Sommaren 2015. Johnny Wahlquist visar musklerna. Styrkelyftaren från Gärsnäs blev 43 år gammal. Foto: Jonny Nilsson/Arkiv

60 kilo lättare och klubblös

STYRKELYFTNING Det har gått nästan tre år sedan han senast tävlade. Då, i november 2012, tog han sitt 17:e SM-guld.

Sedan dess har han blivit 60 kilo lättare och hunnit fylla 42 år.
Klubblös och utan några större pengar i börsen står han nu inför ett vägskäl.
– Fysiskt sett är jag i bättre form än någonsin. Jag har motivation att komma tillbaka. På ett eller annat sätt ska karriären fortsätta, hälsar Johnny Wahlquist, styrkelyftaren från Simrishamn.
Det har varit tyst ett tag kring den ibland lätt kontroversielle styrkelyftaren.
Rubrikerna har genom åren inte alltid handlat om de sportsliga framgångarna, vilka varit oändligt många, utan också om meningsskiljaktigheter med personer i hans närmaste omgivning, förbund och klubbar.
Och dessa är inte slut…
– Förbundet och jag har brutit med varandra. Härifrån var det länge sedan jag fick någon uppbackning, säger han med bitterhet i rösten.
Brutit har han också gjort med sin moderklubb Simrishamns AK.
– Jag blev hedersmedlem där för många år sedan, men när de fick en ny ordförande och styrelse blev detta uppsagt. Så kan man väl inte göra?

Om detta har dock Martin Mattsson, ordföranden i Simrishamns AK, en annan version.
– Johnny har aldrig blivit vald till hedersmedlem. Det finns inga handlingar om detta. Men har Johnny ett sådant så ändrar vi förstås beslutet igen.
Wahlquist:
– Papper? Jag vet vad som sades när jag valdes till hedersmedlem. Jag fick blommor och löfte om att få träna gratis i klubben för evigt.
Det är nu över ett år sedan han tränade i ”hemmaklubben” Simrishamns lokaler.
– Han är välkommen att träna här, precis som alla andra. 1200 kronor är medlemsavgiften per år. Den gäller för alla, även Johnny, låter ordförande Martin Mattsson meddela.
Den summan tänker han inte betala.
– En ren principsak.
Tränar gör han ändå.
– Hemma i lägenheten i Simrishamn. Här har jag allt vad som behövs. Jag bor på andra våningen och det är klart, det går ju inte att släppa vikterna i golvet hur som helst.
I november 2012 tog han i Nora sitt 18:e SM-guld, då med Lunds KK som tävlingsadress.
Frågan är om detta blev hans sista SM-guld – eller hans senaste?
Mycket vatten har runnit under Johnny Wahlquists broar sedan dess.

2013 planerade han för ta nya SM-guld, men fick inte chansen efter att Lunds KK, påstår han, missat att anmäla honom i rätt disciplin.
Sommaren 2013 flaggade han för ett världsrekordförsök under hypnos, men blev veckorna innan rejält sjuk efter att bussen ”glömt” stanna och ta upp honom på en hållplats i Svedala.
– Dessutom vid tre tillfällen. Jag fick vätskeförlust, blev helt uttorkad, fick feber och blodförgiftning. Jag kom på sjukhus och låg på intensivkliniken i Kristianstad i två veckor.
– Jag var kass i fyra månader. Sedan började jag träna igen så nätt. Men jag låg i ide 2014 och då passade jag på att gå ner 60 kilo. Det lyckades jag med på sju månader. Hur? Genom promenader tre timmar per dag och ändrad kost.

Nu påstår han sig vara helt frisk och i bättre fysisk form än på evigheter.
Framtiden då? Är en comeback möjlig?
– Absolut, säger Wahlquist och poängterar att det faktum att han hunnit bli 42 år gammal inte ligger honom till last.
Inte heller att han gått ner i vikt. Ej heller att han inte tävlat på länge.

– Vi får se hur det blir, det skulle kunna gå att bli bäst igen. Jag har konditionen, uthålligheten och styrkan. Hjärtat slår för den här sporten. Motivationen finns.
Saknas gör en klubb.
Och pengar.
– Sådant är inte ordnat i ett brådrask. Men jag jobbar stenhårt på det. Jag måste hitta en klubb och/eller några personer som tror på mig, som är intresserade av att satsa på mig.
– Hur mycket? 100 000 på ett år och jag hade sluppit vända på varenda krona när jag gick och handlade, jag hade kunnat rikta in mig på själva lyftningen och bara brytt mig om den. I så fall tror jag att jag kunnat ställa upp på SM redan nästa år. Och tagit guld!

Hans personbästa i bänkpress lyder på 370 kilo. Värsta rivalen i Sverige, Fredrik Svensson från Sundsvall, hivade nyligen upp 400,5 kilo på stången.
– Det skrämmer mig inte. Får jag bara rätt uppbackning kommer jag också att klara mer än 400, påstår Wahlquist.
Tävlingscomeback eller inte? Fler SM eller inte?
I Wahlquists huvud surrar saker som skulle kunna ersätta tävlingshetsen.
– Det kan bli styrkeshower eller strongmanuppvisningar. Vi får se…

Sportresultat

Sport i dag