allt väsentligt redan finns på plats.

– Det finns fabriker i Kina, Europa och USA och vi kommer att dra nytta av denna globala närvaro.

TT: Hur har halvledarbristen påverkat er verksamhet?

– Självklart är halvledarbristen och nedstängningar av underleverantörer i covid-19-pandemin något vi följer noga och måste hantera. Än så länge i år har vi kunnat hålla vår produktion igång, säger Ingenlath.

– Leveransvolymen på 29 000 bilar, som vi räknar med i år, är förstås en prognos som tar i beaktande att det råder halvledarbrist, effekten av det finns med i beräkningen, tillägger han.

Enligt Ingenlath räknar Polestarledningen med att problemen med brist på halvledare och komponenter kommer att avta snart och en bit in i 2022 tror han att problemet i stort är löst.

Premium och lyx

Ingenlath klargör samtidigt att han inte ser något behov av att göra avsteg från Polestars strategi. Det är premium och lyx som gäller även i framtiden, trots de ambitiösa planerna för ökade leveransvolymer.

– Tesla har valt att vända sig till bredare konsumentgrupper med massproduktion nu. Det är inte vår väg. Vi har ett premium- och lyxmärke med högpresterande bilar. Vårt segment är definitivt kvar i detta hörnet av marknaden.

– Polestar 1 kostar omkring 150 000 euro och Polestar 2 omkring 40 000 euro – det är det prisspann inom vilket Polestar kommer att verka.

TT: Så ni kommer inte börja konkurrera med elbilsmodeller från Volvo Cars och Geely?

– Det skulle vara ganska korkat om vi gjorde det. Vi har en modellportfölj inom gruppen där modellerna inte konkurrerar med varandra, det är nog vettigt.

– Med det sagt, var ser vi tillväxten? Tillväxten inom bilindustrin är inom premium-elbilar. Elektrifieringen börjar uppifrån och det är där vi lanserar våra produkter.

Joakim Goksör/TT

FAKTA

Fakta: Tiofaldigad produktion på fyra år

Elbilstillverkaren Polestar, med huvudkontor i Göteborg, har cirka 1 500 anställda globalt. Årets produktion beräknas nå upp till 29 000 bilar och om fem år är målet inställt på 290 000 bilar.

Produktionen är just nu koncentrerad till Kina. Polestar 1 sker på en egen fabrik i Chengdu, Kina. Medan produktionen av Polestar 2 sker på en fabrik i Luqiao, som ägs av Geely, men drivs av Volvo Cars.

Den planerade Polestar 3-modellen ska produceras både i Kina och USA och Precept-modellen, som nyligen presenterats, ska göras på en brittisk fabrik.

Polestars forskning och utveckling är samtidigt förlagd till Sverige, Kina och Storbritannien.

Källa: Polestar

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

Lån - Jämför och ansök om lån online

Privatlån.com

Numera är det lättare än någonsin tidigare att ansöka om och jämföra olika lån. Skälet till detta är att det går att göra online samtidigt som det numera finns ett stort antal låneförmedlare som erbjuder dessa tjänster. Just detta ska vi ta oss en närmare titt på i denna artikel.

Låt en låneförmedlare göra jobbet åt dig

När du ska ansöka om att låna pengar kan du numera göra det hos en låneförmedlare. Det finns flera fördelar med att använda sig av en sådan. För det första slipper du själv sitta och ansöka om lån hos flera olika aktörer när du använder dig av en sådan. I stället räcker det med att göra en ansökan, därefter sköter låneförmedlaren resten åt dig. De kollar då nämligen upp hur dina möjligheter att få lån hos olika aktörer ser ut, jämför de olika låneerbjudandena du får och listar sedan dessa för dig. Du kan då välja det låneerbjudande som stämmer så bra överens som möjligt med dig och dina önskemål.

En av de stora fördelarna med detta är att du själv slipper slösa tid på att sitta och ansöka om lån hos olika aktörer samt jämföra dessa. Som tidigare nämnt gör i stället den låneförmedlare som du väljer att använda dig av jobbet åt dig. Detta är något som du kan spara oerhört mycket tid på.

En annan fördel med att använda sig av en låneförmedlare är att det då inte behöver göras alltför många kreditupplysningar i ditt namn. När det gäller kreditupplysningar med Upplysningscentralen, eller UC som det är mer känt som, vilket är det vanligaste upplysningsföretaget här i Sverige så är dessa nämligen inte bra för din kreditvärdighet. För varje kreditupplysning som görs på ditt namn med UC försämras nämligen din kreditvärdighet. Att då sitta och ansöka om lån hos flera aktörer som använder sig av just UC är därför något som kan få mycket negativa konsekvenser för din kreditpoäng. Detta behöver du dock inte oroa dig för genom att använda dig av en låneförmedlare. När du använder dig av en sådan görs det nämligen bara en kreditupplysning på dig. Detta innebär därför att din kreditvärdighet inte påverkas alltför mycket, inte alls på samma sätt som det hade gjort om du satt och ansökte om flera olika lån. Att använda sig av en låneförmedlare är därför bra eftersom du kan spara tid på att göra det, det har inte någon alltför allvarlig påverkan på din kreditvärdighet, och det ger dig så bra chanser som möjligt att finna bästa möjliga lån.

Saker att tänka på när du ska jämföra lån

Vad är det då värt att tänka på när man ska jämföra olika lån? En sak som det är en självklarhet att ha i åtanke är räntan. För dig som ska låna pengar är det förstås bättre ju lägre ränta ett lån har. Ju lägre räntan är desto billigare kommer det nämligen bli för dig att låna pengar. Detsamma gäller andra typer av avgifter som kan tillkomma till ett lån. Detta kan bland annat röra sig om en uppläggningsavgift och en aviavgift. Försök helt enkelt att välja ett lån med så låg ränta och så få andra avgifter som möjligt. Gör du det blir det nämligen billigare för dig att låna pengar.

En annan viktig sak att ta hänsyn till är hur lång tid som du har på dig att betala tillbaka lånet. Här gäller det att hitta en återbetalningstid som innebär en månadskostnad som du har råd med. Dock är det inte någon bra idé att använda sig av en alltför lång återbetalningstid. Ju längre återbetalningstid du väljer desto högre ränta får du nämligen på ditt lån. Välj därför en återbetalningstid som inte sträcker sig över en alltför lång period samtidigt som det ger dig en månadskostnad som inte är alltför hög och som du kommer att ha råd med.

Det är också viktigt att bestämma sig för ifall man ska satsa på ett lån med eller utan säkerhet. Men vad är då skillnaden mellan dessa båda typer av lån? För att börja med lån med säkerhet så är detta lån där du lämnar något i säkerhet till banken. Detta betyder att banken kan ta det som du lämnar i säkerhet från dig om det är så att du inte klarar av att betala tillbaka lånet så som det är tänkt. I många fall använder man samma sak som man lånar pengar till som säkerhet. Det är till exempel vanligt att man lånar pengar till att köpa en bostad eller en bil. När du gör det kan du då lämna någon av dessa saker som säkerhet till banken. Banken kan då nämligen ta de ifrån dig om du inte klarar av att betala tillbaka så som det är tänkt. Varför ska man då utsätta sig för den risken kanske du undrar? Svaret på den frågan är att för det första finns det aktörer som endast erbjuder lån med säkerhet, åtminstone när det kommer till större summor pengar. För det andra brukar lån med säkerhet ha lägre ränta än vad lån utan säkerhet har. Det har de eftersom banken inte tar en lika stor ekonomisk risk när de ger dig ett lån med säkerhet som de gör när de ger dig ett utan. Detta kan de därför kompensera för genom att erbjuda dig en lägre ränta.

Motsatsen till ett lån med säkerhet är alltså ett utan säkerhet. Ett sådant lån innebär att du kan låna pengar utan att behöva lämna något i säkerhet till banken. Detta är förstås en stor fördel, men det finns också en stor nackdel med lån utan säkerhet. Denna handlar om att lån utan säkerhet brukar ha högre ränta än sådana med säkerhet. Banken tar nämligen en större ekonomisk risk när de ger dig ett lån utan säkerhet. När det gäller ett sådant lån har de nämligen inget som de kan ta ifrån dig om du inte betalar tillbaka lånet så som det är tänkt. Detta får du därför betala för genom att få en högre ränta.

Inrikes

Guteland vänder hem - tar sikte på riksdagen

Jytte Guteland (S) ställer upp i riksdagsvalet nästa år. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Socialdemokraterna måste ta initiativet och bli det ledande partiet i arbetet med klimatomställningen. Det anser EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) som lämnar sin post för att kandidera till riksdagen nästa år, rapporterar DN.

I EU-parlamentet har Guteland profilerat sig i klimatfrågor och i dag är hon gruppledare i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet. När EU förra året skulle ta fram en ny klimatlag var Guteland parlamentets huvudförhandlare.

Nu vill hon fortsätta klimatarbetet på hemmaplan och kommer därför att kandidera till riksdagen i valet 2022.

– Det finns utrymme för att vara modigare kring vilka reformer vi ska göra. Klimatomställningen är det nya bygget. Det är inget småduttande det handlar om, det krävs ordentliga investeringar i det vi vill göra, säger hon till DN.

Guteland har en lång bakgrund i Socialdemokraterna och var bland annat ordförande för SSU mellan 2007 och 2011.

Inrikes

Coop återkallar tofu – kan innehålla fisk

Varan kan innebära en hälsofara för den som är allergisk mot fisk. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes
Inrikes

Coop återkallar varan Skärgårdstofu med tångkaviar. Anledningen till återkallelsen är att spår av fiskprotein har upptäckts i produkten.

Återkallelsen gäller förpackningen om 200 gram med bäst före-datum 23-01-2022.

"Coop tar händelsen på stort allvar och undersöker tillsammans med leverantören det inträffade. Varan kan innebära en hälsofara för den som är allergisk mot fisk", skriver matkedjan i ett pressmeddelande.

Utrikes

Tyskt val kan göra EU mer svenskt

Mycket tyder på att liberala FDP, under ledaren Christian Lindner (till vänster) och De gröna, under Annalena Baerbock (i mitten), tar plats i nästa tyska regering. Arkivfoto.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Utrikes
Utrikes Mer klimatpolitik, men också en sparsam ekonomi. Det tyska valet kan ge ett uppsving till svenska hjärtefrågor i EU, oavsett hur regeringsförhandlingarna landar i Berlin.
I Bryssel jublas det bland både gröna och liberaler.

Oavsett om det blir socialdemokratiska SPD eller konservativa CDU som tar hand om förbundskanslersposten i Tyskland talar mycket för att De gröna och liberala FDP tar plats i regeringen.

Deras svenska partikamrater i EU-parlamentet är nöjda.

"Med gröna i regering kan Tyskland gå från broms till motor i klimatarbetet", hälsar Jakop Dalunde (MP) via sms.

– Det valresultat vi kunde se är det bästa som kunde hända för Europasamarbetet och Sveriges del, anser kollegan Karin Karlsbro (L).

Beslut får vänta?

Även inom EU-kommissionen möts sannolikt valresultatet med nöjda miner. Visserligen finns inget given regering redan nu, vilket bäddar för utdragna förhandlingar och därmed risk för att Tyskland under tiden ser till att viktiga EU-beslut får vänta.

Å andra sidan finns just nu inga akuta tvisteämnen som snabbt behöver lösas. I mer utdragna frågor, som migrationspolitiken, råder dessutom redan ett visst vänteläge för att se hur det går i Frankrikes presidentval under våren 2022.

Viktigast för Bryssel är ändå det faktum att alla de fyra största tyska partierna är uttalat EU-vänliga. Kritikerna i ytterhögern och yttervänstern backade i stället rejält – trots att det så sent som i våras klagades ordentligt i Tyskland på hur EU hanterade coronapandemin.

Mer sparsamt?

Liberala FDP och dess ledare Christian Lindner har tydligt markerat att man gärna tar hand om finansministerposten i nästa regering. Det skapar sannolikt en viss nervositet bland de länder och politiker som gärna vill se fler gemensamma EU-lån och storsatsningar i stil med fjolårets gigantiska coronastödpaket.

Lindner vill i stället snabbt komma tillbaka till EU:s hårda budgetregler – något som även gillas av exempelvis Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) och flera andra av EU:s mer sparsamma medlemsländer.

"Stark riktning"

Från svenskt S-håll betonas ändå främst glädjen över framgångarna för systerpartiet SPD.

– Tyska folket har röstat fram en rödgrön riktning och jag är naturligtvis extra glad över att socialdemokraternas förbundskanslerkandidat Olaf Scholz är en stor och klar vinnare. Jag ser ju att vi stärker relationerna med Tyskland om vi får en koalition som bygger på socialdemokraterna, de gröna och liberalerna. Då är det en väldigt stark riktning för framtiden, säger EU-parlamentsledamoten Heléne Fritzon (S).

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Blått och rött hos EU:s dominanter

Tyskland och Frankrike är EU:s två stormakter, med starkt inflytande över vilken politik som förs. Ländernas ledare har nästan alltid tillhört någon av de två dominerande politiska partigrupperna i EU: socialdemokrater eller kristdemokrater.

Att båda länderna leds av ledare från samma grupp har dock varit sällsynt och endast inträffat tre gånger de senaste 50 åren:

* november 2005-maj 2012: konservativa Angela Merkel i Tyskland och Jacques Chirac samt Nicolas Sarkozy i Frankrike.

* maj 1995-oktober 1998: konservativa Helmut Kohl i Tyskland och Chirac i Frankrike.

* maj 1981-oktober 1982: socialdemokratiska Helmut Schmidt i Tyskland och Francois Mitterrand i Frankrike.

Sistnämnda tillfälle var också den enda gången hittills i modern tid som varken Tyskland eller Frankrike haft en konservativ ledare – något som nu kan upprepas om socialdemokraten Olaf Scholz blir förbundskansler i Tyskland.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL